Tortillalasagne

När vi åkte ner till Rättvik köpte jag massor,  jag menar vekligen massor,  av tortillabröd. Min plan var att göra Quesadillas men det blev inte av. Nu har vi alltså travar av tortillabröd och tacos kan man faktiskt bli less på, även om det är landets nya nationalrätt. 
 
Nå tortillabröden måste ju ätas upp och ska vi hinna avverka berget innan jul, utan att föräta oss på tacos mm, var ett dags att tänka utanför boxen. 
 
"Hitte på-mat" gillar jag så jag tänkte så här. Tortilla och lasagne=tortillalasagne. Det måste ju funka och det gjorde det. Det funkade så bra att det är min nya favoriträtt.  
 
Tortillalasagne 
4-6 st  tortillabröd 
4 st. kycklingfiléer 
250 g crème fraiche med smaka av paprika och chili
2-3 dl riven ost 
1 st. purjolök
1 msk rapsolja 
salt
peppar
 
Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar. Stek den i olja,  salta och peppra. 
Skölj och hacka purjolöken.
Värm ugnen till 200 grader.  Lägg ett tortillabröd i botten av en ugnsfast form med avtagbara kanter. Lägg på kyckling, purjolök, några klickar crème fraiche och riven ost.  Lägg på ett nytt tortillabröd och fortsätt likadant tills allt är slut. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
Servera med en sallad. 
 
 
 

Chiapudding med dadlar, kokos och vinbär

Jag gillar att min frukost fixar sig medan jag sover. Det bästa hade varit om den kunnat blanda sig med müslin och toppa sig med vinbär men man kan inte få allt. detta räcker gott och väl för mig. 
 
Chiapudding med dadlar, kokos och vinbär (4 personer) 
 
6 dl kokosdryck
8 msk riven kokos
6 msk chiafrön, krossade
6 st torkade dadlar
müsli
vinbär
 
Gör så här: Mixa kokosdryck och dadlar tills drycken är slät.  Tillsätt riven kokos och chiafrön. 
Låt svälla över natten. Varva chiapudding, müsli och vinbär i en skål.  Ät, njut och få en bra start på dagen.
 
God morgon alla!
 

Kyckling med varm sallad

Kyckling med varm sallad (4 personer)
 
4 st. kycklingfiléer 
1 msk rapsolja
paprikakrydda
salt
peppar
 
2 dl kall kokt pärlcouscous
1 st. zucchinin 
10 st. körsbärstomater
1 st. gul lök
1 dl sojabönor
1 msk rapsolja 
 
Gör så här: Värmland ugnen till 200 grader. Smörj in en ugnsfast form med olja.  Lägg i kycklingen och krydda. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är färdig. 
 
Skölj och skär zucchini och tomater.  Skala och hacka löken. Heta upp en stekpanna med olja i. Fräs alla grönsaker i några minuter. Tillsätt pärlcouscous och rör runt tills de blivit varmt. 
 
Servera kycklingen med varm sallad och gärna lite tzatziki. 
 
 

Overshootday

2014 kom Overshootday den 19 augusti, 2015 13 augusti och i år, 2016 8 augusti.
Det är dax att vi vaknar upp och börjar fundera över hur vi hanterar vår jord. Från och med idag och resten av året lever vi på kredit, kredit från vad? Vem lånar vi från? Framtiden och våra barn, deras barn och deras…..

Finns det någon som tycker att det är speciellt smart att fortsätta köra ett rusande tåg in i väggen? Nä, det tror jag inte men ändå gör vi det. Vi kan inte tänka så kortsiktigt som vi gör nu. ”Varför ska jag bry mig, jag kommer ju inte att leva för all framtid!” Sluta upp att vara en sån egoist, vi lever alla här och nu men nya kommande generationer ska ha möjligheten att leva på samma jord som vi.

 

Inga steg är för små eller onödiga, börja med det du brinner för.
Små tips på vägen.

1. Cykla eller gå när du ska någonstans kortare sträckor. 
2. Ät upp maten och välj gärna vegetariskt, se nedanför recept på Broccolisoppa.
3. Skippa onödigt slit och släng-köp.

 

 

Broccolisoppa (2 personer)

500 gram broccoli
½ st. gul lök
ca ½ liter vatten
1-2 tsk red curry paste
1 tsk rapsolja
½ tsk salt

 

Gör så här: Skölj och dela broccolin i mindre bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp en kastrull med olja i. Fräs löken någon minut. Koka upp vattnet, häll det i kastrullen. Tillsätt salt, red curry paste och broccoli. Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk. Mixa med en stavmixer tills soppan är slät.