Helgmys när det är som bäst

Förra helgen tillbringades nere i Stockholm så nu bestämde vi oss för att ta en riktigt helgmysar- morgon. Ni vet så där urskönt som man bara kan ha det på helgen när man inte har några måsten; dra sig i sängen länge, surra om allt mellan himmel och jord och äta en lång frukost.
 
Kokosplättar (4 personer)
 
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
6 st. ägg 
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl) 
2 dl riven kokos 
2 tsk bakpulver
en klick smör
ev. mer smör till stekningen
 
mosad banan
vaniljkvarg

 

Gör så här: Blanda  mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kokos och bakpulver i en skål. Smält smöret, häll i det i smeten. Rör om tills smeten är slät. Hetta upp en stekpanna. Vill du, kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan. Grädda plättarna några minuter på varje sida.
Servera med mosad banan och vaniljkvarg samt en stor kopp kaffe..

 

Vanilj- och kokoskaka i långpanna

Vanilj- och kokoskaka i långpanna
(långpanna i strl 20x30cm)
 
3½ dl vetemjöl
2 dl socker
3 st. ägg
150 gram smör
1 dl riven kokos
3 msk mjölk
3 tsk bakpulver
1-1½ tsk mald vanilj
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa långpannan. Smält smöret och vispa smör och socker poröst. Tillsätt mjölken och ett ägg i taget. Blanda i mjöl, bakpulver och vanilj. Bred ut smeten i långpannan och strö kokosen över. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan servering, går bra att frysa in.
 
 
 

Stockholm Tunnel Run 2014

Adrenalinet pumpar, rysningarna går längs ryggraden och fjärilarna fladdrar i turbofart i magen. Jag sveper med blicken över den stora planen och det myllrar av gula västar och färgglada löparskor. Stämningen är på topp trots ganska tråkigt och kallt Stockholms väder.
 
Jag och Camilla går och lämnar in väskan, klär av oss överdragskläderna, tejpar fast bandet för vilken startgrupp man tillhör runt handleden och sätter fast tidtagarbandet på skon. Smått frusna joggar vi mot starten.
 
På en stor tavla blinkar det, STARTGRUPP 13, orange/blått band. Nu är det vår tur. Jag och ungefär 2500 andra löpare steppar in i tunneln. Neonrosa lampor och högmusik får pulsen att öka och adrenalinet att strömma igen. "Nu j-r, så sjukt fränt" ropar jag och vänder mig om och high fivear Camilla.
Precis innan start när vi står där hopträngda i tunneln kan man nästan känna adrenalinet gå som elstötar genom löparnas kroppar. Den känslan går inte att beskriva, det är magiskt.
 
När startskottet går börjar den fantastiska löpresan under jord. Jag har kommit fram till att jag är en Upplevelse-löpare och det här var Upplevelseloppet nr1. Det fanns allt och lite till; eld- och ljusshower, konstgjord snö, musik och tusen åter tusen glada löpare.
Det tar aldrig slut på löpare, bitvis springer vi mot varandra på var sin sida av ett staket. Jag sträcker ut handen och möter leende människor som springer förbi och high fivear. Det är sann löparglädje.
 
Nu när det gått någon dag och euforin lagt sig lite och man börjar stöta på folk hemma igen är de två vanligaste frågorna; Hur var det?
Ja, hur svarar man kort på den. Det var sjukt fränt, varmt (varmt är lite av en underdrift, det var som att springa i en bastu, bitvis utan syre) och jobbigt. Jag skulle ljuga om jag sa att det är lätt att springa en mil. Den längsta biten var mellan 8-9km, fy f-n vad jobbigt det var. Fick höra i efterhand att det enbart var stigning där samt bastuvärmen.
 
Skulle du göra om det? Utan tvekan redan idag.
 
2 av 42500 löpare.
 
Precis innan start; adrenalinet rusar.
 
Känslan som slår en under loppet, att man är del av något så mycket mer än bara löpning.
Sthlm Tunnel Run samlade in över 700000 kr till Stadsmissionen i Stockholm.
 
Bästa hejarklacken, utan Team Ek hade inte detta varit möjligt, tusen tack!
 
Weeeiii.....
 
 
 
 
 
 

Torsk under krämigt täcke

Torsk under krämigt täcke (4 personer)
 
2 st. (800 gram) paket torsk, tinad 
2 st. crème fraiche med smaka av örter
4 dl blandade frysta grönsaker
1 dl smakrik riven ost
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med oljan. Lägg torskblocken i formen, strö grönsakerna runt. Salta och peppra. Klicka crème fraiche på torsken och toppa med ost. Tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med kokt potatis.

 
 
 

God veggryta

God veggryta(4 personer)

2 st. burk thaigrytbas, green curry med bambuskott
2 st. morot
1 st. gul lök
1 st. bit vitkål 
1 st. burk böngroddar
1 msk rapsolja 
ev. salt
ev. peppar
  • Skölj och skala morötterna, skör dem i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Skölj och strimla vitkålen.
  • Häll bort vattnet och skölj böngroddarna noggrant.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Woka morot, lök och vitkål i några minuter.
  • Tillsätt böngroddarna och häll i grytbasen.
  • Låt koka upp, smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar.
  • Servera med äggnudlar.
 
 

Grytor är perfekta att göra när man har lite mer tid. Portionerna maten i lådor, frys in och luncherna är räddade för kommande vecka.
 
 
 

 


Bästföre datum på löpare

Läste igår att kvinnliga maratonlöpare har en peakålder på 29 år. Umfph.... det innebär ju att jag passerat bästföre datumet utan att märka det samt att jag inte ännu har sprungit ett maraton. Snacka om att ligga efter. Eller? Hur löser jag detta?
 
Aldrig, eller mycket sällan tänker jag på min ålder som en siffra med betydelse för om jag är ung eller gammal. Jag brukar skämta och säga att jag fyller 25 + moms men att det bara är momsen som ökar år till år. Jag tror inte att siffran säger speciellt mycket. 
Såg ett klipp på Facebook på en 80+are som kickade ass på gymmet. Han gjorde saker som jag aldrig kommer att klara av. Jag blev sjukt imponerad och inspirerad. Inget är omöjligt och det aldrig försent att börja. 
 
Tidigare i veckan var jag på ett möte där en kvinna berättade att hon gjort ett test på Facebook för att få reda på när hon skulle dö. Testet visade att hon skulle ha varit död i tre år redan. Hon hade även gjort ett test för att se vilken mental ålder hon hade, det testet visade att hon var 18år. En äldre kvinna som enligt Facebook skulle vart död i tre år men med ett mentalt sinne som en 18åring. Ibland är det lite klurigt.
 
Lev livet nu, låt dig inspireras av andra och låt andra inspireras av dig. Sluta inte att utveckla eller utmana dig själv. 
Jag har nog redan peakat flera gånger i mitt liv men jag har förhoppningsvis många peakar kvar. En dag springer jag ett maraton, en annan dag bestiger jag ett berg och en tredje dag uppfyller jag andra mål i mitt liv. Resan har just börjat, det är ju nu när man har lite kött på benen och tyngd i ryggsäcken som det blir roligt och roligare bli det med åren. 
 
 

Baconlindade älgfärsjärpar

Baconlindade älgfärsjärpar (4 personer)
 
400 gram älgfärs 
1-2 paket bacon
1 st. gul lök
2 st. ägg
2 msk rapsolja
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
salt
peppar

Gör så här: Knäck äggen i en skål. Finhacka löken. Blanda älgfärs, ägg och lök. Krydda med paprikapulver och oregano. Salta och peppra efter smak. Forma järpar. Linda en baconskiva runt varje järpe. Hetta upp en stekpanna med oljan i. Stek järparna runt om tills de är färdiga. Ta järparna ur pannan. Häll i grädde, soja och paprikapulver, låt koka upp och lägg i järparna igen. Servera med pasta och en grönsallad.

 

Blåbärskräm

Blåbärskräm
 
1½ liter blåbär
5 dl vatten
2-3 dl socker
3 msk potatismjöl + en skvätt vatten
 
 
Gör så här: Koka upp blåbär och vatten. Låt det små koka i ca 10 minuter, tills bären är sönderkokta. Lägg ett finmaskigt durkslag över en annan kastrull. Häll över allt från den ena kastrullen till den andra. Låt saften droppa genom durkslaget i några minuter, tryck inte på bären om du vill ha en ren och klar kräm.
Ta kastrullen med saft och värm upp den igen, tillsätt socker. Rör ihop potatismjölet med lite kallt vatten. Häll ner det i saften under omrörning. Lyft bort kastrullen när krämen tjocknat eller när du ser första "kokbubblan".
Servera med en klick vaniljkvarg.
 
 

Apelsintid

Vintertid är apelsintid för många av oss.Stora, gula och saftiga eller torra och tråkiga?  Att hitta de bästa apelsinerna är inte alltid det lättaste men jag har tre krep som kan vara lite hjälp på vägen. 
 
1. Känn på frukten, är den tung är chansen större att den är saftig. 
 
2. Titta på skalet. Slätt eller ihoptorkat? Ett slätt skal är ett tecken på fräschet. 
 
3. Lukta på frukten. Frisk och fräsch doft är ett friskhetstecken. 
 
 
 
 

Sötpotatissoppa med chapati

 
Sötpotatissoppa med chapati (4 personer)
 
1-1½ liter vatten
3 st. stora sötpotatisar
1 st. kålrot (mindre)
½ st. purjolök
2 st. buljongtärningar
3 msk paprikapulver
ev. salt
 
Chapati
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl naturell yoghurt
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
ev. mer mjöl till utbakning
 
Gör så här: Skölj och skala sötpotatisen och kålroten, dela dem i mindre bitar. Skölj och hacka purjolöken. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt sötpotatis, kålrot, purjolök och buljongtärningar. Koka tills de är mjuka. Tillsätt paprikapulver. Ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av och salta ev. lite mer.
 
Blanda alla ingredienser till brödet i en skål. Dela degen i mindre bitar, ca 5-6 st och kavla ut tunna runda kakor. Grädda brödet i en torr och het stekpanna, ca 1-2 minuter per sida. Lägg bröden i en bakduk till servering.
 
Servera soppan med chapati.