Veggie-piroger

Veggie-piroger
 
Pirogdeg 
4-5 dl mjöl
2 dl vatten 
25 g torr jäst 
1 tsk rapsolja 
1 tsk honung/socker

Gör så här: Värm vattnet till 40 grader, blanda torrjäst och vatten tills jästen löst sig. Häll i rapsolja och honung/socker. Arbeta in mjölet lite i taget tills du fått en slät deg. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. När degen jäst, knåda den igen och låt jäsa i ca 30 minuter.
 
Välj vad du vill ha i pirogen. Jag hade överbliven veggfärs och grönsaker såsom majs, paprika och purjolök. 
 
Kavla ut degen och skär fyrkanter. Lägg fyllningen i mitten och nyp ihop kanterna. Pensla pirogena med uppvispat ägg eller lite vatten.Pudra lite oregano över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ungefär 10-20 minuter beroende på hur stora pirogerna är. De ska vara gyllenbruna och fasta när du tar ut dem.
 
 
 

Löpningens kraft

För mig är löpning mer än träning. Det är ett andrum, möjlighet till sinnesro, tillfället då jag kan pressa mig själv tills blodsmaken kommer i munnen och känna mig levande. Kanske inte allt under ett och samma pass men ändå.

Löpning är för mig den bästa terapiformen. Jag är så glad att jag alltid har haft löpningen att luta mig mot, främst när livet känt tufft. Det blir väldigt symboliskt för mig att löpa när jag inte är på topp. Löpning sker, främst, framåt och jag tror det är just det jag behöver fokusera på då. Om jag klarar av att sätta ena foten framför den andra under en löprunda, kort som lång, så kommer jag att ta mig igenom det som känns tufft. Att fokusera på vad som sker framåt istället för att bara spinna på det tuffa/tunga/tråkiga som sker nu, är inte det samma som att springa ifrån nutiden.

Man har nog ganska lätt att fastna i ekorrhjulet och spinna nedåt i spiralen istället för att blicka framåt.

Kanske funkar det inte för alla men det är värt att testa.

 

 
 

Salamipizza med extra allt

Salamipizza med extra allt

Pizzadeg
4-5 dl mjöl
2 dl vatten
25 g torr jäst
1 tsk rapsolja
1 tsk honung
 
Salami
Paprika
Röd lök
Majs
Tomatsås
Ost
Oregano

Gör så här: Värm vattnet till 40 grader, blanda torrjästen och vattnet tills jästen löst sig. Häll i rapsoljan och honungen. Arbeta in mjölet lite i taget tills du fått en slät deg. låt jäsa under bakduk i 60 minuter. När degen jäst, knåda den igen och låt jäsa i ca 30 minuter. 

Ställ iordning toppingen till pizzan. Värm ugnen till 200 grader. Baka ut pizzabottnar. Grädda dem med tomatsås i ugnen i några minuter, ta ut och lägg på toppingen. Grädda pizzan färdigt. Servera med sallad.
 
 
 
 

Grillad lax med citrusrubb

Grillad lax med citrusrubb (4 personer) 
 
500 gram lax
1 st. citron
1 st. lime
2 msk farinsocker
2 msk five spices
1 msk salt
 
Gör så här: Riv skalet på citronen och limen. Dela limen och pressa ur saften från ena halvan i en skål. Blanda limejuice med det rivna skalet samt farinsocker, kryddor och salt. 
Rubba laxen och låt den stå medan du startar grillen. 
 
När vi grillade valde vi att först blötlägga ett vedträ i ett dygn för att sedan lägga laxen på vedträt och grilla den så. 
 
Grilla tills innertemperaturen är 50 grader. 
 
Servera med grillade potatisspett, grönsaker, melonsallad och lite créme fraiche. 
 
 
 
 
 

Omstart

Det finns aldrig någon bra tid att bli sjuk på. Antingen har man just startat upp träningen och blir sjuk, vanor blir ruckade och man kommer i ofas eller så är man på väg att nå toppform och så ligger man där med snorig näsa och feber. 

Ja, sur sa räven... Det är bara att gilla läget. Man blir inte friskare fortare av att stressa, sura och deppa. 

När man är sjuk är ens immunförsvar försvagat, det har fullt upp med att kämpa mot olika bakterier och virus. Om man under den tiden väljer att träna hårt kommer immunförsvaret att försvagas ännu mer, vilket leder till att det blir svårare och tar längre tid för dig att bli frisk. Hård träning är alltså något du ska undvika. Vila med lugn och ro samt bra mat är det bästa receptet för att bli frisk så fort som möjligt.

Har du däremot en liten lättförkylning kan du träna lättare såsom lugna promenader för att vädra ut skallen och skaka av lite myror i benen men det är viktigt att tänka på att inte överbelasta kroppen.

Är du osäker på om du borde träna? Lägg in en extra vilodag och känn efter nästa dag hur kroppen mår. Det är alltid bättre att ta det lite lugnare en dag till.

Har du varit sjuk en längre tid, glöm inte bort att starta upp träningen igen lite mjukare och trappa upp det under en tid. Starta inte på samma nivå som du slutade.

Jag har åkt dit på lite allt möjligt nu de senaste veckorna. Förkylning som ledde till feber som ledde till tappad röst som ledde till bihåleinflammation.

Peppar peppar... Jag är inte helt återställd ännu men ikväll ökade jag på träningen liiiiite. Har tidigare bara promenerat men efter kvällens promenad körde jag en kort cirkel. 

Start again-WOD 

10 st. marklyft

45 sek crabwalk

10 st. marklyft

45 sek utfall

10 st. marklyft

45 sek knäböj

10 st. marklyft

45 sek små utfall

Jo tack, det kändes. 
 
Näring för själen.