Läsarfråga om fiskpinnar

Hej!
Det sägs att man ska äta fisk flera gånger i veckan. Jag försöker få vår familj att äta mer men barnen gillar inte fisk speciellt mycket, utom fiskpinnar. Vad i fiskpinnarna är det som inte är bra?

Tack för hjälpen. /Maria

Fisk är bra för alla; stora som små. Den är fullproppad med nyttigheter såsom D-vitamin och Omega 3-fett. Det är två ämnen som vi behöver för att må bra. Fisk är även en jättebra proteinkälla och innehåller även andra vitaminer och mineraler.

Fiskpinnar är nog en av de vanligaste maträtterna hos många familjer, främst barnfamiljer. Läser man på innehållsförteckningen är nog en av de första sakerna man reagerar på fiskinnehållet. Det kan variera mellan tillverkarna, men allt från 49-67% (har inte kontrollerat alla fabrikat så andra siffror kan säkert förekomma).
Om en fiskpinne innehåller 49 % fisk så innehåller den 51 % av något annat, panering i detta fall (67% fisk=33% panering). Paneringen i sin tur kan bl.a. bestå av mjöl, fett, ägg, kryddor och salt.

Vissa fiskpinnesorter marknadsförs som magra, vi ska kunna tillaga dem utan att tillsätta mer fett vid tillagningen. Jag tror att det är få som tänker på det när man står framför spisen. Paneringen suger lätt åt sig fettet som finns i stekpannan och fiskpinnar kan därför bli mycket fetare än man tänkt sig.

Fiskpinnar innehåller en liten mängd omega 3-fett, inte alls lika mycket som annan fisk såsom lax, makrill eller sill.

Tycker man om fiskpinnar kan prova att göra egna, här finns ett recept på fiskpinnar gjorda på torsk men du kan egentligen välja vilken fisk du vill.

Vad är egentligen det goda med fiskpinnar; den knapriga paneringen eller den smaklösa fisken?

 

Het kikärtsgryta

 

 

Het kikärtsgryta(4 personer)

2 st. burk thaigrytbas) (välj styrka efter hur het du vill ha den)
3 dl kokta kikärtor
3 dl kokt matvete
1 st. liten burk strimlade bambuskott
1 st. färsk broccoli
1-2 st. morötter
1 st. gul lök
 2 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Häll upp och skölj kikärtorna och bambuskotten noggrant under rinnande vatten. Skölj, skala och skär slantar av morötterna. Skölj och dela broccolin. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja i. Fräs löken. Tillsätt morot, broccoli, matvete, kikärtor och bambuskott. Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka någon minut. Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

 
 

Enklare liv, helt enkelt

Jag tycker om att förenkla mitt liv, att göra min vardag lättare med små knep. Det kan vara allt från att packa gymväskan på kvällen så jag slipper göra det i stress på morgonen samtidigt som Lillan ska till förskolan. Hur många gånger har man inte stått där; svettig men utan schampo. Nä, snacka om att resten av dagen blir förstörd. Därför gillar jag att göra saker i tid och något som jag absolut gillar är saker som förenklar vardagen såsom check- listor mm.

När jag var och handlade senast hittade jag denna lilla snygga sak; en matsedel- och inhandlingslista. Matsedlar har vi gjort sedan länge men de har inte varit så här snygga. Ni som varit hemma hos oss känner nog igen att det brukar hänga vitapapper med vecknummer och dit kluddade maträtter. Inget fel i det, tanken är ju den samma men nu ser det lite snyggare ut på kylen.

 

Psst…. Har du inte gjort veckans matsedel, sno den här ;)

 
 
Ett annat bra tips är den här Frukt och grönt i rätt temperatur tabellen. Planera och förvara maten rätt så slipper du slänga den.
 
 

 


Vitchokladpannacotta

I fredags var vi på middag hos några kompisar. Det var supertrevligt sällskap och god mat, vilken bra start vi fick på helgen. Jag fick i uppgift att ta med mig dessert, självklart frågade jag Simon vad han tyckte att vi skulle göra och utan att blinka säger han pannacotta. Ja visst säger jag. Sagt och gjort, vitchokladpannacotta skulle det bjudas på.
 
Allt kan ju inte alltid gå hur smidigt som helst så det roliga i det hela var när jag skulle hälla upp pannacottan och inser att jag har för få skålar.  Tur så är man ju hyfsat kvicktänkt och istället för att servera desserten i flera små skålar blev det en jätte pannacotta, totalt på en liter.
 
Nu vet jag att det går att göra pannacotta i stora lass, så här kommer ett skepp lastat med vitchokladpannacotta.
 
 
Vitchokladpannacotta (8-10 personer)
 
1 liter vispgrädde
100 gram vitchoklad
2 dl gelesocker
Gör så här: Hacka chokladen. Häll grädden i en kastrull. Värm upp under omrörning. När grädden blivit varm, tillsätt chokladen och rör tills den smält. Häll i gelesockret. Låt koka 30 sekunder. Häll upp en form. Ställ svalt i kylen tills den stelnat. Servera med bär.
 
 
 
 
 
 
 
 

Koppling mellan mat och depression

En ny studie från Harvard har visat på samband mellan mat och depression, det är inte först gången en studie ger det här resultatet.
 
I stora drag kan man säga att studien har kommit fram till att vissa "kostmönster" är kopplade till depression men att det kan det kan finnas andra faktorer som påverkar att man väljer att äta efter de" kostmönstren".
 
Något som är väldigt positivt är att tidigare studier visat att personer som äter mycket grönsaker, frukt,
fisk och fullkorn samt använder vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression.
 
Läs mer här om du är intresserad.
 
 
 
 
 

Matbröd

 
Matbröd

11-13 dl vetemjöl special
5 + 2 dl vatten 
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
50 gram jäst
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Gör så här: Blanda 2 dl vatten med vetekli, låt stå i 10 minuter. Blanda jäst, honung, olja och ljummet vatten (5 dl), rör om tills det löst sig. Tillsätt det uppblötta vetekliet, solrosfrön, linfrön och salt. Arbeta in vetemjölet tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 minuter under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela och forma fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 minuter. Grädda limporna i ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
 
 
Perfekt bröd till hemmagjord gulasch
 
 
 
 

Roligt träningsår

Det är alltid bra med en extra sporre för att hålla igång träningen, speciellt nu när det är kallt och mörkt tycker jag. Själv jobbar jag mycket med målsättning; långa och korta och med belöningar; stora och små.

Några mål för i år är att genomföra Toughest i Umeå 17maj och Bellmanstafetten i Sthlm i augusti.

Behöver du några roliga, kanske udda mål för i år? Kanske är det här något för dig.

Å till å, Uppland. 25 augusti.
”Löpning” cirka 2,5 mil varav 10 km i vatten. Avgift: 200 kr.

Ångaloppet, Södermanland. 12 augusti.
23 km löpning och 2000 m simning, 24 simsträckor via 12 öar. Avgift: 800 kr per tvåmannalag.

Tanttriathlon, Skåne. 28 juli.
500 m simning, 1 mil cykling, 5 km löpning. Avgift: 40 kr.

Solvikingarnas inofficiella Moss-KM, Göteborg. 25 juli.
5,6 eller 8,3 km löpning i blöt mosse och bergig terräng. Ingen avgift.

Swedish Alpine Ultra, Lappland. 14-15 juli.
105 km till fots i fjällen från Nikkaluokta till Abisko. Avgift: 200 kr.

Kanalsimmet, Västervik. Småland.
700 m simning, vinner gör den som har snyggast huvudbonad. Avgift: 40 kr.

   
 
 
 

En het kopp kaffe med ost

Kaffeost eller Kahvijuusto som vi kallar det uppe i Tornedalen är nog en av de godaste sakerna som finns. En del rynkar på näsan till att ha ost i kaffe men det är inte så konstigt som det låter. Smaken är mild och konsistensen, ja…hm… som att tugga på ett Mumintroll. Jag har i och för sig aldrig provat det men jag gissar att Mumintroll har samma konsistens som kaffeost, lite likt ett suddgummi.

För att göra kaffeost behöver man ostlöpe, det kan man köpa på apoteket. Kaffeost äts enligt mig, på det sättet att man lägger tärningar av osten i kaffet och låter de halvsmälta. Vill man kan man även äta dem till kaffet men det är (enligt mig) inte det rätta sättet.

Man behöver absolut inte göra osten själv den går att köpa i affärer men vill du testa så gör du följande.

 

Kaffeost
1 liter standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk ostlöpe

Gör så här: Värm mjölk och grädde till 37 grader/fingervarmt. Blanda i ostlöpe och låt stå ca 15 minuter tills den tjocknar. Lägg massan i ett durkslag med silduk och låt vätskan rinna av i kylen över natten.

Värm ugnen till 200 grader. Bred ut ostmassan i en ugnsfast form  som är ca 15 cm i diameter och grädda i mitten av ugnen ca 40 min.

Låt kallna i formen. Servera den i/till kaffe.

 
 

Smörgåstårta med smaker från Medelhavet

Mycket mat har jag lagat i mitt kök men aldrig smörgåstårta. Så för någon helg sedan tänkte jag att nu är det dags, vad kan egentligen gå fel? Smörgåstårtor innehåller ju egentligen bara goda saker; bröd, färskost, pynt och något grönt.
 
Kvällen innan satt jag och klurade på vad min tårta skulle innehålla. Räkor? Urgott tycker jag men då äter inte Simon. Leverpastej går bort för det äter inte jag. Sedan seglade mina tankar iväg och hamnade i Medelhavet; parmaskinka, soltorkade tomater, oliver, nja jag skippade de där oliverna men det skulle säkert passa.
 
Här är i alla fall min första smörgåstårta, jättegod och fin också, om jag får säga det själv.
 
 
 
Smörgåstårta med smaker från Medelhavet
 
24 st. skivor formfranska
500 gram crème fraiche
1 st. förpackning parmaskink eller annan lufttorkad skinka
1 st. förpackning färskost med smak av paprika och lök
1 st. färskost naturell
½ st. grillad paprika
½-1 st. rödlök
5 st. bitar soltorkade tomater
körsbärstomater
färsk basilika
salt
peppar
 
Gör så här: Finhacka rödlöken. Blanda rödlök,  färskost med smaka av paprika och lök samt en klick crème fraiche i en skål. Finhacka den grillade paprikan. Blanda den, färskost naturell och en klick crème fraiche i en annan skål. Smaka av, krydda ev. med salt och peppar.
 
Ta fram ett fat. Skär av kanterna på formfranskan. Lägg 6 st. skivor i botten. Bred ett lager med rödlökskrämen. Lägg på 6 st. skivor. Bred ett lager med den grillade paprikakrämen. Lägg på 6 st. skivor. Bred på det sista av röd lökskrämen. Lägg på de sista skivorna med bröd.
 
Täck tårtan med crème fraiche. Dekorera tårtan med parmaskinka, hackade soltorkade tomater och körbärstomater samt färsk basilika.
 
 
 

Tacolasagne

 
 
 
Tacolasagne (4 personer)
 
Resterna från tacoköttfärsen, ungefär 300 gram
5 dl crème fraiche
200 gram riven ost
6- 8 st. hårda lasagneplattor
1 st. morot
2 msk tomatpure
paprikapulver
salt
peppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Blanda crème fraiche, tomatpure, paprikapulver, salt och peppar i en skål. Skölj, skala och riv moroten.Ta fram en ugnsfast form. Lägg ett lager med köttfärs i botten, strö på riven morot, crème fraiche röran och lägg sedan på lasagneplattor. Fortsätt varva så tills allt är slut. Toppa med riven ost. Servera med en knaprig sallad.
 
 
 
 

Vardag och fest

Ett nytt år innebär för många löften om ett hälsosammare liv. Det kan vara allt från att äta mer hälsommat genom att öka frukt- och grönsaks intaget till att sluta äta socker till att träna mer till att träna mindre. Vad som är hälsosamt för dig vet du nog bäst, sedan finns det folk som kan hjälpa dig på traven; dietister, Pt:s m.fl..
 
Jag tycker det är viktigt att man kan unna sig något gott då och då. Att leva jätte strikt och aldrig ge efter för frestelsen, njuta av något gott till kaffet eller sluka en näve godis är inget för mig och inte heller för de flesta som jag känner. Säkert fungerar det för någon men inte för mig.
 
Att ha en sund livsstil tycker jag är A och O. Att kunna äta en bulle utan att få dåligt samvete, lika väl som att kunna unna sig en ledig kväll i soffan utan att känna att man måste iväg och träna.
 
Låt vardagen vara vardag, fokusera på att äta mat som ger dig näring och energi som gör att du orkar med allt det du ska göra. Lägg in regelbunden träning som du mår bra av.
 
Och när det är fest, njut av mat och (förhoppningsvis) trevligt sällskap. Noja inte över hur många kcal som desserten innehåller, om det är rätt att äta det här enligt 5:2 eller hur många minuter du måste stå på crosstrainern för att göra av dig med det du ätit. Det är en dag, en kväll, en måltid under hela ditt liv. Ta det lugnt, njut och må gott.
 
Men vad då? Kan man inte äta gott i vardagen? Absolut! Smoothies är lite av en favorit när jag behöver något "Vardags-gott".
 
 
Avokado- päronsmoothie(2 personer)
 
1 st. avokado
1 st. päron
2 dl kvarg
1 dl mjölk
 
Gör så här: Dela och gröp ur avokadon. Skölj och dela päronet. Lägg allt i en mixer eller i en tillbringare, mixa smoothien slät.
 
Fler smoothies:
 
Avokado och kiwi
 
Melon och banan
 
Blåbär och spenat
 
 
Pssst... ett bra tips är att använda mindre mjölk och sedan ställa smoothien i frysen en stund. Vips har du gjort din egen "smoothie-glass".
 
 
 

Tillbakablick på årets som gott-2013-

Ett år rymmer så otroligt mycket; skratt, gråt, tokiga äventyr och massor av andra minnesvärda saker. Vad har varit bäst under årets gång? Personligen är ett av mina bästa minnen den dagen jag blev en stolt triathlet; som en katt i vatten tog jag mig runt i simningen, på lånad svärmors-cykel trampade jag och på trötta ben sprang jag. Målgång på dålig tid men ändå en stolt triathlet!
 
Men vad tyckte Ni läsare varit bäst här på bloggen? Här är några av Era favoriter.
 
Inspirationskällorna Petra och Helena tillhör toppen. Två underbara tjejer som visar att allt går bara man vill!
 
 
 
 
 
I matväg föredrog Ni, Wokad fläskfilé, Nyponsoppa och Emils fantastiska lussebullar. En väldigt speciell trerätters meny men varför inte...
 
 
 
 
Ett inlägg Gymsnacket, fick igång Er inte bara här utan även på Facebook. Många håll med om Hissen och Dissen.
 
 
 
 
Ett enormt stort tack till Er alla som följer mig, mejlar mig och kommer fram till mig på gatan. Fortsätt med det. Du behöver inte hålla med om allt jag skriver, säg det, ifrågasätt och håll diskussionen levande. Den dag vi slutar ifrågasätta varandra och diskussionen dör den dagen ha vi problem. Så; mejla, kommentera, gilla, ogilla och prata med mig.
 
Tack 2013; du gjorde det bra men 2014 kommer att bli ännu bättre!