En resa...

.....en ny start. Samtidigt som Simon tömmer luften ur badbollarna tänker jag tillbaka på vår vecka här på Gran Canaria. 
 
För ca en vecka sedan kom vi hit. Just sådär februaritrötta och stressade som man är just nu. Lite för mycket på jobbet för att riktigt kunna släppa och slappna av men ganska fort kunde vi andas in semesterlugnet och anamma "manjana manjana"-tänket. 
 
För mig har den här veckan handlat om att bara vara här och nu; bada, andas, njuta, skratta och åter andas. Jag berättade tidigare för er om min utbrändhet. Den kämpar jag fortfarande med, det blir bättre men jag vet även att pendeln kan vända och att det fort kan bli sämre. Därför är den här resa extra viktig för mig just nu, att bara vara här och nu, och helt ärligt att bara göra (eller inte göra) det jag vill. 
 
I fredags var jag och vandrade i bergen med start i Santa Lucia. Vi skulle gå runt 15 km men upp på ca 1400 möh. En glad norrman dunkade mig peppade på ryggen då jag valde den långa turen. -"Du är fit", sa han glatt. "Tack" sa jag och log.  
Jag gick och tänkte på detta medan vi gick. Jag må klara 15 km, 1400 möh men mitt inre och min hjärna är långt ifrån fit. Men jag vet också att pga att jag klarar 15 km och lyckas kämpa mig upp till toppen för att sedan vända och vandra ner efter kanter av stup så vet jag att mitt inre och min hjärna kommer att vara fit igen, jag behöver bara lite tid. 
 
Resan tillbaka går inte att stressa fram, den ska tas dag för dag. Dagar i solen på Gran Cararia blandat med dagar i Tväråbäck med snöskottning, blandat med..... ja ni hänger med. 
 
Summa summarum, Gran Carina är fantastiskt på alla sätt. Har du inte varit hit?  Boka och åk hit imorgon. Maten är kanon, folket glada och varma, galna cyklister överallt, smala vägar med branta stup och en fantastisk men annorlunda natur. 
 
Nu ska vi njuta av sista kvällen här med massa god mat, dryck och en super Mamma Mia-show. 
 
 
 
 
 
 

Quorngryta med rostade jordnötter

Quorngryta med rostade jordnötter (4 personer) 
 
6 st. qournfileer
500 gram frysta wokgrönsaker 
1 st. burk kokosmjölk 
1 dl jordnötter
1 st. förpackning marinad med smak av honung och lime
1 msk rapsolja 
 
Gör så här: Lägg qouronfileerna i marinaden i ca 1 timme. Hetta upp en torr stekpanna och rosta jordnötterna. Lägg jordnötterna åt sidan och häll i olja i stekpannan. Stek filéerna en stund på varje sida. Tillsätt wokgrönsakerna och stek allt i några minuter. Blanda kokosmjölken med resterna från marinaden och häll allt i stekpannan. Låt koka upp och koka i ca 5 minuter. Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar. Precis innan servering, strö jordnötterna över. 
Servera med bulgur, couscous, ris eller dylikt. 
 
 
 
 

Kyckling på bädd av avokado och solrosskott

Kyckling på bädd av avokado och solrosskott (4 personer) 
 
4 st. kycklingfiléer 
2 st. avokados
3 st. nävar solrosskott
1 msk rapsolja 
paprikakrydda
salt
svartpeppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smölj en ugnsfast form med olja, lägg i kycklingfiléerna och krydda. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills kycklingen är färdig. 
 
Skölj solrosskotten. Torka och lägg dem på ett fat. Dela, gröp ur och skiva avokadosarna. Lägg avokado över solrosskotten. Skiva kycklingfiléerna och lägg dem överst på fatet. Servera gärna med wokade nudlar med cashewnötter och sweet chilisås. 
 
 
 

Gör dig redo för en kylig löparrunda

Tre små saker som man kan tänka på innan man ger sig ut på en kylig löprumda som kommer att göra att allt känns lite bättre. 
 
1. Underställ. En kall och stel kropp är ingen hit. Håll dig varm med ett bra underställ och klä dig i lager på lager beroende på hur kallt det är. 
 
2. Mössa. Mycket av kroppsvärmen förloras via huvudet. 
 
3. Fet kräm. Smörj kinderna och läpparna med fet kräm, ger ett extra skydd mot kylan. 
 
 
 
 

Salami- och brieostpaj

Salami- och brieostpaj
 
1 st. förpackning smördeg eller vanligt pajskal, recept hittar du här
1 st. brieost, 200 gram
1 st. förpackning italiensk salami, skivad 150 gram
5 st ägg
½ st. rödlök
1 dl hackade soltorkade tomater
en skvätt mjölk
 
Gör så här: Förbered pajdegen om du vill göra egen. Förgrädda pajskalet enligt anvisning i receptet. Vispa ihop ägg och mjölk. Skär brie och salami i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fördela brie, salami, lök och soltorkade tomater i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter i 200 grader, eller tills äggstanningen stelnat. Ta ut och låt svalna något. Servera med en grönsallad.