Fredagsmys

Jag lyssnade på radio tidigare i veckan där de pratade om vad man gör och/eller äter när man har fredagsmys. Folk fick ringa, sms och mejla in.

En kille ringde in och berättade att han åt smör, direkt ut paketet med sked eller gaffel. Radiopratarna frågade honom om han tyckte detta var hälsosamt och han svarade "Mja, men nu gör jag ju bara det på fredagar", sedan skrattade alla och slutklämmen blev att när det är fredagsmys släpper vi på alla spärrar.
 
Det här satte ju självklart igång mina tankar. Är det verkligen så? Lever vi hälsosamt och nyttigt under veckorna för att sedan gå totalt crazy på fredagskväll?
 
Jag tycker inte att man ska säga hur andra ska leva sina liv och även jag kan bli stött av andras kommentarer över hur jag lever mitt liv. Men rimligtvis måste det väl ändå finnas en balans? Att leva ett sunt liv handlar inte (för mig i alla fall) om att visa upp för andra att från måndagmorgon till fredag kl 17 då äts det bra och tränas, när sedan klockan slår 18 på fredagkväll vänds allt om.
 
Vad händer om man blir bjuden på en kaka till kaffet på onsdag, är den förbjuden att ätas eftersom det inte är fredag?
Folk som tränar på fredagkväll, vågar vi ens gå in på det området? Bäst att lämna det orört.
 
Hur som helst, min tanke är inte att förbjuda godis eller glass på fredagar men jag tänker att måste fredagsmyset bara handla om att äta? Kan man inte lägga till familjeaktiviteter i fredagsmyset?

På Rönnvägen 12 där kan det mest konstiga och spännande saker hända på fredagskvällar. Allt från bakning till fuldans till charader till familjespel till pimpning av olika fordon. Vi satsar stenhårt på att ha roligt tillsammans hela familjen. Det är välbehövligt efter en vecka fullpackad med jobb och "måsten". Att vara tillsammans ger så otroligt mycket tillbaka tycker jag. Tröttheten efter arbetsveckan rinner av och ny fräsch energi fylls på och man blir laddad för helgens aktiviteter och inför den kommande veckan.
 
 
 
Vem gillar inte muffins? De här Fredagsmys-muffinsen kan vara ett bra alternativ mot "sockerbombs-muffinsen" som finns att köpa i affären.
De är lätta och roliga att baka så även mindre barn kan vara med och hjälpa till samt att de smakar supergott med ett glas mjölk eller dylikt.
 
 
Fredagsmys-muffins (5-6 st)
 
1-1½ dl sojamjöl (kan bytas ut mot valfri mjölsort)  
1 st. banan, gärna lite brunaktig för sötman
1 st. ägg
½ dl kvarg
½ dl sojadryck
2 msk kakao
2 msk jordnötssmör
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
 

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skala bananen och mosa den i en skål. Knäck i ägget och rör om. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll formarna till 2/3 ungefär. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills muffinsen är färdiga.


Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

1 st. förpackning med färska lasagneplattor
1 st. burk grillad paprika
1 st. förpackning röda linser
½ st. gul lök
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
peppar

 Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Blanda ihop matlagningsgrädde och mjölk. Hacka löken. Dela de grillade paprikorna i mindre bitar. Häll linserna i ett durkslag, skölj under rinnande vatten. Häll lite gräddsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med lök, linser, grillad paprika och gräddsås. Toppa slutligen med riven ost och peppar. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.

 
 

 


Cannelloni med parmaskinka och färskost

Cannelloni med parmaskinka och färskost (4 personer)

200 gram färska lasagneplattor
200 gram färskost med smak av vitlök och örter
120 gram parmaskinka (vanlig skinka)
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
1 st. spetspaprika
1 st. gul lök
1 msk paprikapulver
1 tsk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skala och hacka löken samt paprikan.  Fräs lök och paprika i olja i några minuter. Tillsätt färskost och rör om. Smaka av med salt och peppar. Grov hacka parmaskinkan och rör ner i röran. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Blanda crème fraiche och matlagningsgrädde, häll på såsen och strö över paprikakrydda och den rivna osten. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera med en sallad.

 

Föredrar du vanlig skinka framför parma funkar det alldeles utmärkt att byta. Cannellonin till vänster på bilden är med vanlig skinka och utan paprikapulver.

 

Stanna tiden en stund

Ibland vill man bara trycka på off-knappen och stanna tiden en stund. När jag känner så brukar jag hitta på något totalt prestationsfritt med My, som tex att lägga pärlplattor. Hur härligt som helst och roligt för liten som stor.
Trevlig helg alla och passa på att njuta av helgen!
 
 

Parmalindad kycklingfilé med ris och sallad

Parmalindad kycklingfilé med ris och sallad (4 personer)

4 st. kycklingfiléer
1 paket parmaskinka, ca 100 gram
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Putsa kycklingfiléerna vid behov. Linda parmaskinka runt filéerna och lägg dem sedan i en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter. Blanda grädde, mjölk och paprikapulver. Tar ut kycklingen ur ugnen och häll i gräddsåsen. Tillaga ytterligare 10 minuter eller tills kycklingen är genom stekt. Servera med ris och en sallad.

 
 

Läsarfråga om ekologisk mat

Jag fattar att ekologisk mat är bra för mig och naturen men jag vet inte vart jag ska börja.
/Jonna
 
Att handla ekologisk vinner vi alla på. Dels mår djur, natur och människorna som arbetar i livsmedelsproduktionen bättre av det och samtidigt undviker vi att få i oss bekämpningsmedel mm.
 
Idag väljer fler och fler ekologiska produkter och det är toppen. Men är man inte van kan det vara svårt att veta vart man kan börja. Jag tycker att man ska bestämma själv vilka eko-produkter man vill köpa. Varje ekologisk vara är ett steg mot rätt riktning. Om man sedan väljer att varje gång man köper ägg prioritera ekoäggen är det kanonbra, vill man kan man gå al in och bara handla ekologiskt till 100%, som sagt valet är ditt men varje produkt räknas.
 
Naturskyddsföreningen har listat fem varor samt orsaken till varför man bör byta ut dessa mot ekologiskt, läs mer här:
Det är jättebra tips och kan vara ett startskott för att börja handla mer ekologiskt.
 
Hemma hos oss är kaffe, bananer och ägg i princip alltid ekologiska. Sedan odlar vi mycket själv och allt det blir ekologiskt och supernärodlat, så det är win-win åt alla håll.
 
Samma pris, valet borde ju vara enkelt då, eller?
 
 
 
 
 
 

Valnötsbröd

Valnötsbröd (ca 12 st bullar eller fyra limpor)

12 dl mjöl
5 dl vatten
1½ dl surdeg eller 50 gram färsk jäst
1 dl  valnötshalvor
½ dl linfrön
1 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt

Gör så här: Det här brödet kan man göra med surdeg eller färsk jäst, välj det du gillar.
Blanda surdeg/jäst, olja, honung och ljummet vatten så allt löser sig. Grov hacka valnötterna, tillsätt dem samt linfrön i blandningen. Arbeta in mjölet tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 minuter under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela in den i 12 delar och forma mindre bullar eller gör fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter eller 30-35 minuter för limporna i 220 grader. Låt svalna på galler.


Utmaning 2014

Fuel for Life finns även på Facebook ifall du har missat det. Just nu ligger det ute en utmaning "Bring Sally Up". Jag vill utmana just Dig som läser det här. Kika in i gruppen och följ instruktionerna. Lycka till!
 

Kaffe med chokladsmak

Kaffe med chokladsmak (2 personer)

3 dl nybryggt starkt kaffe                                     
2 dl mjölk                                     
50 gram mörk choklad

Gör så här: Hetta upp mjölken i en kastrull. Lägg chokladen i mjölken och låt den smälta medan du rör om. Tillsätt kaffet i mjölken. Servera och njut!

 

Artikel i Expressen

Missa inte artikeln i Expressen om kosttillskott.
 
http://www.expressen.se/halsoliv/larm-om-kosttillskott--har-ar-54-farliga-sorter/
 
Bild lånad från Google
 
 
 
 

God morgon-smoothie

God morgon-smoothie (4 personer)

6 dl mandarinjuice
2½ dl kvarg
2-3 st. bananer, gärna brunfläckiga för sötmans skull 
2 st. ägg 

Gör så här: Skala bananerna. Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka av. Drick och njut!

 
 

Stressa av och återfå energi

Vi lever i en värld full av stress och vi måste lära oss att hantera "vår stress" och hitta vägar för att återfå energi och minska på stressen.
Ett glas vin till maten kan höja måltiden till skyarna men att använda alkohol för att stressa av är ett mindre bra sätt. Skippa därför alkohol som avstressare och satsa istället på något av de här tre sakerna.
 
1. Surra av dig med en kompis. Att få prata av sig med någon som man tycker om och som tycker om en är guldvärt.
 
2. Träna. Fokusera på träningen och känn den negativa energin rinna av dig och fylls med ny positiv energi istället.
 
3. Sov. Några nätter med ordentlig sömn gör gott för kropp och knopp.
 
 

Cannelloni med färskost och valnötter

Cannelloni med färskost och valnötter (4 personer)

200 gram färska lasagneplattor
200 gram färskost med smak av vitlök och örter
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
1 dl valnötter
1 st. påse bladspenat
1 st. gul lök
1 msk paprikapulver
1 tsk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skala och hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir mjuk. Rör ner spenaten och låt den mjukna. Tillsätt färskost och grovhackade valnötter. Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop dem. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Blanda crème fraiche och matlagningsgrädde, häll på såsen och strö över paprikakrydda och den rivna osten. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera med parmaskinka och en sallad.

 

Läsarfråga om löpning

Hej!
Jag har bestämt mig för att börja spring och hålla igång hela hösten för att sedan när snön kommer börja åka skidor. Jag har startat ganska lugnt, springer väl ungefär två gånger i veckan. När jag springer brukar jag värma upp med att gå sedan varvar jag löpning och gång tills jag är klar. Avslutar med lite stretch innan jag går in. Min fråga är hur kommer jag vidare nu? Jag tycker att det känns ganska lätt när jag är ute på min runda men jag har som fastnat. Vad ska jag göra nu så jag inte tappar lusten?
Tack för förhand /Karin
 
Vad roligt att du kommit igång med löpningen och att du har satt ett mål med din träning. När fantasin och lusten börjar tryta är just de här två sakerna som oftast är det avgörande; att man kommit igång och att man har ett mål att jobba mot. Sedan kan vi alla behöva krydda vår träning med något extra som får oss att utvecklas. Det finns många sätt att göra det på.
 
1. Vill du fortfarande springa samma runda? Minimera gångpauserna så du löper hela eller större delar av rundan.
 
2. Byt runda eller byt håll på rundan. Vi är ganska lika ridskolehästar, håller oss gärna till samma varv. Men en löprunda blir "ny" om vi byter håll.
 
3. Spring med en kompis.
 
4. Lägg in intervaller i passet. Intervaller är utan tvekan det bästa sättet att förbättra konditionen och bättre kondition är en stor motivator.
 
Intervallträning är hur brett som helst men jag tipsar om lite roliga och korta intervaller här nedanför. Se alltid till att vara ordentligt uppvärmd innan du börjar.
Fartlek- Spurta mellan olika punkter. Här är inte varje sträcka lika lång men våga tryck på och höj pulsen.
 
10-20-30- Max fart i 10 sekunder, måttligt i 20 sekunder och lugnt i 30 sekunder. Bestäm dig innan hur många du ska göra eller hur länge du ska hålla på. Varje intervall är 1 minut (10+20+30=60 min)
 
Backintervaller- Spurta uppför backar och ta det lugn nedför. har du flera backar är det roligare att variera, annars kan du springa upp- och nedför samma.
 
Tabata- Fyra minuters superträning. Max fart i 20 sekunder, vila i 10 sekunder, upprepa åtta gånger= 4 minuter.
 
Lycka till!
 
En raksträcka i lugnt tempo eller spurt till lyktstolpen?

Snabbt upp, lugnt ner.

Låt omgivningen blir din lekplats.
 

Torsk på paprikabädd

Torsk på paprikabädd (4 personer)
 
2 st. (800 gram) paket torsk, tinad 
2 st. crème fraiche med smaka av paprika och chili
2 st. paprikor
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skölj och strimla paprikorna. Dela torsken i portionsbitar. Smörj en ugnsfast form med oljan. Lägg paprikastrimlorna i botten och torskbitarna över. Salta och peppra. Klicka crème fraiche på torsken. Tillaga mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Servera med pasta.