Seg rabarberkaka

Seg rabarberkaka (6-8 bitar)
 
200 gram rabarber
150 gram smör
3 dl vetemjöl (byt ut till annat mjöl för att få glutenfritt)
3 dl socker
2 st. ägg
½ dl pärlsocker
 
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret, låt det svalna. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Vispa ägg och socker poröst. tillsätt smör och mjöl. Häll allt i en smord form. Strö rabarbern över och toppa med pärlsocker. Grädda i nedredelen av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna. Servera med glass.
 
 

Låsarfråga; från tanke till målgång

Hej!
Måste börja med att säga grattis till Toughest. Sedan har jag lite frågor angående hur du tänker när du gör sådana saker. Vad har du för plan innan? Vad får dig att bestämma dig för att göra något som att tillexempel att springa Toughest och sedan göra det?

Jag har länge läst din blogg och jag inspireras mycket av dig men jag lyckas inte hitta det där i mig själv, jag vill anmäla mig till olika lopp men jag gör det inte så ofta och när jag väl gör det är det som att jag tappar suget för att träna. Det låter jättekonstigt, jag vet, blir nästan galen på mig själv.
 
Tack för roligt och bra läsning.
/Christina från Halmstad
 
Tack, Toughest var både roligt, spännande, utmanande och tröttsamt. Nu är det gjort; check och nya utmaningar ska hittas.
Svårare än så är oftast inte min plan. Varje år vill jag prova på minst en ny sak; 2012 sprang jag en halvmara innan dottern fyllt ett år, 2013 sprang jag premiär loppet för Urban Trail i Stockholm och 2014 Toughest i Umeå.
Sedan brukar jag årligen springa Blodomloppet och VårRuset, för att jag tycker att de loppen är ren löparglädje; allt och alla finns på plats.

När jag hittar ett lopp som jag går igång på, för det måste jag. Finns det inte något som gör att mina tankar återkommer till det loppet igen och igen, så kommer inte jag att vara motiverad att träna inför det. Tillexempel Urban Trail loppet; ett lopp i Stockholms (nästan) alla trappor. Mjölksyran sprutade efter några km och fler skulle man springa. Men det var just det som var triggern för mig; miljoners miljarders trappsteg. Helt skruvat tycker säkert många men inte jag.
 
Jag väljer inte heller att utmana mig på sådant som jag vet att jag inte klarar, skulle aldrig falla mig in i att börja med simhopp. Någon annan som gillar det får gärna ta min plats. Jag vill ha utmaningar som stärker mig, inte knäcker mig.
 
Träningsupplägg osv varierar mycket beroende på vad det är för något jag anmält mig till, hur långt fram i tiden det ligger och hur min nuvarande form är.
 
 
Du ska absolut inte bli galen på dig själv, att springa lopp är inte för alla. Du kanske kan hitta något annat sätt att utmana dig på.
Känner du att du ändå vill anmäla dig till något, fundera lite över vad din trigger är. Jag tror verkligen på att om man hittar någon trigger, vad som helst i ett lopp/tävling så kan man fokusera eller klamra  sig fast vid just den saken när motivationen tryter. För det gör den för alla ibland.
 
Jobba alltid med att höja dig själv, vad nöjd, glad och stolt efter varje genomförd sak. Hitta något belöningssystem. Mutor använder även jag :)
 
Lycka till!
Belöning eller muta? Efter Toughest gav jag mig själv nya sköna träningskläder.
 
 
Alla är vi vinnare!
 
 Finsk Sisu(Varg) eller bara envis och tjurig som en äkta Tornedaling?
 
 

Icy watermelon

Icy watermelon (2 personer)
 
4 dl hallonad (hallon-lemonad)
en rejäl bit vattenmelon 
2-3 st. isbitar
  • Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
  • Drick och njut!
 

Toughest 2014

I lördags, 17 maj sprang jag och 2500 andra glada, taggade, pirriga och utmaningssugna Toughest i Umeå. Vilket lopp; en skräckblandad förtjusning skulle jag beskriva det. Tufft, roligt, skräckinjagande, utmanande; ja tävlingen hade allt.
 
8 km med 40 st hinder; allt från repklättring, till isvak, till ringar, till myrlöpning=myrbad tills man kom till det sista hindret rampen.
 
Flera månaders intensiv träning sattes på prov, som jag har gruvat och funderat över min träningsplan men nu med facit i hand kan jag säga att det var ett bra upplägg. Styrkan satt, konditionen satt till 98%, liiite mer fokus på det hade inte skadat men mitt "fall" är min höjdrädsla. Vet om den, kommer aldrig att prioritera att träna eller arbeta med den utan jag nöjer mig med att ha insikten om den och arbeta utifrån situationen.
 
Förväntansfull, taggad och lite pirrig innan start. Bästa hejarklacken ledd av My fanns på plats. 
 
 Glad efter målgång; I´m a finiisher! .
Sista hindret, den mytomspunna rampen bakom mig. Tog mig inte upp men gav den allt jag hade. Next time...
 
TIK; Tväråbäcks Idrottsklubb, bästa klubben.
 
Dirt tank; inget för dig som inte vill bli skitig.

Inga problem med den här typen av hinder, passar mig perfekt att ha hela kroppen på marken.  
 
Fanns inte mycket som var rent på en efter målgång. 
 
 
 
 

Livet kring mat

För mig kretsart livet nästan kring mat. Dagen börjar med att man stiger upp och äter frukost. Träningen timas med mat och vid middagsbordet pratas det om mat; vad man har ätit, vad man vill äta och om dottern ätit bra eller dåligt på förskolan. Många nätter drömmer jag om mat och olika recept jag gör.
Däremellan lagas det mat, det bloggas om mat och läses om mat. Mat, mat, mat.... Tur att man gillar det!
 
Jag tycker mat är ett väldigt intressant ämne; det är brett och man blir aldrig fullärd. Vanlig "tråk-mat" kan lätt piffas till och bli en festmåltid.
Lagar någon annan mat, smakar det alltid annorlunda än om man gör det själv, även om man använt exakt samma recept. Det är fantastiskt.
 
Blir all mat jag lagar lyckad? Absolut inte, inte på långa vägar. Men jag provar, testar nya saker och experimentarar. Jag tycker det är roligt, det är min hobby, en del av mitt liv och min livsstil.
 
För mig är bra råvaror viktigt. Jag väljer i stor utsträckning ekologiskt, närodlat samt att jag handlar efter säsong. Det är val jag gör för näringens-, smakens, miljöns- och ekonominskull.

En färsk jordgubbe på sommaren är saftig, söt och somrig medan en jordgubbe på vintern smakar...mest ingenting.
Att kombinera ekologiska varor med att handla varor efter säsong gör att man kan få ekonomin att gå ihop riktigt bra. Ekologiska varor är ofta (absolut inte alltid) något dyrare än vanliga men väljer man då säsongsvaror är de oftast billigare.
1+1=2 men 3-1 är också 2.
I love eco
 
 
Totalt misslyckad kaka som fick tillbringa för mycket tid i ugnen. Inte ens fåglarna ville ha den.
 
 
 

Citronkaka med blå vallmofrön

Citronkaka med blå vallmofrön

3½ dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
1 dl filmjölk, 3 %
3 st. ägg
3 msk färskpressad citronjuice
3 msk blå vallmofrön
1 msk finrivet citronskal
1½ tsk bakpulver

Glasyr
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice

finrivet citronskal till garnering
smör och ströbröd till formen

 

Gör så här: Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Vispa smör, citronskal och socker poröst i en skål med elvisp. Vispa ner 1 ägg åt gången. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Rör sist ner filmjölk, citronjuice och vallmofrön. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kolla med en sticka. Låt vila i ca 5 minuter i formen innan du stjälps upp den. Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över den kalla kakan.  Garnera med lite finrivet citronskal.

Välj ekologiska citroner då du ska använda skalet.

 
 

Plättar med passionskvarg och mosad banan

Plättar med passionskvarg och mosad banan

6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
en klick smör
1 tsk bakpulver
ev. mer smör till stekningen
 
banan
passionsfrukt
kvarg
  • Smält smöret.
  • Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, smör och bakpulver i en skål.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Skala och mosa bananen.
  • Dela och gröp ur passionsfrukten, blanda det med kvarg.
  • Servera plättarna med mosad banan och passionskvarg.
 
 
 
 

Läsarfråga om socker

Hej!
Jag funderar mycket på det här med socker i maten. Överallt läser och hör man folk prata om att det är så mycket socker i allt vi äter. Jag äter fruktyoghurt till frukost med havregryn och nötter. Är det så farligt? Jag har provat att äta naturell yoghurt men det smakar inte gott. Är socker så farligt?

Tack för en bra blogg. Med vänliga hälsningar Carin

Ibland när jag läser vad som skrivs om socker så funderar jag över om det inte är narkotika de skriver om. Sockerhysterin är enorm.
Självklart menar jag inte att vi ska glufsa i oss mängder med socker, jag menar inte heller att det är bra att det finns ”dolt socker” i mat som vi ser som ”sockerfri” men ibland blir det bara lite för mycket.

Yoghurt överlag innehåller socker men jag tycker att man ska se till det tillsatta sockret istället för att fokusera på sockerarter som naturligt finns i yoghurt (mjölksocker). I fruktyoghurt finns det tillsatt socker, ganska mycket när man börjar räkna på det.

Med det sagt tycker jag det viktigaste är att man ser på hur man äter under hela dagen. Äter man bara en skål med fruktyoghurt och resten av maten är sockerfri så är det i slutändan inte så mycket socker man får i sig.
Äter man däremot fruktyoghurt med sötade flingor, kakor till kaffet som man kanske även har en sockerbit i, risifrutti till mellanmål och kvällsgodis, då blir sockerintaget stort.

Vill man undvika socker och kanske främst ”dolt socker” är mitt råd att välja så rena produkter som möjligt. Socker tillsätts i mat bl.a. som smakförstärkare. Välj att förstärka smaken på din mat på andra sätt. Välj bra råvaror och kryddor.
 
Inte att glömma; ju mer aktiv du är destomer utrymme finns det för utrymmesmat. Bra näringsrik mat ska alltid vara prio 1, tycker jag oavsett om man tränar eller inte.
 
Söta färgglada frukter och bär är perfekta att ha till frukosten 
 
Välj råvaror efter säsong och få ut maximal av smak och näring
 
 
 
 

Gröna Hissen

 
Gröna Hissen (2 personer)
 
4 dl äpplejuice
2 st. knippar ärtskott
1 st. bit färsk ingefära, ca 1-2 cm
2-3 st. isbitar
  • Skölj ärtskotten.
  • Skala ingefäran.
  • Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
  • Drick och njut!
 
 
 
 

Lyssna till kroppen och undvik skador

När vi tränar frigörs endorfiner eller ”lyckohormoner” som de även brukar kallas.  De funktioner som endorfinerna har i vår kropp är bl.a. att lindra smärta, stärka immunförsvaret och motverka stress. Det är de här underbara hormonerna som ger oss det lyckorus vi får efter en adrenalinkick.
 
Lika härligt som rusen är, lika viktigt är det att lyssna till sin kropp. Lyssnar du till din kropps signaler kan du undvika skador och träningsuppehåll.
 
Några enkla saker som du kan göra för att undvika onödiga skador är:
1. Träna varierat.
2. Stega upp träningen. Har du inte sprungit på hela vintern, börja lugnt och öka sedan.
3, Ät bra, näringsrik mat.
4. Drick tillräckligt med vatten.
5. Vila. Vilodagar är ett måste, underskatta inte dem.
6. Sömn. Kvalitetssömn är det som behövs.
 
 
 
 

After work out-shake

After work out-shake (2 personer)
 
4 dl mjölk, kan bytas ut mot soja, havre eller risdryck 
2 st. bananer
2 st. ägg
1 dl kvarg
2 msk kakao

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa shaken med en stavmixer. Drick och njut.