Cross-pass

Testat det någon gång? Gillar Du det? Har Du ingen aning om vad jag pratar om?
 
Cross-pass är träningspass där man kombinera olika träningsformer ex cykling och löpning eller rullskidor och simning mm.
 
Genom att kombinera olika träningsformer tränas olika muskelgrupper. Kombinerar man simning med löpning tillexempel får man en total genomkörare av kroppen; simning tränar hela kroppen men i detta läge kan man nog ändå säga att fokus kanske ligger mer på överkropp medan löpningen har fokus på underkropp. Tillsammans tränas därför hela kroppen.
 
Förutom att cross-passen ger en mer helhetsträning är det även roligt. Tycker du att det är jobbigt att träna en och samma sake i en timme kanske du tycker att det är ok att cykla första halvan och sedan springa sista.
 
Jag och en kompis till mig körde tidigare i veckan ett cross-pass där vi först cyklade och sedan sprang. Känslan i benen när man kliver av cykeln och ska börja springa är svårbeskrivlig. Det är tungt, benen är inte med men efter en stund släpper det och man rullar på med löpningen.
 
Funderar Du på ett triathlon? Då är cross-pass ett måste!

Fräscha lätta matlådor; sommarens hit!

Har semestern redan startat eller väntar några arbetsveckor fortfarande? Oavsett så är enkla, lätta och fräscha matlådor sommarens hit. Frossa i grönsaker, mixa färg och smak och kombinera det med någon proteinkälla. Swisch, swasch och swung; matlådan är redo att följa med till stranden, båten, skogen eller jobbet.
 
 
Sallad med bl.a. äpple, groddar och Parmaskinka
 
Kräftstjärtar i kombo med matvete och vitlök
 
Potatissallad, grönsaker och Parmaskinka
 
Tonfisk, ägg och grönsaker
 

Lax med ugnsrostade rotsaker med toner från Medelhavet

Lax med ugnsrostade rotsaker med toner från Medelhavet (4 personer)
 
500 gram lax
3-5 st. potatisar
2-3 st. sötpotatisar
1-2 st. morötter
1-2 st. rödlökar
fetaost
soltorkade tomater
färska örter; gräslök, oregano mm.
rapsolja
salt
peppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala alla rotsaker. Dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsfastform, rör runt med rapsolja, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter, rör om då och då.
Ta fram laxen. Lägg den i en ugnsfast form med lite rapsolja i botten. Hacka soltorkade tomater. Salta och peppra fisken, toppa med soltorkade tomater. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter, eller tills fisken är färdig.
Innan servering strö fetaost och färska örter över rotsakerna.
 
 

Glad Midsommar Alla!

 

Starka löpare

Allsidig träning är det bästa om du vill vara frisk, stark, hälsosam och skadefri. Jag har flertalet gånger skrivit om vikten av att kombinera styrka med kondition. Det är väldigt roligt och intressant att läsa era tankar, synpunkter och åsikter om detta. Vissa tycker att jag är helt ute och cyklar; en löpare vinner på att vara lätt och då funkar det inte att styrketräna medan andra håller med mig.
 
Jag tänker hålla fast vid det jag säger (läs:skriver); styrka och kondition i kombination är bra för oss, även löpare bör satsa på styrketräning. Sedan ser självklart uppläggen på styrkepassen olika ut för den som vill vara smidig och stark och för den som vill vara stor och stark.
 
Vi som löper lite längre, medel- och långdistans har faktiskt en hel del att vinna på att besöka gymmet. Man har i studier sett att starka baklår ger bättre löpekonomi. Med löpekonomi menas hur mycket energi som behövs för att kunna springa i en viss hastighet, jämför med bensinförbrukningen/ mil på en bil. Man vill att så lite energi som möjligt ska gå åt.
I studier har man sett att löpare som tränar baksida lår springer "bättre", dvs. snabbare, mer ekonomiskt och orkar längre.
 
Hur mycket det påverkar tiderna för oss varliga Svenssons som springer för glädje, frihet och hälsa i första hand kan jag inte svara men jag tror stenhårt på att skaderisken minskar.
 
Ok, så baksida lår är bra att träna, hur tränar vi det då? Jo vi kör de underbara marklyften. Stå höftbrett i sär, ev. lite bredare med stången framför dig. Med böjd höft och knän men med rak rygg lyfter du. Håll stången nära kroppen och känn att det tar på baksida lår och inte i ryggen. Lyfter man stången lite mer framför sig, inte slickat mot kroppen kommer ryggen att tränas mer.
 
Värm upp ordentligt innan  du börjar lägga på vikter.
 
 
 
 
 
 

Power Blue

Power Blue(4 personer)
 
8 dl mjölk  
2 st. bananer 
2 st. ägg
2 dl blåbär, gärna frysta
1-2 msk linfrön

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa smoothien slät med en stavmixer. Drick och njut!

 

Kombinera styrka med kondition

Alla behöver vi kombinationen av styrka och kondition men vi kanske tycker att det ena är roligare att träna än det andra.
 
Lägg in en kombinations del i ett av dina pass. Gärna utomhus nu när det är sommar.
 
Vi körde denna kombination på förra veckans Efit; "Swing-run-sit up"
- 10 st. KB swings
-löpning en fotbollsplans längd (intervall)
- 20 st. sit ups
-löpning en fotbollsplans längd (intervall)
 
Totalt körde vi i 10 minuter.
 
Välj en lämplig vikt på KB.n, våga utmana dig själv. Samma gäller för löpningen, tryck på, kortdistans i hög fart är kanon för att pressa upp pulsen. Andas djupt och få ner pulsen igen när du kör styrka, för att ladda om till nästa rush.
 
 

Grisfest; en blandad upplevelse

I helgen som var, var vi på grisfest hos grannen. En helgrillad gris stod som huvudrätt på menyn. Jag kan inte krypa under stolen med att det var lite blandade känslor när man såg grisen snurra runt på en pinne, fortfarande med tänderna kvar.
 
Idag är vi vana med att maten i princip inte har någon likhet med hur den såg ut i "original förpackningen". Vi vet kanske att vi äter gris när vi äter kotletter eller att kycklingklubban kommer från en kyckling men vi tänker nog inte på kycklingen som en fågel med näbb och klor som sitter i en alldeles för trång bur. Självklart kan det även vara en kyckling som sprungit ute och pickat mask. Valet är ditt!
 
När jag var liten hade våra grannar hemma i byn några grisar. Vi barn brukade gå och mata dem med blad och potatisskal. Alla hade nog en favorit gris som vi tyckte var sötast. När det sedan blev jul hamnade denna söta lilla gris (ja den var ju stor då) på julbordet hemma hos oss. Djuren var söta, de var en del av vår omgivning men tillslut hamnade de på bordet. Inget konstigt med det.
 
Men idag är det lite konstigt, håller ni med?

Kommentarerna jag fått efter den kvällen; personligen och på nätet är allt från hissar till ordentliga dissar. Men en helgrillad gris är ju inte så konstigt om man tänker efter.
Det jag däremot tycker är konstigt är chickennuggets i giraff- format, vad är det?
 
Hur som haver; maten var toppen, sällskapet var härligt och kvällen mycket lyckad. Tack alla inblandade, det här måste vi göra fler gånger.
 
Huvudrätten; inte snabblagat men ack så gott!


I väntan på middagen hade Cirkus My en föreställning.


Vi fick finbesök av Iggis.
 
 
 
 
 
 

Köttfärspizza- Speciale

Äntligen, så jag sett fram emot alla underbart, härliga sommarluncher. Det här bjöds det på i helgen på 12:an i Tväråbäck; Köttfärspizza- Speciale.
 
Pizzadeg

4-5 dl mjöl
2 dl vatten
25 g torr jäst
1 tsk rapsolja
1 tsk honung
Gör så här: Värm vattnet till 40 grader, blanda torrjäst och vatten tills jästen löst sig. Häll i rapsolja och honung. Arbeta in mjölet lite i taget tills du fått en slät deg. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. När degen jäst, knåda den igen och låt jäsa i ca 30 minuter.
 
Värm ugnen till 200 grader.
 
Välj vad du vill ha på pizzan. Jag tog köttfärssås som fanns i frysen. Det blev alltså en Köttfärs-Speciale då köttfärssåsen innehöll både det ena och det andra såsom morötter, majs och jalapeño. Toppa med ost och oregano.
 
Grädda pizzan i ugnen till den fått fin färg, i ca 10 minuter.
 
Servera med sallad.
 
 
 
 
 

Sötpotatissoppa

Sötpotatissoppa (4 personer)
 
1-1½ liter vatten
3 st. stora sötpotatisar
1 st. kålrot (mindre)
½ st. purjolök
2 st. buljongtärningar
3 msk paprikapulver
ev. salt
 
Gör så här: Skölj och skala sötpotatisen och kålroten, dela dem i mindre bitar. Skölj och hacka purjolöken. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt sötpotatis, kålrot, purjolök och buljongtärningar. Koka tills de är mjuka. Tillsätt paprikapulver. Ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av och salta ev. lite mer.
Servera med ett gott bröd och pålägg.
 
Lite mer sting? Släng i en vitlöksklyfta eller två.