Glad Valborg

 

En bra start på dagen

Nybakade muffins tillsammans med en vitaminbomb till smoothie, kan dagen få en bättre start? Nja, svårslaget. Lägger man till lite solstrålar och fågelkvitter så är det nästan omöjligt att toppa. Ha en bra dag alla!
 
 
 
Go morgon-muffins
3 dl lantbrödsmjöl
2 dl vatten
2 st. ägg
1 dl vetemjöl
1 dl russin
½ dl vetekli
1 msk rapsolja
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt

Gör så här: Blanda vatten med vetekli i en skål. Tillsätt rapsolja och knäck försiktigt ner äggen så du inte får skal i skålen, rör om. Tillsätt lantbrödsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om tills du fått en slät smet. Blanda i russinen i smeten. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, i ca 10 minuter för små muffins. Ät dem gärna nygräddade med eller utan en klick smör eller ost men gärna med en god smoothie.

 

Blueberry-smoothie (4 personer)

4 dl blåbär
4 dl yoghurt
1-2 st. avokado
2 dl mjölk, soja- eller havredryck

Gör så här: Lägg avokado, blåbär, yoghurt och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare. Mixa med stavmixer till smoothien är slät.


Hälsosammare variant av Fish'n Chips

Fish'n Chips (4 personer)

6 st. torskryggfiléer
2 dl havregryn
1 st. ägg
salt
peppar

600 gram blandade rotsaker ex morot, potatis, rotselleri

rapsolja 

salt

peppar

Gör så här: Skölj, skala och strimla rotsakerna. Blanda dem med rapsolja. Häll allt i en ugnsfast form, salta och peppra. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader tills sticksen är färdiga, ca 20-30 minuter beroende på tjocklek.

Knäck ägget i en skål, vispa upp det. Häll havregrynen i en annan skål. Doppa torskfileerna först i ägget, vänd sedan dem i havregrynen och avsluta med att krydda med salt och peppar. Lägg torskfileerna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills torsken är genomstekt och fått fin färg. 

 

Remuladsås (4 personer)
 
1½ dl crème fraiche
1 dl majonnäs
3 msk bostongurka 1-2 st. vitlöksklyftor
en skvatt citron
 
Gör så här. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och bostongurka. Skala och pressa i vitlöken. Pressa i en skvätt citron och rör om. Ställ svalt ett tag innan servering.
 
 
 

Läsartips om att inte falla dit i vardagsfallgropar

Ni läsare är duktiga på att höra av er med frågor och funderingar. Fortsätt med det, det är superkul!
 
Nu har det kommit in ett tips från Maja, hon delar med sig om hur hon tänker när hon utsätts för onödig frestelsen.
 
Hej Margareta!
Jag vill dela med mig av ett tips eller det kanske är mer mitt tankesätt när jag exempelvis står i kön på Statoil/ bensinstationer. Som alla vet är ju kön omgiven av godis. Ibland är godis gott men ofta när jag är och tankar så behöver jag inte äta godis, jag ska ju bara tanka bilen men många gånger kommer jag ut med en eller flera godisar i handen. Lika sur blir jag varje gång för att jag trillat dit i fällan.
 
Visst jag skulle kunna tanka utan att gå in i butiken men det är inte alltid möjligt. För att inte trilla dit och få med mig massa onödigt godis har jag börjat gå fram och alltid välja en frukt innan jag ställer mig i kön. Vetskapen av att jag har något i min hand som jag ska köpa gör att jag inte köper något oplanerat. Funkar bra för mig så jag vill gärna dela med mig av det tipset.
 
Många hälsningar /Maja
 
Tack för tipset Maja. Har Du några tips som du vill dela med dig av, hör av dig!
 
 
 
 

Feeling good

Jag är ingen tidslöpare. Klockan har jag på mig för att veta hur länge jag varit ute och för att jag ska veta när det är dags att styra skorna hemåt. Jag gillar att springa på känsla och bestämmer ofta vilken typ av löparrunda det blir medan jag knyter skorna.
 
Men igår gjorde jag tvärtom. Jag knöt skorna och bestämde mig för en lugn runda för att rensa huvudet. Uppvärmningen gick skitbra, allt bara flöt på. Nu eller aldrig; snabbt byte av taktik och en ny plan togs an; sätter jag milen under timmen?
 
Med den nya planen i huvudet var det bara att flippa fram några nya låtar med högre tempo och sätta fart.
Första 5 km gick av bara farten, men då dök långa-mjölksyra-spruta-ut-från-öronen-backen upp. Halvvägs upp i backen insåg jag att det var bättre att gå, mjölksyran gjorde benen stumma. Bättre att gå i rask takt än att trötta ut sig mer genom att försätta löpa tänkte jag.
Väl uppe på toppen bredde sig leendet ut över mitt ansikte, för ni vet vad en brant backe innebär? Yes underbar utförslöpning. Känslan när man bara får rulla nerför, mjölksyran försvinner, benen blir lätta igen, den känslan är obeskrivlig.
 
Sista delen bestod av lite intervaller och tävling mot tåget. Självklart vann inte jag det racet men lite extra fart under skorna fick jag.
Sista biten var på ren tjurighet. Jag måste erkänna att jag blev ganska stressad av att snegla på klockan och jaga tiden, detta gjorde ju löpningen något tyngre och mjölksyran kröp fram snabbare. Men allt detta; stumma ben, mjölksyra och blodsmak är lätt värt när klockan visar 10 km på 57 minuter. Ett glädjetjut och några små stela hopp blev det.
 
Vad är då nästa steg? Sub 50? Nä, nu lever jag på detta ett tag sedan är jag löper jag mina njutningspass igen. Men med stor säkerhet kan jag garantera att något liknande kommer att flyga i mig fler gånger så nästa gång du hör ett glädjetjut kan det vara för att jag åter sprang milen på 57 minuter eller tänk om....om jag gör det på 56.
 
 
Löparglädje; friheten att kunna löpa när som helst, var som helst och hur som helst och ibland sätta ett asbra pass som man kan leva på ett tag.
 
 

Gyllengul grönsakssoppa

Gyllengul grönsakssoppa (4 personer)
 
2 st. burkar kokosmjölk
2 st.  burkar krossade tomater
2 dl vatten
3 st. morötter
1 st. gul lök (stor)
3 cm färsk ingefära
3 msk sweet chili sås
1 msk rapsolja
½ tsk salt
 

Gör så här: Skölj och skala morötter, lök och ingefära, hacka de i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med olja i. Fräs morötter, lök och ingefära snabbt. Häll i vatten, krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka upp. Häll i sweet chili såsen och salt. Koka tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av och krydda ev mer. Servera med ett gott bröd och pålägg.


Om att börja om...

Att börja om med något är jobbigt. Jag tänkte på det när jag var ute och sprang idag. Fy jag ska aldrig sluta för jag vill inte börja om. Kanske är det just det, att inte sluta, den viktigaste grejen för att slippa börja om med något men som vi alla vet är det omöjligt att aldrig sluta med något.
 
Vad var det som var så jobbigt för mig att börja om med? Jo löpningen. Japp du läste rätt. Inbiten löpare som jag är så har även jag det skitjobbigt med att börja om. I år har jag börjat om och börjat om och.... suck...börjat om.
Två bihåleinflammationer med mellanliggande förkylningar och nu senast matförgiftning. Det tär på psyket.
 
Men att inte börja om är inte ett alternativ. Ramlar man av hästen, kliver man upp på den igen eller i detta fallet knyter löpskorna igen. Det bästa sättet att börja om på är att starta på en gång, vänta inte till imorgon eller nästa vecka utan Just do it! Självklart kan man kanske inte börja om precis där man avslutade, man får kanske backa något steg och starta upp lugnt men det viktgaste är att kicka igång igen.
 
Med detta sagt och skorna hängandes på tork så sneglar jag redan på träningsschemat och inser att det värsta är gjort; jag har kickat igång och är back on track. Nästa löppass= fredag!
 
 
Det är inte så svårt att börja om när Moder Natur hjälper till och inspirerar.
 

Kycklinggryta

Kycklinggryta (4 personer)

2 st. burk kokosmjölk 
3 st. kycklingfiléer 
2 st. paprikor
2 dl sojabönor 
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar

4 st. portioner nudlar

Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i olja. Skölj och strimla paprikorna. Tillsätt paprika och sojabönor, fräs dem i någon minut. Häll ner kokosmjölken och tillsätt paprikapulver, salt och peppar, rör om väl. Låt koka i några minuter. Smaka av, krydda ev. mer. Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.


Kokoskaka

Kokoskaka

3 dl vetemjöl
50 gram smör
2 st. ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
½-1 dl riven kokos
1½ tsk bakpulver

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en skål. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör och mjölk. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och vispa tills den är slät.
Smörj en form och bröa den med riven kokos. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 
 

Laxknyten på grillen

Laxknyten på grillen (4 personer)
 
400 gram lax, tinad
1 st. citron
4 msk smör
salt 
peppar
 
6 st. kokta kalla potatisar 
2 st.morötter
1 st. färsk broccoli
1 st. näve blomkålsbuketter
1 st. gul lök
 
Gör så här:  Tänd grillen i god tid så du får den perfekta glöden. Skär potatisen  i mindre bitar. Skölj och skär morötterna i små bitar. Dela broccoli och lök grovt. Riv av folieark, gärna dubbelt för att det inte ska brännas i botten. Fördela rotssakerna underst på foliearken, klicka en smörklick i varje knyte, lägg laxen överst och krydda. Toppa med en citronskiva. Vik ihop paken.
Lägg paketen på grillen i några minuter. Servera med en klick crème fraiche.
 
 
 
 
 
 

Glad Påsk

Glad Påsk önskar Margareta och Fuel for Life dig och din familj