Köttfri måndag

Köttfri måndag är något som många har nappat på; bra för hälsa, miljö och plånbok. I helgen började vi faktiskt prata om det här med att äta vegetariskt en dag i veckan. Hemma hos oss är det inte ovanligt, titt som tätt äts det vegetariskt i olika former, ibland tror jag att vissa familjemedlemmar (host, host...Simon...) inte ens är medveten om det.
 
När man pratar om vegetarisk mat brukar flertalet reagera "Oj, ska ni äta vegetariskt idag..." eller något i den stilen. Sedan kan man lägga till en eller flera av dessa fraser "Äter även er dotter det?", "Du som tränar måste ju äta kött...", "Blir man verkligen mätt på det?"
 
Vegetarisk mat är ju inget konstigt, jag lovar att massor av folk äter vegetariskt utan att ens tänka på det. Ta potatis- och löksoppa till exempel, gör du den utan animaliska produkter i så är den tom vegansk. (Oj, nu snubblade jag in på ett helt annat ämne, vegansk kost avverkar vi en annan gång). Eller varför inte klassikern plättar/pannkaka, ja men det innehåller ju ägg och mjölk? Precis lakto-ovo-vegetariskt.
 
Att äta vegetariskt är inte lika med att bara äta bönor och morötter. Man blir mätt och man kan träna fast man är vegetarian. Äter man strikt vegetariskt eller tom veganskt krävs det lite mer planering och tänkande bakom maten för att man ska få i sig alla näringsämnen men inget är omöjligt.
Kör man däremot Köttfri måndag eller några luncher/middagar vegetarisk är det inga problem. Det är tom ett väldigt bra sätt att få i sig  den mängden grönt som vi bör äta varje dag.
 
Våga utforska den vegetariska delen, känns det ändå skrämmande och farligt satsa på soppor gjord på härliga rotsaker som är i högsäsong nu.
För dig som ändå är nyfiken och villig att testa något nytt, spännande och gott.
 
Blomkålsbollar (4 personer)
 
700 gram färsk blomkål
1½ dl mjöl (glutenfritt? Välj sojamjöl eller dylikt)
1 st. ägg
½ st. färsk chili
1 msk gurkmeja
1 tsk salt
Rapsolja till fritering
 
Gör så här: Skölj och ta bort bladen från blomkålen, torka den. Riv blomkålen grovt på ett rivjärn. Finhacka chili. Blanda mjöl, gurkmeja och salt. Tillsätt blomkål och chili, blanda väl. Knäck i ägget och rör ihop till en kletig smet.
Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull. Forma bollar, blöt händerna med kallt vatten, då fastnar det mindre. Fritera bollarna, några åt gången i några minuter tills det blivit gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
Servera med ris, sallad och dressing.
 
 
En sallad med tomatillo passar utmärkt till det här.
 
 

Hälsosaft eller hälsokraft

Ibland får man för sig att vissa saker är bra för en, och så länge det handlar om vanlig mat tycker jag det är helt ok. Jag har nu fått för mig att hemgjord aroniasaft kommer att hålla mig frisk och kry hela hösten så varje morgon startar jag dagen med en shot; en supernyttig aroniashot. Aroniabär innehåller antocyaniner, de supernyttiga antioxidanterna som även finns i bl.a. blåbär och björnbär. Förutom det är de även fullproppade med vitaminerna A, B2, C och E samt järn och jod.

Tänk på att låta frosten nypa bären innan du gör saft på dem, eller stoppa dem i frysen en sväng. Det tar bort lite av bitterheten i bären.

 

Aroniasaft

2 liter aroniabär, sköljda och avrunna
5 dl vatten
5-6 dl socker till varje liter avrunnen saft

Gör så här: Koka bär och vatten under lock på svag värme tills bären skrumpnat ihop och ge ifrån sig all saft, ungefär 15 minuter. Häll saften genom en silduk eller ett finmaskigt durkslag. Låt det självrinna, rör eller
pressa inte bären.
Mät upp mängden saft du fått, häll tillbaka den i grytan och tillsätt rätt mängd socker. Koka upp, ta grytan från värmen och skumma av.
Fyll saften i rena, och varma flaskor, låt svala innan du ställer dem i kylen. Smaka på saften och späd ut den med vatten om den är för stark innan du dricker.

 

Nypon- blåbärstryfflar

 

 

Nypon- blåbärstryfflar

200 gram choklad
50 gram smör
1 dl nypon
1 dl torkade blåbär
3 msk grädde
½-1 msk citronjuice

Gör så här: Dela nyponen, gröp ur dem så du får bort alla kärnor. Hacka nypon och blåbär. Smält choklad och smör i vattenbad. Koka upp grädden och blanda den med chokladen. Rör i hälften av nyponen och blåbären samt citronjuicen. Klä en form i folie och häll i smeten. Strö över det sista av nyponen och blåbären. Ställ i kylen i minst 3 timmar innan servering. Förvara dem lufttätt i kylen om du vill spara dem.

 
 
 

 


I huvudet på en löpare

Jag var ut på ett långpass i helgen, målet var 20 km men det blev "bara" 16 km. Fint väder, mycket folk i rörelse så det var riktigt härligt att springa men, (det finns alltid ett men...). Alla löpare är och har varit med om detta, oavsett distans skulle jag gissa.
Vi tar det från början....
Man klär på sig, peppen är på topp, löprundan är bestämd och man springer iväg. Uppvärmningen går bra, fint väder och man Hejar på lite folk (känt eller okänt men det är trevligt att hälsa så man hälsar, eller är det bara jag??). Sedan börjar man springa på riktigt, jag brukar lägga in lite tempolöpning för att komma igång och sedan rullar jag i ett ganska jämt tempo resten av rundan, varvat med lite gåpauser för nyladdning av musik och vätskekoll.
 
När jag springer långpass på 20 km då brukar det slå till kring 14-16 km, BAM!!!!! motivationen försvinner...... Jag vill lägga mig i närmsta dike, kasta löparskorna i skogen och dö. "Vem f-n springer mer än en mil?!?! Det är helt idiotiskt att springa så här långt, f-n att jag inte lär mig..."
De här tankarna kommer, samt ett gäng svordomar och jag får slåss och kämpa mot dem med allt vett jag har. Jag blir överpeppig, lite på gränsen att jag skrämmer mig själv. "Kom igen! Du har kommit så här långt, mer än hälften är gjord...", "Pepp, pepp, pepp..."
 
I mitt huvud pågår ett samtal och jag känner mig som Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Ena delen av mig vill bara lägga mig ner och ringa efter skjuts men den andra (tack, gode gud för den andra sidan) lyckas på något magiskt sätt övertala mig att fortsätta och när jag passerat 17 km så är motivationen tillbaka. Nu är det ju bara sista biten hem och där väntar mat, dusch och vila. Helt plötsligt flyger jag fram, det jobbiga är bortblåst.
 
Långpassen har för mig blivit en prövning av mitt psyke mer än träning. Det kan låta galet för många att man frivilligt utsätter sig för detta gång på gång. För jag vet ju redan när jag knyter skorna att jag kommer att ha mitt Dr. Jekyll och Mr. Hyde samtal i huvudet, men jag vet inte hur länge samtalet kommer att pågå och det är det intressanta.
Att utvecklas som löpare handlar inte enbart för mig om att springa en viss distans på en viss tid eller att pressa tider utan det handlar mycket om att vara stark, både kroppsligt och psykiskt.
 
Jag är ingen snabblöpare, har aldrig varit och kommer inte att bli men jag är en uthålliglöpare. Jag är envisare är en oxe och tjurigare än en åsna, den finska sisun i mig vaknar till liv när det blir tufft, tungt och jobbigt. Jag kommer aldrig att vinna ett lopp men jag kommer heller aldrig att stryka mig från ett lopp för att det regnar, haglar storsten eller snöar.
 
När jag utvecklas som löpare, utvecklas jag även som människa. Att tampas med motivationsbrist under långpassen ger mig ett starkare psyke som jag bär med mig varje dag. Att hitta sätten att finna ny motivation i stunden, öppnar mina ögon för nya saker som jag har användning av i helt andra situationer.
 
Avslutningsvis måste jag bara peta in att jag inte på något sätt med detta inlägg vill att någon ska ta det som att man ska pressa sig och sin kropp att göra saker den inte är redo för. Träna och ha kul, träna inte så du skadar dig varken fysiskt eller psykiskt.
 
Glädjen och kickarna efteråt övervinner motivationsbristen.
 
Jag tackar den finska sisun i mig, utan den skulle jag aldrig frivilligt springa upp för en ramp, kasta mig handlöst efter ett räck och sedan (om jag lyckas ta mig upp) behöva klättra ner från ett torn på en liten ranglig steg. Höjdrädslan hos mig är enorm men sisun är starkare, och går som vinnare ur matchen.

En halvmara i snöslask? Visst, bring it!
 
 
 

Morot- och zucchinibröd

Morot- och zucchinibröd (4 st. limpor)

(8 dl vetemjöl special
5 dl havregryn
5 + 2 dl vatten
2 dl kruskakli
2 st. ägg
1½ dl riven zucchini
1 dl riven morot
50 gram jäst
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda 2 dl vatten med kruskakli, låt stå i 10 min. Knäck ner äggen, rör om. Blanda jäst, honung, olja och ljummet vatten (5 dl) rör om tills det löst sig. Tillsätt det uppblötta kruskakliet och salt. Blanda i grovt riven zucchini och morot. Arbeta in vetemjöl och havregryn tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 minuter under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela och forma fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 minuter. Grädda limporna i ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
 
 

Hållbarhetsdag i Tväråbäck

Nu på söndag, den 21 september ordnar vi en Hållbarhetsdag i Tväråbäck. Du är varmt välkommen att lyssna på föreläsningar, titta på utställningar, delta i återbruknads pyssel och hantverk och mycket mer. Det finns något som passar alla i familjen; stor som liten.
 
Självklart finns jag på plats och föreläser om Smart mat, ät upp och spara! Visst ses vi då?
 
 

Vinbärs-smoothie

Vinbärs-smoothie (4 personer)
 
5 dl kvarg 
3 dl mjölk
2 dl vinbärskärm
2 st. banan 
 

Gör så här: Skala bananerna. Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare. Mixa slätt med en stavmixer. Drick och njut!

 
 
 

Fillimpa med torkade blåbär

Fillimpa med torkade blåbär

5 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1½ dl torkade blåbär 
1 dl pumpakärnor
½ dl vetekli
4 tsk bakpulver

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt fil och rör om ordentligt, smeten ska vara något lös och klibbig. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme, eller tills brödet är färdigt.


Vardagens små andrum

I dagens samhälle stressar vi mer än någonsin, vi är alltid på väg någonstans, alltid lite sena och lite för oförbereeda.Hur ofta hör man inte "tänk om dygnet hade fler timmar" och det mest skrämmande; hur ofta säger man det själv?
Det är så oerhört viktigt att vi hittar små vardagliga andrummen så vi inte faller sönder. Här är några små, lätta tips på hur man kan få in några minipauser under dagen.

1. Träning; fokusera på den träning du ska utföra, lämna livet utanför under de minuterna du avsatt för din träning.

2. Meditera; slut ögonen några få minuter och andas djupt.

3. Skratta; ett gott skratt förlängerinte bara livet, det gör det mycket roligare att leva.

4. Egen tid; skäm bort dig själv med ett långt bad, massage eller ansiktsmask.

5. Varva ner innan du lägger dig på kvällen så du inte tar med dig stressen till sovrummet och absolut inte in i drömmarnas värld.

6. Fundera på vad som är viktigt just nu, måste allt göras på en gång eller kan du avstå från något, be någon om hjälp eller helt enkelt säga Nej jag har inte tid.

Ta vara på dig själv, ingen annan gör det åt dig!


Vinbärskräm

 
 
Vinbärskräm
 
1½ liter röda vinbär
5 dl vatten
2-3 dl socker
3 msk potatismjöl + en skvätt vatten
½-1 msk mald vanilj
 
Gör så här: Koka upp vinbär, vatten och socker. Låt det små koka i ca 10 minuter, tills bären är sönderkokta. Lägg ett mer finmaskigt durkslag över en annan kastrull. Häll över allt från den ena kastrullen till den andra. Låt saften droppa genom durkslaget i några minuter, tryck inte på bären om du vill ha en ren och klar kräm.
Ta kastrullen med saft och värm upp den igen, tillsätt mald vanilj. Rör ihop potatismjölet med lite kallt vatten. Häll ner det i saften under omrörning. Lyft bort kastrullen när krämen tjocknat eller när du ser första "kokbubblan".
Servera som den är eller med en klick kvarg, grädde eller varför inte glass.
 
 

Kolakakor med vitchoklad

Kolakakor med vitchoklad
 
5 dl vetemjöl
200 gram smör
100 gram vitchoklad, gärna med limesmak
1½ dl socker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
½ tsk mald vanilj
 
Gör så här:  Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt sirap, bakpulver och mald vanilj, blanda sedan till en jämn smet med elvispen. Hacka chokladen. Häll ner vetemjölet och chokladen, kör tills du fått "ihop degen". Tryck/rulla ihop degen till en rulle och lägg den i kylen för att vila en stund, ca 15 minuter.
Värm ugnen till 175 grader. Dela rullen i 1-2 cm tjocka skivor, rulla ihop varje skiva till en boll och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Efter halva tiden tar du en stekspade och trycker till bollarna så du får platta kakor. Låt svalna på galler.
 
 
 

Löparskor

Nu när hösten är här och sommarens ledighet är slut är det många som hör av sig och frågar om löputrustning, de flesta frågorna handlar om löparskor; Vilka ska jag välja?
 
Det är en jättesvårt fråga att svara på. Beroende på vilken löpstil du ha, vart du löper (terräng, asfalt eller bana) mm så krävs det olika saker av din sko. Mitt råd ett alla er är att ta med era gamla löparskor till närmsta sportbutik, prata med personalen och prova olika skor där.
 
En del är "märkes freaks" och skulle hellre sluta löpa (skämt och sido) än att inte ha sina märkesskor. Visst kan man hitta sitt favoritmärke men det viktiga är inte märket utan att skon passar dig och det du ska göra.
 
Välj sko efter hur din fot är formad och träningsform.
Några av mina träningsskor; den svarta är för promenader, en rosa lättviktssko för Efit/Crossfit/Styrketräning, rödafaran är mina bästa löparskor och de sista rosa funkar för lättare löpning och gympa.
 
 

Kyckling med chilipasta

 
 
Kyckling med chilipasta (4 personer)
 
4 st. kycklingfiléer
1-2 msk paprikakrydda
1-2 msk rapsolja
salt
peppar
 
2 st. förpackningar färsk pasta
2 st. brukar (250 gram) crème fraiche med smaka av Mexikansk Chili/Chili
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg kycklingfiléerna i den. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Tillaga i ugnen i tills kycklingen är färdig, tiden varierar beroende på om den var frusen eller tinad. Skär ett snitt i kycklingen för att se att den är genomstekt.
Koka upp vatten och lägg i den färska pastan, koka i några minuter. Häll bort vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt crème fraiche, rör om och värm det utan att det börjar koka.
 
Servera kycklingen med chilipasta och grönsaker.
 
 

Fuel-Bars

Energy bars är lätta och smidiga mellanmål att ha med sig. Köper man färdiga kan de innehålla väldigt mycket socker eller så smakar de inte så bra. De här barsen är helt naturligt sötade med banan, torkad frukt och honung samt innehåller de inte nå konstigheter; ett bra mellanmål helt enkelt!

  

Fuel-Bars (ca 8 st.)

1 st. mindre banan
1 st. ägg
3 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl kokoschips
1 dl torkad frukt
2 msk honung

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Om det är stora bitar torkad frukt du valt, skär dem i mindre bitar, ungefär lika stora som russin. Mosa bananen och blanda ner det i skålen med det torra, tillsammans med honung och ägg. Rör ihop ordentligt till en smidig smet.
Klä en form i bakplåtspapper och bred ut smeten, platta till ytan och kanterna.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna lite. Skär med en kniv kakan i lagom stora bitar och klä om dom i folie. Går att frysa.