6 roliga fakta om hälsosam kost

Har du lagt till "Bli frisk" på din lista för det nya året? Om så är fallet behöver du inte vänta till 1 januari för att komma igång. Få ett försprång idag genom att helt enkelt byta ut några av dina vanliga rätter, för hälsosammare alternativ.

Om du är i allvarligt behov av måltidsmotivation som pekar dig i en hälsosammare riktning, kolla in dessa 6 roliga fakta om hälsosam kost!

1. Hälsosam mat hjälper till att döda cravings

Är du orolig för att du inte kommer att kunna bekämpa de begär som oundvikligen verkar komma när du försöker göra stora förändringar i din kost?

Sug är definitivt inte kul! Men att välja rätt hälsosam mat kommer faktiskt att hjälpa till att eliminera cravings över tiden.

Färre cravings gör att du kan fokusera mer på saker under dagen som ger dig glädje, så leta efter mat som är rik på fibrer och omega-3-fettsyror. Dessa livsmedel kommer att ge dig den "fulla" känslan och ta bort lusten att äta mellan måltiderna.

2. Hälsosam mat är faktiskt billigare

Dålig näring från en kost som mestadels består av processad, salt, sockerrik och stekt ohälsosam mat bidrar i hög grad till karies och sjukdomar som diabetes, fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och till och med cancer!

Vad som verkar vara en billig diet kan snabbt förvandlas till år av medicinska räkningar för olika hälsoproblem och deras mediciner.

I det långa loppet är de hälsosammare alternativen som kostar några extra kilo idag, faktiskt billigare för din morgondag. En frisk kropp och sparade kilon är kul, eller hur?

3. Hälsosam mat kan göra dig lyckligare

Många studier stödjer sanningen att en ohälsosam kost ständigt är kopplad till psykiska problem; nämligen depression och ångest.

Att välja mat som bananer, fisk, havre, nötter och frön hjälper till att höja ditt humör och hjälpa dig att få mental klarhet. En glad kropp betyder ett lyckligt sinne och fler lyckliga stunder!

4. De flesta skräpmat har hälsosamma alternativ

Här är ett riktigt roligt faktum: De flesta av dina ohälsosamma favoritmat har smaskigare hälsosammare substitut.

Sociala medier har gjort det möjligt för många av den kulinariska världens mest kända kockar att dela hälsosamma alternativ till några av världens mest populära skräpmaträtter. Nästa gång du surfar på nätet, välj att prenumerera och följ några sidor som delar recept som inte bara är bra för din mage utan också bra för hela kroppen!

När du har hittat ett recept som fungerar för dig, förbered några satser och frys in dem för framtida middagar.

5. Att äta hälsosamt kan vända sjukdomar

Precis som att ohälsosamt ätande kan orsaka allvarliga hälsoproblem för din kropp, kan hälsosamt ätande hjälpa till att vända effekterna av en dietkatastrof.

Till exempel har typ 2-diabetespatienter som har åtagit sig en lågkolhydratdiet med hög proteinhalt, kunnat vända sin typ 2-diabetesdiagnos och stoppa behovet av insulinpiller och injektioner.

Tänk på alla sätt som bladgrönsaker, hälsosamma fetter och ekologiska frukter påverkar din kropp på ett positivt sätt!

6. En hälsosam kost är effektivare än träning

 Även om träning är viktigt för att hålla din kropp igång smidigt, är det rimligt att inse att alla inte är en "gymråtta". Faktum är att många människor får noll glädje av gymmet.

Att gå ner i vikt eller behålla din nuvarande hälsosamma vikt kommer nästan alltid att bero på din kost. 80/20-regeln säger att 80% av viktminskningen kommer från din kost och endast 20% av viktminskningen kommer från träning.

Om din idé om en rolig dag aldrig består av att stanna på gymmet, gör det mesta av din "träning" med dina matredskap och välj mat som tillför hälsosamt bränsle till din kropp.

3 Jul 2023