Nya tallriksmodellen

Den klassiska tallriksmodellen lanaserades 1976 som en modell för hur maten ska fördelas på tallriken för att kroppen ska få alla näringsämnen den behöver. När den kom så bestod den av tre lika stora delar med protein, vitaminer/mineraler respektive kolhydrater. Dock har man kommit fram till att det bör finnas två versioner av denna modell, beroende på hur mycket man rör sig i vardagen. Så Livsmedelsverket har uppdaterat och gjort två olika versioner. De baseras på hur mycket du rör på dig, eftersom personer som är fysiskt aktiva behöver mer energi än mer stillasittande personer.

Tallriksmodellen består av tre delar:

Del 1: Grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.

Del 2: Potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.

Del 3: Den minsta delen, som är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Du som rör dig regelbundet och även då uppnår rekommendationerna för fysisk aktivitet kan göra så att du fördelar lika mellan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen. Om du inte rör på dig så mycket så är det bättre att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer av grönsaker och rotfrukter.

18 Jun 2020