På trendspaning i skafferiet

Vad är det trendigaste som finns i ditt skafferi? För mig är det utan tvekan chiafrön. Superfröet som hyllas överallt och av alla, även av mig måste jag erkänna även om jag inte riktigt är den som hoppar på trend efter trend.
 
Detta lilla pytte frö har på kort tid slagit sig in på marknaden och säljs för fullt. Gör man en sökning på nätet på chiafrö blir man överöst med recept på olika puddingar, smoothies och müsliblandningar mm. Vilken otroligt kraft detta lilla frö har, inte bara näringsmässigt men även medialt.
Chiafrö är inget nytt, aztekerna mumsade i sig dessa frön för flera hundra år sedan och nu är det vår tur.
 
Ett annat frö som även det har haft sin "trendtid/ 15 minuter i rampljuset" är linfröet, nu har det ju hamnat i skymundan av chiafröet men för skojskulle tänkte jag jämföra dessa två.
 
Chiafrö
100 gram 520 kcal
Fett: 31 gram
Protein: 21 gram
Kolhydrater: 38 gram
Fibrer: 34 gram
 
Linfrö
100 gram 374 kcal
Fett: 31 gram
Protein: 24 gram
Kolhydrater: 0 gram
Fibrer: 35 gram
 
Båda fröna är fullproppade av flertalet näringsämnen såsom B-vitaminer, kalium och kalcium. De innehåller även omega 3 fett.
Blötlägger man fröna kommer det att bildas ett gelélager runt dem, vilket är bra för mage och tarm.
 
Det som skiljer dem åt är kolhydratsinnehållet, linfrön saknar helt kolhydrater medan chiafröet innehåller en hel del. Det är även kolhydraterna som drar upp energiinnehåller i chiafröna.
Bra eller dåligt? Det beror ju på vad man ska ha fröet till.
 
Någon eller några av er har säker hört att man bör undvika linfrön eftersom man kan bli cyanidförgiftad. Det stämmer att linfrön innehåller ämnen som när de bryts ner omvandlas till cyanid. Rekommendationen för konsumtion av linfrön ligger därför på 1-2 msk/dag. En del menar att detta absolut inte stämmer och att man kan äta fler msk/dag men jag tror det viktiga är att använda sunt förnuft. Istället för att äta exempelvis 8 msk linfrön kan man äta något annat näringsrikt.
 
För att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen i frön är det bäst att krossa dem; linfrön, chiafrön mfl. Det kan man lätt göra hemma innan användning för färdigkrossade frön kan härskna snabbare.
 
Chiasmoothie med banan och jordnöt (4 personer)
 
8 dl mjölk
2 st. bananer
3 msk chiafrön
2 msk jordnötssmör

Gör så här: Häll mjölk och chiafrön i en tillbringare, rör om. S
täll svalt i kylen i ca 5 minuter eller över natten. Skala bananerna och lägg dem i tillbringaren tillsammans med jordnötssmöret, mixa med en stavmixer tills smoothien är slät.
 
 
Är du intresserad av fler recept med chiafrön kika här:
Raw food Chokladpudding
Chiasmoothie
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback