Grillat är godast

Hamburgare

400 gram nötfärs
1 st. förpackning färdigkokta kidneybönor, ca 230 gram
1 st. ägg
kryddor ex paprikapulver, chili, salt och peppar
smör/fett att steka i

Gör så här: Skölj bönorna under rikligt med vatten. Mixa dem till den pasta. Blanda färs, bönpasta, ägg och kryddor. Blöt händerna med kallt vatten och forma hamburgare av smeten. Smält smöret i en stekpanna och stek hamburgarna i några minuter på varje sida. Servera med bröd och tillbehör.

 

Coleslaw (2 portioner)
3 dl grovriven vitkål
3 dl grovriven morot
½ dl grovriven rödlök  
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ tsk senap
½ tsk socker
en nypa salt och svartpeppar

Gör så här: Riv vitkål, morot och lök med ett rivjärn, grovt. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker, salt och peppar. Blanda ihop vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag innan servering. 

 

Grillat är godast. Passa på att starta grillen för ännu godare hamburgare.


Morgonlöpning

Oj vad skönt det är när helgen kommer och jag tyst kan smyga upp, äta en lätt frukost, knyta skorna och ge mig ut på en löprunda innan familjen vaknat.  
 
Imorse bjöds det på lättregn och kyla. Ganska skönt enligt mig. Luften är fräsch och rundan jag skulle springa förvandlades till en lekplats för vuxna. 
 
Vattenpölarna blev hinder som jag hoppade över. Roligt men även ett bra sätt att träna frånskjut, balans och blick. 
 
Biten som gick längs trafikeradväg, nyttjade jag för fartlek mot mötande bilar. Jag bestämde en punkt jag skulle nå innan bilen passerade mig. Ett väldigt bra sätt att få upp farten och tagga igång vinnarskallen. 
 
Har Du nå roliga tips för att lätta upp löprundan? Dela gärna med dig. 
 
 
 
 
 

Vårkänslor och utekäk

Det är något speciellt med våren. I och med att snön smälter, fåglarna sjunger och gräset börjar titta fram kommer hoppet om värme, sol, bad och sköna sommarkvällar tillbaka. 
 
Våren är enligt mig helt fantastiskt; sol, värme och inga mygg. 
Vi passade på att njuta till max av det fina vädret i helgen som var. All tid spenderades ute, tom matlagningen för lunch och middag gjordes på grillen. 
Finns det något godare än utekäk? Egentligen spelar det ingen roll för mig vad man äter, bara man äter det ute. 
 
Uppstekt palt på grillen
 
Palt
Bacon
En smör klick
 
Gör så här: Tänd grillen och låt kolen glöda till sig. Använd en jutjärnsform eller panna som tö värmen. Skär palten i mindre bitar. Skär baconet i mindre bitar. Klicka i smöret. Lägg i bacon och rör runt. Tillsätt palt och stek i några minuter. 
Servera med lingonsylt. 
 
 
 
 
 

Kylskåpsrensning

Kylskåpsrensningar är fantastiska att göra nu och då. Jag rensade i veckan och resultatet blev en supergod Mousakka.   
 
Mousakka (4 personer)
 
4 st. stora potatisar
1 st. aubergine 
1 st. gul lök
300 gram färdig köttfärssås
riven ost 
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala potatisen. Skölj auberginen. Skär potatis och aubergine i tunna skivor. Hacka löken. Varva köttfärs, potatis, aubergine och lök i en ugnsfast form. Toppa med riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Servera med en grönsallad.
 
 
 

Mat och träning

Mycket fokus ligger på vad, hur och när man ska äta efter träningen. Det är viktigt men det är lila viktigt att tänka på vad, hur och när man äter innan träningen också. 
 
Att köra ett pass när kroppen inte är laddad med energi är dumt. För att få ut det bästa av träningen ska du ladda med mat, vatten och vila. Beroende på vad och när du tränar så kan uppladdningen se olika ut. 
 
Alla är vi individer och vi är olika känsliga för matintag före träning. Personligen måste jag ha längre tid mellan måltid och träning när jag springer. Går jag på gymmet, även om jag kör tungt, är det inte lika viktigt. 
 
Vad man väljer att äta är en smaksak, prova dig fram och se vad som passar dig. 
 
Små tips på vägen
- Har det gått flera timmar sedan du åt, ät ett mellanmål innan träningen.
- Jobba in bra matrutiner så du äter regelbundet. 
- Glöm inte att dricka vatten. 
 
Uppladdning inför en morgonlöprunda; fil med chia- och solrosfrön och krossad mandel. Och självklart en kopp kaffe. 
 

Kikärtssoppa

Soppa och nybakt bröd är nog bland det godaste jag vet. 

Kikärtssoppa  (4 personer)

8 dl vatten
2 st. burkar kikärtor, välj gärna ekologiska
1-2 st. morötter
1 st. bit kålrot
1 st. gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 tsk salt

Gör så här: Skala och skär morötter, kålrot, lök och vitlök i mindre bitar. Ju mindre bitarna är desto snabbare blir de färdiga. Koka upp vattnet först i vattenkokare för att spara tid. Häll det i en kastrull. Tillsätt rotsakerna i det kokande vattnet. Låt koka under lock. Öppna kikärtsburkarna och häll kikärterna i ett durkslag, skölj under rinnande vatten. Tillsätt kikärterna i soppan. Krydda med paprikapulver och salt. Koka tills rotsakerna är mjuka. Ta kastrullen från plattan, mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av och krydda eventuellt mer.