Tankar om vegetarisk mat

Allt för ofta får jag höra kommentarer om att vegetarisk mat är tråkig mat, att det är synd att köttet saknas på tallriken osv. För mig är det tvärtom, vegetarisk eller vegansk mat är absolut inte tråkig mat. Det är mat med mycket smak och färg.
 
Jag äter mer än gärna vetetariskt och veganskt även om jag inte säger nej till en bit kött. Jag tycker om tjusningen i att variera, på så sätt blir det inte tjatigt och jag blir inte less på något.
 
Hur får man till bra vegetarisk mat? Precis som när du ska laga vilken mat som helst, använd bra råvaror. Välj grönsaker och rotsaker efter säsong för att de ska smaka mest och bäst. Frysta grösnaker är toppen då de har kvar massor av vitaminer och mineraler, de blivit infrysta innan de blivit övermogna. Tänk bara på hur du tillgara dem ex koka inte grönsaker i massor med vatten och för länge, då tappar du en del av nyttigheterna.
 
Ett annat tips är att våga krydda maten. En quornfile skiljer sig inte så mycket från kött, egentligen. Utan kryddor så är ingen av dem en höjdare. Använd det som du gillar, chili, curry, peppar eller olika marinader.
Testa dig fram och våga ta ut svängarna lite. 
 
 
Linser med smaka av sweet chili (4 personer)

1-2 st. förpackningar förkokta röda linser (ca 230 gram)
4 st. portioner ris eller andra gryn
600 gram blandade grönsaker
2 msk rapsolja
sweet chilisås
färsk basilika
 
Gör så här: Häll linserna i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten. Hetta upp en stekpanna med olja i. Tillsätt grönsakerna och riset. Rör om då och då. Häll ner linserna, stek till de blivit varma.
Servera med sweet chilisås och färsk basilika.

 
 

Kommentarer
» Birgit

Jag gillar vegetariskt, men är inte alltid så bra på att laga det. I veckan ska testa mer vego, hittade ngr roliga recept på ica-appen.

Svar: Härligt, testa dig fram. Vissa rätter gillar man inte medan andra blir en hit, precis som vilken annan mat som helst. :)
None None

2016-03-29 // 22:35:36
URL: http://birgitz.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback