Läsarfråga om mat

Jag måste bara skriva till dig och fråga, lagar du alltid mat från grunden? Äter ni aldrig färdigmat? Jag kan bli så himla less på folk som ska visa upp en perfekt utsida och sedan smygäter de Mamma Scans köttbullar. 
 
Vi äter väldigt blandat; hemmalaget från grunden till färdigmat till skräpmat. Personligen tycker jag hemmalaget är godare och nyttigare, sedan är det billigare än färdigmat. 
Självklart finns det stunder då min/vår tid inte räcker till och då äter vi "nödraketer" aka färdigmat.  
 
Däremot har jag bloggarna, denna och www.enkvartikoket.blogg.se som inspirationsbloggar och jag tror faktiskt inte att ni läsare blir speciellt inspirerade av att se mig steka Mamma Scans köttbullar eller mikra fiskgratäng. 
Jag vill visa att god och hälsosam mat kan vara enkelt och familjevänligt.  
 
Dagens middag; Fiskpanetter med potatismos och grönsaker. 
 

Sushi möter Vindeln

Igår stötte vi på ett stort problem (läs: ironi) i vår familj. Planen var att äta sushi men gubben min äter inte "mat som inte är tillagade" exempelvis räkor, gravad lax mm. Vegetatisksushi var inte heller något som någon ville äta, förutom jag. Nå vad gör man då? Jo man trollar med knäna. Med risk för att bli halshuggen av varje erkänd och självutnämnd sushikock, tänker jag ändå berätta att vi åt Vindelnrökt skinka med färskost-sushi. Det var supergott.
 
 
Hur gjorde jag? Koka riset som vanligt. Har du inte gjort sushi tidigare, följ anvisningarna på förpackningen. Som fyllning strimlade jag Vindelnrökt skinka, paprika och färsk ost i några makirullar och i några andra hade jag Vindelnrökt skinka, avokado och gurka.
Familjen var hungrig och för att kapa tid gjorde jag några nigiri med Vindelnrökt skinka och avokado på (inte de snyggaste men goda). 
 
 
Slutet gott, allting gott. Familjen Johansson blev mätta och glada, gladast var nog Simon.

Torsk under fetasostäcke med grönsaker och potatismos

Torsk under fetasostäcke med grönsaker och potatismos (4 personer)
 
2 st. (800 gram) paket torsk, tinad
250 gram créme fraiche med smak av fetaost och soltorkadetomater 
4 dl frysta grönsaker
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk olja. Lägg torskblocken i formen. Salta och peppra. Bred créme fraiche på torsken och fördela de frysta grönsakerna längs sidorna av formen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med potatismos. 

 
 

Hastbullar med chia-och solrosfrön

Hastbullar med chia-och solrosfrön
 
 
3 dl kvarg
2,5 dl havregryn
3 msk solrosfrön
1 tsk bakpulver
chiafrön och solrosfrön till garnering 
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Blanda kvarg, havregryn, solrosfrön och bakpulver i en bunke. Blöt händerna med kallt vatten och forma ca 6 st små bullar. Strö chia-och solrosfrön över bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
Bullarna är godast när de svalnat något, med en klick smör, något gott pålägg och en rykande kopp kaffe till. 
 
 
 
 

Tomatsoppa med mini mozzarella

Mitt växthus är just nu ett tomatparadis. Tomater i alla dess former och färger kan plockas varje dag. De är som godast nu, då passar det perfekt att göra en tomatsoppa till middag.
 
Tomatsoppa med mini mozzarella(4 personer)
 
1 kg färska tomater 
4-5 dl  kokande vatten 
1 st. gul lök  
4 st. vitlöksklyftor
2 st. grönsaksbuljongtärning
en klick smör
 
Till servering mini mozzarellabollar
 

Gör så här: Skölj och dela tomaterna. Skölj, skala och grov hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med smör i. Fräs lök och vitlök som snabbast. Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och det kokande vattnet. Rör om och låt små koka i ca 5 minuter. Smaka av och krydda ev. mer. Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock. Precis vid servering, lägg försiktigt i mozzarellabollarna.


Pulled pork

Pulled pork är ju inte snabbmatens snabbmat men den sköter sig själv i ugnen så det är väldigt enkel mat som du inte behöver stå och vakta. Hur man väljer att äta pulled pork kan ju variera i oändlighet; i pitabröd, som burgare eller till potatisgratäng exempelvis. Smaklig måltid!
 
Pulled pork (4 personer)
 
1 kg benfri karré
1 st. gul lök
2 dl barbequesås
1 dl rött vin
Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Skala och hacka lök. Lägg köttet med löken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll barbequesås och vin över köttet. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar, så det får bli riktigt mört.
När köttet är klart, dra isär det i grytan och servera med pitabröd eller tortilla samt med massor av grönsaker och gärna en salsa eller en klick crème fraiche.
 
 
 
 

Löpartankar

Umemilen 2015 är gjord och jag har funderat en hel del över känslan i gårdagens lopp. 
 
My, dottern min, sprang Lilla Umemilen och jag var glad för henne. Hon har varit superpeppad och var jätteduktig fast hon var lite nervös. Det var första riktiga tävlingen, lägg sedan till en taggad mamma som försöker förklara allt med glimten i ögat, för det är otroligt viktigt för mig att hon tycker det är roligt och inte blir stressad eller pressad. 
 
När det väl var dax för mig att starta hade jag bränt all min energi, kändes det som, på Mys lopp. 
Plan A som jag hade vid startlinjen var, en bättre tid än förra året. 
Starten går och vi springer iväg, ganska snart känner jag att det är tungt, inte kul och så dör löparklockan (hur f-n kunde jag glömma att ladda den?!?!). Den sista motivationsglimman var möjligheten att blicka ner på klockan och "jaga" tiden, nä men...
 
När Plan A inte funkar, övergå till Plan B. 
Plan B, fartlek dig i mål. Vid nästa träd rycker jag, ja men vid nästa.... Neerej, det funkade inte.
 
Skit i Plan B, Plan C det är din räddning. 
Plan C, spring en mil. Strunta i tiden och spring, bara spring. 
 
Jag sprang, duttade med foten på varje km markering och hejade fram andra löpare. Plötsligt passerar jag 7 km, bara 3 km kvar. Resten går snabbt och det sista värsta momentet är kvar, upploppet. Är det någon gång man inte vill bli omsprungen är det här, laddar allt vad jag har och går i mål utan att bli omsprungen. Bara det är en seger för mig. 
 
När resultaten släpples såg jag till min förvåning att jag sprang 2 minuter snabbare i år, va?!? Ofattbart vid första tanken men när jag funderar lite längre än näsan räcket så förstår jag att mitt planbyte verkligen var min räddning. Att löpa i ett jämnt, lite lugnare tempo utan stress var bra för mig. 
 
Stirra dig inte på Plan A, det är ok att byta. Planbyte behöver absolut inte betyda att du presterar sämre.  Sedan har vi alla bättre och sämre dagar, så är det bara. Ingen formtoppad varje dag, en bottentopp drabbar alla. Lär dig av dem och utvecklas istället för att bara gå ner dig. 
 
Nu laddar vi om för helgens äventyr, Color Me Rad. 
 
 
 
 
 
 
 

Blueberry-proteinbars

Blueberry-proteinbars
3 dl Havregryn
1,5 dl kvarg 1%
1 dl blåbär
1 dl jordnötssmör 
8 st. dadlar 
4 msk solrosfrön 
 
Gör så här: Mixa alla ingredienser odentligt i en matberedare, så att smeten blir jämn och kan formas till en boll.
Lägg aluminiumfolie i en form och bred ut smeten. Strö över lite extra frön och gryn om du vill. Sätt in formen i frysen över natten och skär till bars på morgonen. Förpacka barsen i aluminiumfolie och förvara i frysen.