Tankar om vegetarisk mat

Allt för ofta får jag höra kommentarer om att vegetarisk mat är tråkig mat, att det är synd att köttet saknas på tallriken osv. För mig är det tvärtom, vegetarisk eller vegansk mat är absolut inte tråkig mat. Det är mat med mycket smak och färg.
 
Jag äter mer än gärna vetetariskt och veganskt även om jag inte säger nej till en bit kött. Jag tycker om tjusningen i att variera, på så sätt blir det inte tjatigt och jag blir inte less på något.
 
Hur får man till bra vegetarisk mat? Precis som när du ska laga vilken mat som helst, använd bra råvaror. Välj grönsaker och rotsaker efter säsong för att de ska smaka mest och bäst. Frysta grösnaker är toppen då de har kvar massor av vitaminer och mineraler, de blivit infrysta innan de blivit övermogna. Tänk bara på hur du tillgara dem ex koka inte grönsaker i massor med vatten och för länge, då tappar du en del av nyttigheterna.
 
Ett annat tips är att våga krydda maten. En quornfile skiljer sig inte så mycket från kött, egentligen. Utan kryddor så är ingen av dem en höjdare. Använd det som du gillar, chili, curry, peppar eller olika marinader.
Testa dig fram och våga ta ut svängarna lite. 
 
 
Linser med smaka av sweet chili (4 personer)

1-2 st. förpackningar förkokta röda linser (ca 230 gram)
4 st. portioner ris eller andra gryn
600 gram blandade grönsaker
2 msk rapsolja
sweet chilisås
färsk basilika
 
Gör så här: Häll linserna i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten. Hetta upp en stekpanna med olja i. Tillsätt grönsakerna och riset. Rör om då och då. Häll ner linserna, stek till de blivit varma.
Servera med sweet chilisås och färsk basilika.

 
 

#A4waist

Jag blir så otroligt ledsen och arg när puckade kroppstrender poppar upp. A4waist-trenden är den senaste av många löjligt trender.
 
Vad går det ut på? Ja det är så enkelt som så att midjan ska täckas av ett A4-ark. Det finns inget sunt och hälsosamt med detta. Det är bara puckat och tyvärr sprider sig trenden som en löpeld på sociala medier. 
 
Ingen, varken tjej eller kille, ska känna någon press att tvinga sig ner i vikt för att passa in i A4 formatet. 
Vi måste jobba med oss själva och sedan med människor runt oss så alla förstår att vi är bra som vi är. Puckade trender ska vi inte hoppa på i tron om att blir bättre, lyckligare och/eller perfekta människor om vi lyckas platsa in i den senaste trendens form. 
 
Att jobba med sig själv, att bli ett bättre jag är det vi ska prioritera. Att bygga upp en stark kropp, fysiskt och psykiskt borde vi lägga mer tid på. 
 
Jag tror inte det finns många som mår bra av att följa konstiga och orealistiska trender. Det leder bara till stress och när man inte lyckas nå målen, just för att de är orealistiska, så mår man dåligt och känner sig misslyckad.
 
Nej, skit i sånt här. Lev, njut, lär dig älska dig själv för att just Du är Du. 
 
Mitt lår ryms på ett A4-ark. F**k #A4waist. 
 
 

Älvmuffins blandat med barns tankar kring bakning

My och jag bakade i veckan. Vi hade blivit tipsade om ett recept för älvmuffins. Självklart ville My testa dessa då hon just nu är inne i en Frost/älv/prinsess-period och allt inom dessa ramar är det bästa som finns. Frågar du mamman, får du ett annat svar så skippa att fråga henne. 
 
Vi plockade fram allt som behövdes för att baka och My som är bossen när det kommer till bakning började deligera ut uppgifter åt mig. Plötsligt stannade hon till, tittade på mig och undrade vilka av alla ingredienser som vi skulle använda hade med älvor att göra? För det var ju trots allt älvmuffins som skulle bakas men det fanns ju bara vanliga ingredienser som används till vilka andra muffins som helst.
Först tänkte jag att jag kanske skulle skoja till det och säga att vaniljsockret var älvstofft men jag vet att My inte skulle gå på det så jag sa precis som det var; muffinsreceptet kommer från en älvbok och därför är det älvmuffins.
 
My tittade lite lurigt på mig och funderade innan hon sa att då hade det lika gärna kunnat heta vaniljmuffins. Ja jo... blev mitt svar, du har helt rätt. 
Sedan drog bakningen igång. Medan vi bakade log jag lite smått för mig själv och tänkte att barn, de är grymtsmarta och har koll på läget även när vi inte har det.
 
Vi bestämde oss ändå för att låta muffinsen heta älvmuffins så vill ni testa att baka med så hittar ni receptet här.
 
Älvmuffins
 
2½ dl vetemjöl
2½ dl socker
2 st. ägg
100 gram smält smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret, låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Vispa ner smöret. Tillsätt mjöl och bakpulver vispa tills smeten är slät. Häll smet i muffinsformar, fyll dem ca 3/4. Grädda  i 15 minuter. Låt svalna. 
 
Vill du ha glasyr på dem? Rör ihop 1 dl florsocker med 2-3 msk vatten, droppa i lite hushållsfärg ex rött för rosaaglasyr. Bred glasyren över muffinsen och toppa med strössel efter att de svalnat helt. 
 
 
 
 
 
 

Pulled älg med pärlcouscous, grönsaker och kall vitlökssås

Pulled älg med pärlcouscous, grönsaker och kall vitlökssås  (4 personer)
 
800 gram älgbog 
1 st. gul lök
3 dl marinad med smak av lime
 
3 dl pärlcouscous
1 st. paprika
1 st. liten gul lök 
1 klick smör
1 st. buljongtärning
 
250 gram smetana
2-3 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Skala och hacka löken. Lägg köttet med löken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll marinaden över köttet. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar, så det får bli riktigt mört.
När köttet är klart, dra isär det i grytan och låt det dra åt sig vätskan. 
 
Koka pärlcouscous enligt anvisningen på förpackningen.  Skala och finhacka löken. Hacka paprikan. Hetta upp en stekpanna med smör i. Fräs lök och paprika. Smula ner buljongtärningen och tillsätt pärlcouscous. Fräs ihop allt i någon minut. 
 
Pressa vitlök och blanda det med smetana, salt och peppar. 
 
Servera pulled älg med pärlcouscous, grönsaker och den kalla vitlökssåsen.
 
 
 
 
 

Författarbesök med matsnack

Igår, lördag, hade vi äran att ha Bo Hagström på besök i vår by. Bo är känd från programmet Solens mat, och har även skrivit flertalet kokböcker samt att han är en känd tv-profil. Vi har varit med i ett bokprojekt, Det är ingen konst att läsa, och igår avslutade vi vår bokvecka med en italiensk afton med Bo.
 
Han berättade om sina resor och upplevelser från Italien. Massor med skratt blandades med ny kunskap om pasta och vintillverkning. 
 
Jag hade äran att ha Bo som min bordsherre och vårt bord diskuterade nog allt som hade, och inte hade, med mat att göra. 
Vi var ruskigt enade om att mat är kultur och att riktigt bra mat är hantverk. En ost, ett bröd eller ett vin som är omsorgsfullt tillverkat är ett hantverk i högklass.
 
Ett stort tack till alla som gjorde kvällen helt fantastisk.
 
 
 
 
 
 

Upp och hoppa...

Små pauser under arbetsdagen är guld värt. Känner du att "Nej du, det har jag inte tid med" bör du nog fundera lite hur arbetsdagen din ser ut. Har man ett rörligt och varierande arbete är det kanske mindre viktigt men har man däremot ett stillasittande, mer statiskt arbete mår kropp och knopp bra av flera små pauser.
 
Bitvis tillbringar jag många timmar framför datorn och då känns det både i kroppen; axlarna har vuxit fast i huvudet, och i knoppen som huvudvärk. Att då och då, minst en gång i timmen resa sig upp, gå iväg och hämta något, rulla axlar och skaka av sig är superviktigt. 

Jag har börjat göra så att varje gång jag väntar på utskrifter gör jag något. Det kan vara allt från knäböj, till hopp, till att sträcka ut mig ordentligt.
Ni som har höj- och sänkbara skrivbord, använd dem. Sitt inte hela dagen utan varva mellan att stå och sitta. 
 
Ha en bra dag alla!
 

Chia- och nektarin-smoothie

En god smoothie i ena handen och en nykokt kopp kaffe i den andra, att starta dagen så är inte fel. 
 
Chia- och nektarin-smoothie (4 personer)
 
4 dl kvarg
3-4 dl mjölk, eller alternativ ex sojadryck
4 st. nektariner
2 st. banan
4 tsk chiafrön
 
Gör så här: Skölj och kärna ur nektarinerna. Skala bananerna. Tillsätt alla ingredienser i en mixer eller tillbringare, mixa smoothien slät. Toppa med en extra nypa chiafrön och en nektarinklyfta för en snygg look.