Rensa huvudet-Fredagslöpning

Grannen kom förbi, tittade på mig som om jag vore ett ufo och sa-"Ska du verkligen ut och springa, nu?!?!? Det snöar småspik". 
 
Snö och regn är inget större problem för mig, jättevarmt eller kallt däremot, fy tusan. Blåst är ingen hit när den är mot en men annars, nemas problemas. 
 
Springer man i "inte optimala" väderförhållanden får man bara springa med en annan plan. 
Planen för ikväll var att komma ut och lufta hjärnan och benen. Inga tider eller distanser utan terapi. 
 
Jag tänkte på det här med väder och träning när jag sprang. Jag fungerar så här, soffan kan locka men när jag väl är ute så är det inga större problem. Man kan tom säga att när jag väl är ute vill jag inte gå in innan jag är nöjd. Även om vädret inte är det bästa, har jag blivit lite blöt kan jag bli genomblöt, som ikväll. 
 
Då, blöt som en dränkt katt. Nu, torr, varm och nöjd i soffan. 
 

Pulled pork med korngrynsallad

Söndagar har blivit ordentliga aktivitets dagar hos oss. Idag tex startade vi dagen på badhuset, för att sedan hinna med veckohandling och städning och strax är det dax för gympa för mig.
 
Fullpackade dagar kräver lite extra tanke när det gäller maten. Pulled pork är toppen dessa dagar.  Medan vi är på badhuset och har skoj, puttrar och gottar den till sig i ugnen. Win-Win!!
 
Pulled pork med korngrynsallad (4 personer)
 
1 kg ytterfilé 
1 st. gul lök
3 dl marinad med smak av lime
 
3 dl korngryn
1 st. paprika
1 st. liten rödlök
1 st. liten burk majs
4 st. soltorkade tomater
 
Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Skala och hacka löken. Lägg köttet med löken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll marinaden över köttet. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar, så det får bli riktigt mört.
När köttet är klart, dra isär det i grytan och låt det dra åt sig vätskan. 
 
Koka korngrynet enligt anvisningen på förpackningen.  Skala och finhacka löken. Häll vätskan ur majsen. Hacka paprika och soltorkade tomater. Blanda ihop allt i en stor skål. 
Servera pulled pork med korngrynsalladen. 
 
 

Rotsaksgratäng med färsk timjan

Rotsaksgratäng (4 personer)

3 st. potatisar  
3 st. morötter
1 st. mindre kålrot
1 st. gul lök
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost, gärna med cheddarsmak
färsk timjan
salt
peppar

 

Gör så här: Värm ugnen till 225°C. Skala och skiva rotfrukterna och löken tunt. Skölj gärna av rotfruktsrivet med kallt vatten för att få bort lite stärkelse. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotfrukterna och löken, låt dem sjuda på svag värme tills de börjar mjukna. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen.
Häll över allt i en ugnsfast form och strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg. Strö färsk timjan över innan servering.

Passar väldigt bra ihop med en bit kött, fisk eller fågel.


Blåbärschiapudding

Snabb, gott, nyttigt och enkelt; precis såsom jag gillar det. 
Vilka bär kan man ha i? De man gillar. Det är ju det som är bra. På måndag kan man ta blåbär, på tisdag hallon och på onsdag rödavinbär.
 
Någon deciliter bär, mjölk och chiafrön otroligt mycket som är bra för din kropp. Krossa chiafröna i en mortel så du kan tillgodogöra näringsämnena. 
 
Blåbärschiapudding (2 personer)
 
3 dl blåbär
2 dl mjölk eller annan dryck
4 msk chiafrön
 
Gör så här: Ta fram två skålar. Häll hälften av alla ingredienser i varje skål. Rör om. Ställ i kylen över natten. Rör om innan du äter och toppa med lite frömix om du vill. 
 
 
 
 

Smördegspiroger

Man kan göra det lätt eller svårt för sig, jag tog den lätta vägen. Jag använde mig av smördeg på rulle. Otroligt lätt och smidigt att ha hemma, förslagsvis i frysen så håller den sig till du behöver den.
 
Nu efter jul- och nyårshelgerna är jag så less på tung mat. Jag vill ha något lätt och fräscht. Gårdagens middag bestod sv tacos och då blir det alltid över massa smått och gott. 
Perfekt att idag äta smördegspiroger fyllda med tacofärs. 
 
Smördegspiroger
 
1 st. rulle smördeg
tacofärs
1 st. ägg
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Har smördegen varit fryst låt den tina så den inte spricker när du rullar ut den. 
Rulla ut och dela degen i fyra delar. Fyll varje del med tacofärs och vik sedan ihop. Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg. 
Servera med sallad och salsa.