10 fakta du antagligen inte visste om att banta

Att banta eller gå på x antal dieter om och om är inte så bra för kroppen. Det bästa är att äta av det man gillar, i lagom portioner och se till att röra på sig.

Dock finns det en del fakta om bantning, som du kanske inte visste om.

Här är 10 fakta om bantning:

När du bantar och förlorat ett par kilon så kommer energinivåerna att skjuta i höjden. Det eftersom det används mindre energi när du bär på en mindre vikt. Dessutom förbättrar viktminskningen syreeffektiviteten, vilket också leder till ett mindre flås. Dock är det inte bra gå tillbaka till äta för mycket, för då kommer alla kilon + ett par till. 

Forskning visar att konsumtion av konstgjorda sötningsmedel främjar viktökning. Efter bara en veckas intag av artificiella sötningsmedel visade friska försökspersoner symptom på glukosintolerans och en förändring i tarmbakterier.

Elvis Presley var ett fan av den så kallade ”Törnrosa-dieten”. Det är en  diet där en person är nedsövd i flera dagar åt gången. Resonemanget bakom dieten var att en sovande person inte skulle äta. Dock är det inte en metod att rekommendera!

Att gå ner i vikt förändrar hjärnans aktivitet. Efter att ha följt ett viktminskningsprogram i sex månader presterade kvinnor bättre på minnestester. Forskning har också kopplat övervikt till dåligt minne.

En fettcell lever i cirka sju år. När en fettcellen dör tillkommer en ny för att ersätta den gamla. Kroppen håller reda på hur många fettceller den har, såväl som mängden fett i varje cell. Om fettceller avlägsnas genom fettsugning kompenserar kroppen genom att odla nya fettceller i andra delar av kroppen.

Enligt en studie som gjordes av University of Minnesota så har människor med oorganiserade arbetsplatser en större tendens att välja ohälsosammare mellanmål.

Att regelbundet lukta på pepparmint kan hjälpa till att minska hunger och kaloriintaget. Forskare tror att det beror på att den starka doften är störande och hjälper att hålla en människans sinne borta från aptiten.

Fetma har kopplats till flera olika typer av cancer. 

Efter att ha genomgått en fettsugning sade cirka 87% av patienterna att deras smaklökar hade förändrats. Nästan hälften av dem sade att maten inte smakar lika bra, och därför inte heller äter lika mycket.

Medan viktminskningspiller kan hjälpa en person gå ner i vikt tillfälligt, kan de samtidigt orsaka andra negativa biverkningar, som till exempel svåra humörsvängningar och depression.

31 Jul 2020