Skarpsynta bloggläsare

Vilka fantasiska matögon ni har. Efter att förra inlägget kom ut, Fish and chips så plingade det i inkorgen på mejlen. Frågan ni ställde var; Hur har du gjort remuladsåsen? Skarpare matögon får man leta länge efter, självklart såg ni att remuladsåsen var hemgjord och inte någon tubvariant.
 
Remuladsås (4 personer)
 
1½ dl crème fraiche
1 dl majonnäs
3 msk bostongurka
1-2 st. vitlöksklyftor
en skvatt citron
 
Gör så här. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och bostongurka. Skala och pressa i vitlöken. Pressa en skvätt citron och rör om. Ställ svalt ett tag innan servering.
 
 
 
 
 
 

Fish and chips

Fish and chips (4 personer)

500 gram vit fisk, ex torsk
2 st. ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
salt
peppar

Olja till fritering
Två 2 liters platspåsar

Gör så här: Dela fisken i stavar. Häll vetemjölet i en påse och ströbröd, salt och peppar i den andra. Knäck äggen i en skål, vispa ihop. Lägg alla fiskstavar i påsen med vetemjöl (kan göras i omgångar), rör runt fisken i mjölet. Lägg fiskstavarna i äggen och slutligen i påsen med ströbröd.
Hetta upp oljan, prov fritera med en liten bit så du ser att det är nog varmt. Lägg ner några fiskstavar i taget, vänd och ta upp när de fått färg. Låt rinna av på ett papper. Servera med pommes, en citronskiva och remuladsås.

 
 

Tränarporträt i senaste gymmix nyhetsbrevet

 

 

Inspirerande
instruktör

Margaretha Martimo Johansson är dietist och gruppträningsinstruktör för Tväråbäcks IK.

Hon leder främst EFIT och styrkegympa samt vår- och sommartid även löpträning. Hon är en mycket uppskattad ledare och blev av sin förening nominerad till ”årets ledare 2013”.

Läs om de som blev årets ledare och årets förening HÄR.

Hur kom det sig att du blev instruktör för gruppträning? Jag har gått från deltagare till ledare. Från att ha varit aktiv inom olika idrotter, provat på flera träningsformer och gått på gruppträning svarade jag självklart ”Ja!” när jag fick frågan om att leda ett gruppträningspass i byn.

Hur gör du för att inspirera de som tränar i dina grupper? Jag tycker att det är jätteviktigt att man har kul på träningen; oavsett ålder, träningsform och mål. Vi försöker alla att peppa varandra under passen. Jag säger ofta till mina deltagare att vi jobbar utifrån oss själva, vi utmanar oss och strävar framåt. Kan jag så kan du!

Vad är dina bästa tips för att hålla igång hela året? Mitt tips är att sätta mål; korta och långa. Har du ett mål att jobba mot så är det mycket enklare att peppa dig själv till träningen även de dagar soffan lockar mest av allt. När jag har uppfyllt något av målen, ger jag mig själv en belöning. Det kan vara allt från ett par nya träningsskor till en vilovecka.

 Maggan är ett bevis på att det går att kombinera mammarollen med
instruktörsrollen

Läsarfråga om morgonträning

Hejsan!
Jag brukar springa innan frukost men jag får ett "skvalp" i magen och det är jätte obehagligt. Jag brukar dricka ett glas havredryck innan jag springer. Vad kan jag göra åt det? Nu stör det mig så mycket att jag nästan inte vill springa.
Med vänlig hälsning /Jenny
 
Att börja dagen med en löprunda ger både kraft och energi men kroppen behöver även det för att orka med rundan. "Skvalpet" beror nog mest troligen på att magsäcken är tom efter natten och det som kommer i den är flytande, vilket gör att det "skvalpar" mer.
 
Ett tips för att bli av med det är att äta något som är lite fastare men inte för tungt. Du skriver det inte i mejlet men jag antar att du äter en ordentlig frukost efter löprundan.
 
En smoothie är något fastare men fortfarande lätt så du inte känner dig för full och tung. Annars kan det fungera med lite havregryn till harvredrycken och/eller en frukt. Prova dig fram.
 
 
 
Avokado- och havresmoothie (1 personer)
 
2 dl kvarg
1 st. mogen avokado
1 dl  havredryck
½ dl havregryn
ev lite honung
 

Gör så här: Lägg kvarg, avokado, havredryck och havregryn i en tillbringare. Mixa med stavmixer till smoothien är slät. Smaka på smoothien, vill du ha den lite sötare? Ringla i lite honung och mixa ihop snabbt.


Krämig skinksås med spagetti

Krämig skinksås (4 personer)

4 st. portioner spagetti
400 gram strimlad rökt skinka  
3 dl matlagningsgrädde 
3 dl frysta ärtor
1 st. gul lök
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Koka spagetti enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp en stekpanna med olja i. Skala och hacka löken. Tillsätt löken i stekpannan. Fräs runt det någon minut. Tillsätt skinkan, stek ytterligare några minuter. Häll i matlagningsgrädden och ärtorna. Salta och peppra.. Låt koka upp och koka några minuter. Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar. Servera med spagetti och en sallad.

 
 

 


Lax med pumpakärnstäcke och zucchinipasta

 

 

Lax med pumpakärnstäcke och zucchinipasta (4 personer)

500 g laxfilé eller 4 st. laxbitar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackade pumpakärnor
1 msk rapsolja
salt
svartpeppar

1-2 st. zucchini

 

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i 4 st. portionsbitar. Lägg dem i en ugnsfastform. Salta och peppra. Pensla laxen med rapsolja och strö de hackade pumpakärnorna på. Häll matlagningsgrädden runtom. Tillaga i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Hyvla zucchini med en potatisskalare till långa tagliatellestrimlor. Lägg dem i ett durkslag och häll kokande vatten över.

Servera laxen med zucchinipastan och sås.

 
 

Kycklingspett med mozzarellasallad

Kycklingspett med mozzarellasallad (4 personer)
 
4 st. kycklingfiléer
4 msk tomatpure
2-3 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
grillspett
 
Gör så här: Lägg grillspetten i blöt om de är av trä. Värm ugnen till 200 grader. Skala och fin hacka vitlöken. Blanda vitlök, tomatpure, salt och peppar. Skär kycklingfiléerna i strimlor. Pensla på vitlökspurén på kycklingen. Låt dra en stund. Ta fram en ugnsfast form, fyll den med lite vatten. Trä kycklingen på spetten. Lägg spetten hängandes över ugnsformenskanten. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter eller tills kycklingen är färdig. Servera med nudlar och mozzarellasallad.
 
 
 

Matgalningens bekännelse

Ibland finner man kombinationer som man tycker om, ibland tycker man lite för mycket om de här kombinationerna. Jag har fastnat i basilika-tomat-mozzarella-träsket. Jag erkänner; när jag börjar kan jag inte sluta. Det är helt enkelt för gott.
 
Med risk för att falla dit, vill jag ändå tipsa om denna fantastiska kombination. Dela körsbärstomater eller andra små tomater, nyp av ett basilika blad och lägg tomathalvan i den, toppa med lite mozzarella. Stoppa in i munnen, njut och känn smakerna.
 
 
 
 

Mellanmålsbars

De går enkelt och snabbt att göra, är små och smidiga att ta med sig. Självklart pratar jag om mellanmålsbars. Slösa inte dyra pengar på att köpa färdiga. På några minuter har du fixat egna och du kan i princip välja och vraka i vad de ska innehålla.
 
Mellanmålsbars ( 6 st.)
 
3 dl havregryn
3 st. äggvitor
1 dl goijibär
½ dl linfrön
2-3 msk jordnötssmör
2 tsk honung
 
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Ta fram matberedaren. Häll i alla ingredienser i matberedaren. Kör tills du fått en kletig massa. Bred ut massan på en bakplåtsklädd form, gör den inte allt för tunn, ca 1-1½ cm. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått lite färg. Ta ut och låt svalna innan du skär den. Pakitera in i folie och sedan är det bara att ta en när du behöver. De går att frysa om du gör många.
 
Vad gillar Du? Lägg till nötter, kokos, choklad, rivet äpple eller frön.
 
 
 

Baconlindand fläskfile med klyftpotatis och sallad

Baconlindad fläskfilé med klyftpotatis och sallad(4 personer)

600 gram fläskfilé
1 paket bacon
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Putsa fläskfilén vid behov. Hetta upp en stekpanna med olja i. Bryn köttet runtom. Lägg köttet på en skärbräda. Salta och peppra. Linda baconet runt filén och lägg den sedan i en ugnsfast form. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter eller tills den är genomlagad. Servera med klyftpotatisar och en sallad.

 
En enkel sallad med salladsblad, tomat, gurka, fetaost och melonkärnor passar utmärkt till.
 

Mellanmål som är snabba och enkla att göra

Både stor och liten mår bra av mellanmål. Här får du tips på fyra mellanmål som håller dig mätt och glad tills nästa måltid samt att de är snabba och enkla att göra. Win-Win!
 
Go nuts- smoothie med banan, mjölk och jordnötssmör.
 
Avokado; mosa och bred som pålägg på en hård macka
 
Plättar med björnbär och grädde
 
Yoghurt med frukt, bär och müsli