Mat och träning, som helan och halvan.

Jag och en kompis satt och pratade mat, träning och hälsa. Vi började prata om vad man äter före och efter tränigen. Hur viktigt det är att man lyckas få ihop det. Kör man ett tyngre pass känns det direkt om man slarvat, medvetet eller omedvetet.

Jag drog mig till minnes en diskussion mellan två tjejer på gymmet för ett tag sedan. Den gick något i stil med detta.

-Tjej 1. Det är viktigt med rätt mat när man tränar.
-Tjej 2. Ja, min kille sa till mig imorse att jag måste börja äta mer och äta mer protein om jag ska bli fast.
-Tjej 1. Ok, det var inte så schyst att säga så, du är ju fast.
-Tjej 2. Ja, jag sa det och sedan sa jag att jag önskar att man kunde äta protein utan att få massa kalorier på köpet.
-Tjej 1. Jaha, hur tänkte du då? Allt man äter har ju kalorier typ.
-Tjej 2. Ja det är ju det jag menar, jag kan ju inte äta så mycket, jag vill ju inte bli tjock. Tänk vad bra om någon kunde komma på mat som gav allt man behöver men inga kalorier.
-Tjej 1. ????
-Tjej 2. När jag väl äter då vill jag äta gott så jag har ätit glass till middag två dagar och spagetti på kvällen.
-Tjej 1. Men då fattar jag varför din kille säger att du ska äta protein, det finns ju typ noll proteiner i glass och spagetti. Ät kyckling.
-Tjej 2. Men lyssnade du inte, det var ju det jag sa. Tänk om någon kunde komma på mat med proteiner som inte innehåller kalorier, då kan jag äta det också. Jag kan ju inte äta mer än jag redan gör.

Sedan var jag tvungen att lämna rummet.

Det pratas en hel del idag om att man är bra som man är, att size zero är ute och att hälsa är målet men ändå finns det massor av påtryckningar kring oss som säger att vi inte duger och att vi borde förändra oss. Många kvinnor, men självklart även män, har det i sig att vi inte ska väga för mycket. För hälsans skull ska vi inte det heller, dessutom hittar många genvägar eller konstigavägar för att nå sitt mål. Dessa vägar är sällan de bästa.
Att äta mat som inte ger energi är inte lösningen, alla behöver vi energi för att leva. Ju mer aktiv man är desto mer energi krävs det.

Kruxet är att välja mat med energi och bra näring. Slösa inte bort ditt energibehov med tomma kalorier men var samtidigt inte rädd för att äta något syndigt gott ibland.
En banan ger dig energi samt flera vitaminer och mineraler medan samma mängd gelégodis ger dig massor med energi men noll vitaminer och mineraler. Men visst kan man äta gelégodis då och då, allt handlar om balans.

Ät, träna och må bra. Livet är så mycket mer än en siffra på vågen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback