Läsarfråga om mellanmål

Jag vill ha ditt bästa mellanmålstips som är lätt och snabbt att göra. 
 
Den absolut lättaste och snabbaste mellanmålet är nog keso med frön, gärna någon frukt till. Keso med frön slänger man ihop på några sekunder men man får en energi-och närings kick. Har man lite mer tid och kan hacka ner lite frukt, blir det ju bara ännu bättre. 
 
Keso med solrosfrön, rostad mandel och hackat äpple. 
 

Torsk med ajvarsås och ris

Torsk med ajvarsås och ris (4 personer)
 
600 gram torsk, tinad och gärna i bitar
3 dl matlagningsgrädde
½-1 dl ajvar relish, beroende på styrka
en klick smör
1 tsk salt
peppar
ris
blandade grönsaker
 
Gör så här: Salta och peppra torsken. Hetta upp en stekpanna med smöret i. Bryn fisken runtom. Blanda matlagningsgrädde och ajvar. Häll ner det runt torsken och låt små koka i 4-5 minuter. Servera med ris och blandade grönsaker.
 
 

En hel dag med träning

Igår var det inspirationsdag på Iksu i Umeå. Jag och en kompis passade självklart på att vara med. 
Vi startade morgonen med AMP. Lugn start? Jo tjena, nä svetten rann redan efter några minuter. Grymtbra pass som passade mig perfekt, redan det jag kör bara med ett litet annat upplägg. 
 
 
 
Efter det lyssnade vi på en föreläsning med Andree Jeglertz, Målsättningar är viktiga för din motivation. Jättebra, kanske inte helt nytt men väldigt bra saker att bli påmind om. 
 
 
 
 
Sedan testade vi AfHo, en kombo av afro och house. Mina dansskills är inga jag direkt skryter om men kul var det, helst afro delarna. 
 
Mat är viktigt när man tränar och åt det gjorde vi. 
 
 
 
När man ätit som att det inte finns en morgondag var jag glad att passet efter lunch var Yoga för löpare. Fokuset låg på rörlighet och förbättringsmöjligheterna är stora för min del. 
 
 
 
När man är på en inspirationsdag ska man passa på att göra saker utanför boxen, tycker jag. Vi testade Dance Move och ja... om jag tyckte att mina dansskills inte var så starka under AfHo så skulle ni sett mig under detta pass. Det finns bara ett ord som kan beskriva min dans; katastrof!
Höger, vänster, snurr, mambo chasse och klipperti klopp. Jag var en fullständig katastrof och jag be så hemskt mycket om ursäkt för alla tår jag trampat på. 
 
När man varit utanför boxen är det skönt att kliva in i den igen och vi avslutade dagen med Cardio Training. Hemmazon och trygghet men i ny kostym. Även det här är en variant av den träningen jag kör men med några nya trix. 
När man är helt slut efter en dags träning är det skönt att avsluta med något som man känner sig hemma med och på så sätt kunde jag verkligen ta ut det sista jag hade. Att koppla bort huvudet och bara köra tills kroppen inte orkar med ett enda knäböj till, härligt! 
 
 
 
Vilken underbardag. Kan starkt rekommendera er att delta nästa gång möjligheten kommer. 
 
Nu är det bara att invänta all träningsvärk och njuta. 
 
 
 
 
 

Löparen; en speciell typ

Löpare är lite speciella, kom igen det måste vi ändå erkänna. Vissa beteenden som löpare har, har inte andra. Känner du igen dig i något av det här?
 
1. Efter en löprunda hänger du upp löpkläderna så de får torka innan nästa pass, utan att tvätta dem först.
2. Löpartajts är inte bara träningskläder, dessutom har du fler tajts än andra byxor.
3. Du har speciella löparunderkläder. Inget sexy men garanterat skavfritt.
4. Knopar är för scouter, men en löpare kan man väcka mitt i natten och fråga hur man bäst knyter löparskor för att minska ömma fötter.
5. Löparskador och hur se bäst behandlas kan du bättre än ditt eget telefonnummer.
6. Långdistanslöpare; nagellack fäster även där tånageln en gång brukade vara.
7. Kissa utomhus, ja även det andra då nöden inte har någon lag, är inga problem.
 
Ja vi är lite speciella. Blir inte sur och grinig över våra konstiga beteenden. En nysprungen löpare är en nöjd löpare, vi har fått rundan ur vårt system och kan ägna oss åt saker som vinkvällar, middagar, surreli-surr stunder osv.

Har du planerat en kväll med en löpare och du ser att denne blir lite stressad och börjar pilla på sin klocka (garanterat en GPS-klocka, tro inget annat) och nervöst börjar komma med bortförklaringar såsom att katten är i ugnen, nej öh... jag menar... Säg då bara lugnt, ska vi skjuta på det en stund? Löparen hinner då lägga in en runda, väder och vind spelar ingen roll det saknar effekt på löpare, man kan påstå att vi är immuna och vissa tom njuter av ostadigt väder.
 
Vanligaste frågan jag fick efter Ultraloppet var; Varför springer du i sex timmar? Mitt svar: För att jag kan!
 

Kokos- och Nutella-mugcake

Kokos- och Nutella-mugcake (2 personer)
 
2 st. ägg
1 dl mjöl
2 msk nutella
2 msk riven kokos
1 tsk bakpulver
lite rapsolja
 
Gör så här: Smörj två skålar med lite rapsolja. Knäck äggen i en skål. Tillsätt alla ingredienser utom nutella. Fördela smeten i skålarna. Klicka ner en klick nutella (1 msk) i varje skål. Kör en skål i taget i mikron på full effekt i ca 1 minut. Låt svalna något och servera med grädde. 
 
 
 

En ordentlig diss

Jag brukar läsa träningstidningen Aktiv träning, i mångt och mycket tycker jag tidningen har ett bra sunt träningsbudskap. Kanske för att den riktar sig mer till män och hetsen på viktnedgång, mat, hälsa mm inte är lika uttalad som i tidningar riktade mot kvinnor. 
 
För ett tag sedan fick jag ett mejl med små sneakpeaks om kommande nummer. Min ilska gick från 0-100 på två sekunder. Varför? Kolla och se om du reagerar på samma sak som jag. 
 
 
Sund och laglig doping, va fan?!? Positiv vinkling inom detta område är så olämpligt. Läser man artikeln handlar den om rödbetans nitrat som omvandlas till nitrit, som man sett påverkar syreupptagningen. 
 
Man vet att olika ämnen som finns naturligt i mat och dryck påverkar vår prestation, inget fel med det. Det jag reagerar på är ordvalen, sund och laglig doping. Inget är sunt eller lagligt med doping. Dricker du rödbetsjuice dopar du dig inte. 
Gör inte doping hälsosamt och fint. Doping handlar inte om hälsa, det är allt utom hälsa och så ska det förbli. 
 
Riskerna med doping är så stora och allvarliga, det ska inte vara frestande och lockande att testa utan avskrämmande. 
 
Ren idrott, oavsett om du är motionär eller elit. 
 
 
 

Mat och Hälsa

I fredags blev jag inbjuden att föreläsa om Mat och Hälsa på en Hälsomässa. 
Mat och hälsa är ett väldigt stort område, att lyckas hålla föreläsningen intressant och givande för en bred målgrupp är en utmaning. Men det gick otroligt bra, publiken var på hugget och istället för att jag pratade på, hade vi jättebra dialoger. 
 
Något som vi var väldigt eniga om var att man bör äta mer frukt och grönt, mindre socker och röra på sig varje dag. 
Vi pratade om vikten av att se till sig själv och sitt liv och inte jämföra sig med andra. När man börjar jämföra sig med andra är risken stor att det blir negativt, det kan vi vara utan. Låt dig istället inspireras av andra och boosta dig med positivenergi. 
 
Ett stort tack till alla som kom, ni gjorde min uppgift lätt iochmed att ni delade med er av era fantastiska tankar och åsikter. 
 
 
 

Höstsoppa med kokosmjölk

Höstsoppa med kokosmjölk (4 personer)
3-4 st. potatisar
1-2 st. morötter
1-2 st. gul lök
1 st. burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 st. grönsaksbuljongtärning
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Skölj och skala potatisarna och moroten. Skär dem i mindre bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp en kastrull med olja i. Fräs lök, potatis och morot i någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, kokosmjölk, vitt vin och buljongtärningen. Låt koka i ca 10-15 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar. Servera soppan med ett gott bröd.