Sjukdomarnas högtid

Sjukdom hit, snörvel dit, vabba eller inte vabba är den stora frågan. Nu är det sjukdomarnas högtid känns det som. Passar därför på att tipsa om dett inlägg jag skrev tidigare ang träning och sjukdom. Vill du läsa, klicka här för att komma till inlägget. 
 
Ta hand om er och krya på er.
 
 
 
 
 

Chiagröt med banan och granatäpple

Chiagröt med banan och granatäpple (4 personer)

8 dl kokosmjölk, kan bytas mot mjölk eller alternativa drycker
2 st. bananer  
2 dl granatäpplekärnor
6 msk chiafrön

Gör så här: Mosa bananerna och blanda dem med kokosdrycken. Rör i chiafröna. Häll upp i fyra skålar. Ställ i kylen i ca 20 minuter eller över natten om du vill ha en snabb frukost. Ta fram, rör om lite och toppa med granatäpplekärnor.
 
 
.

Motivationsljus i mörker

Att hålla motivationen uppe när det är mörkt, regnet slår som spön i backen och nästa sekund är allt fruset och halt är verkligen inte lätt.
Jag beundrar alla som jag möter på morgonen, redo att kasta sig över gymmet, livet och verkligheten med ett leende på läpparna medan jag själv funderar över varför koffeinkicken inte sparkat igång mig efter x antal koppar.
 
Nå vad gör man åt detta? Går i ide? Nä man gör samma sak som man alltid gjort, och som man alltid kommer att göra. Jo man klagar, klagar lite mer och sen klagar man en gång till. Att bara gå runt och klaga, speciellt på saker som väder som vi inte kan påverka är ju till viss del mänskligt men efter några gånger så får det räcka.
 
Gör något av detta istället, hitta motivationsljuset i mörkret. Kanske är det dags att måla om något hemma, perfekt tillfälle att göra det nu, för vem vill göra det en solig och härlig sommardag?
 
Träningsmässigt så försöker jag tänka så här. Det stressar mig att jag inte "kan" springa. Självklart kan jag men jag vill inte eftersom det är mörkt och halt, när snön kommer släpper min "hjärnspärr". Eftersom jag inte springer har min naturliga motivator börjat gå på lågvarv, så vad gjorde jag åt det? Jag har lagt om mitt träningsschema på gymmet. Nu kör jag fler sets av övningarna och jobbar på uthållighet. Inga pers (läs: personbästa) för mig den närmsta tiden men kanske senare.
 
Tappa inte allt bara för att mörkret är här, hitta en nytändning i saker omkring dig. Utmana, vrid och vänd på saker. Funkar inte det kan man ju vara mänsklig och klaga, men dock bara några gånger för sedan får man ta tag i det igen (läs med en storskopa ironi och glimten i ögat).
 
Medan löparskorna inväntar vintern, nöter jag på gymmet....

....och drömmer om sommaren.
 
 

Kycklinggryta med jordnötter

På önskemål från läsare, kycklinggryta som är mjölk- och glutenfri.

 

Kycklinggryta med jordnötter (4 personer)

2 st. burk kokosmjölk 
2-3 st. kycklingfiléer 
1 st. gul lök
2 dl frysta grönsaker ex ärtor, paprika och majs
1 dl soja bönor
1 dl jordnötter
1 msk rapsolja
Heta nätter, kryddblandning av persilja, dragon, vitlök och vitpeppar
curry
salt

4 st. portioner bönpasta

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skala och hacka löken.
  • Fräs den med kycklingen.
  • Tillsätt alla frysta grönsakerna i stekpannan och stek dem under omrörning.
  • Häll ner kokosmjölken. Låt koka i några minuter.
  • Krydda med Heta nätter, curry och salt.
  • Toppa med jordnötter.
  • Servera kycklinggrytan med nykokt bönpasta.
 
 
 
 

Smörgåstårtans dag

Smörgåstårtans dag är äntligen här. Jag tror det är många som missat att fira denna fantastiska högtid. Smörgåstårta, känn på ordet tillochmed det smakar gott. Personligen är jag ingen söt-gottegris utan har en dragning mer mot det matiga hållet och smörgåstårta är en av mina favoriter.
 
Kan den gå fel med smörgåstårta? Nä jag tror faktiskt inte det. Om man skulle göra någon crazy röra så kan man alltid bre lite mer crème fraiche över det och på så sätt gömma undan det. Praktiskt och väldigt svårt att göra så med andra maträtter.
 
Lev och njut av smörgåstårtor idag. Klicka på bilden så kommer du in till En kvart i köket och till ett "favorit i repris"- recept dagen till ära.
 

Pulled pork med pommes och grönsallad

Pulled pork med pommes och grönsallad (4 personer)
 
1 kg benfri karré
1 st. gul lök
2 dl barbequesås
1 dl rött vin
peppar
 
pommes frites
 
Grönsallad
Rucola
Gurka
Grovriven morot
Solrosfrön
 
Vitlöksdressing
Crème fraiche
Finhackad vitlök
Salt
Peppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Skala och hacka lök. Lägg köttet med löken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll barbequesås och vin över köttet. Krydda med lite extra peppar. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar, så det får bli riktigt mört.
När köttet är klart, dra isär det i grytan och servera med pommes frites, grönsallad och en klick vitlöksdressing.
 
 
 
 
 

Egen havredryck

Jag dricker gärna havre-, soja- eller kokosdryck. Inte för att jag inte tål mjölk utan för att det är gott. Därför tänkte jag att jag provar göra egen havredryck, så svårt kan det inte vara? Det var det inte heller, jättegott blev det dessutom. 
 
Havredryck
 
 
1 liter vatten
3 dl havregryn
2 msk kokosolja
2 tsk honung 
en nypa mald vanilj
 
Gör så här: Smält kokosolja och honung snabbt i mikron. Häll alla ingredienser i en mixer. Kör i några minuter. Häll havredrycken genom en silduk till en tillbringare. Krama ut all vätska. Häll upp havredrycken i flaskor och förvara i kylen.
 
Håller runt 3-4 dagar. Tänk på att skaka flaskan då drycken delar sig innan du dricker. Vill du ha drycken glutenfri använd renhavre.  
Ha även i minne att denna dryck inte är berikad såsom många drycker som man köper i affären är. 
 
 
 
 
 
 

Mangosmoothie

Mangosmoothie (4 personer) 
 
4 dl kokosdryck, kan bytas mot mjölk
2 st. bananer
1 st. stor mogen mango
 
Gör så här: Skala bananerna och mangon. Har du tid, lägg de gärna i frysen en stund. Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare och mixa smoothies slät. Drick och njut! 
 
 
 

Avslappning fakir style

Dagens tempo upplever jag som enormt mycket högre än hur jag minns det från när jag var barn. Mina föräldrar var också stressade, hade massa saker som skulle göras men jag upplevde inte tempot i livet, samhället eller omvärlden som jag gör idag. Självklart kan en stor faktor vara att jag faktiskt var barn då, något jag inte är längre även om jag försöker plocka fram barnet i mig så ofta jag kan. 
 
Dagens liv, samhälle och omvärld ser annorlunda ut. Tempot är högre, inte alltid till det bättre även om fördelar finns.
Med den insikten kommer också ett ansvar, en skyldighet att ta hand om sig själv. Gör inte du det, är risken stor att ingen gör det. 
 
Personligen har jag svårt att finna lugn genom att göra inget. Jag har lättare att finna lugn och frid genom aktivitet exempelvis löpning. Långa lugna löppass är meditation för mig. Men att konstant vara igång är inte heller bra, tror jag.
 
För några år sedan var spikmattans årets julklapp, alla hade en men sedan föll den i glömska.
Jag tog fram min för några veckor sedan och nu kan även jag finna lugn genom att göra ingenting, liggandes på spikmattan. 
 
Jag kan få samma underbara, nästan magiska känsla på spikmattan som när man under ett löppass får uppleva Runners High. Du blir ett! Ett med dig själv, ett med nuet. Urtidens fakirer visste vad de pysslade med. 
 
Dagens tips är att leta fram mattan du fick i julklapp, damma av den, lägg dig ner, slappna av och driv iväg in i lugnet.