Bacon- och fläskfilégryta

 

Bacon- och fläskfilégryta (4 personer)

400 gram fläskfilé 
2 st. paket bacon 4
dl matlagningsgrädde
1 st. gul lök 
paprikapulver
soja
salt
peppar

Gör så här: Putsa och strimla fläskfilén. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna. Dela baconet och stek det några minuter. Tillsätt lök och fräs kort. Rör ner fläskfilén. Bryn köttet runt om. Krydda med paprikapulver, soja, salt och peppar. Häll i matlagningsgrädde och låt koka upp och koka i ca 5-7 minuter på svagare värmer. Smaka av och krydda ev. mer. Servera med kokt ris och grönsaker.

 

Överraskning


Det här damp ner i min brevlåda igår, gissa om jag vart överraskad. Tusen tack Kristina för nomineringen och tack alla som kommer på mina pass och för alla fina kommentarer, sms och mejl jag fått. Man kan inte mer än bli överlycklig och sjuktpeppad på att hålla nya pass.
 
Återigen tack!
 
 

Mat och träning

Uppladdning inför ett träningspass eller återhämtning efteråt? Den här smoothien ger dig all den energi du behöver innan ett pass eller ta det efteråt som återhämtningsmål, hursom får du i dig det du behöver för att orka med träningen.
 
Proteiner hittar du främst i kvarg och mjölk.
Kolhydrater i mjölk och frukt/bär.
Smoothien är fullproppad med vitaminer och mineraler. Visst vet Du att mjölk är en fantastisk källa till vitaminer och mineraler? 18 av 22 näringsämnen hittar du i mjölk. Väljer du bort komjölk se till att du väljer de drycker som är berikade.
 
After Work Out-smoothie (2 personer)
  
2½ dl kvarg 1%
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
1 st. mogen banan
1 dl röda vinbär eller ½ dl vinbärssaft
lite honung
en nypa malt vaniljstång
.

Gör så här: Häll upp kvarg, mjölk, soja- eller havredryck, banan, bär/saft, honung och mald vanilj i en tillbringare. Mixa med stavmixer till smoothien är slät.


Läsarfråga om glutenfria semlor

Hej!
Har du något bra recept på glutenfria semlor?
Tack på förhand! Emilia och Carin

Här kommer ett recept på glutenfria semlor. Jag valde att använda mandelmjöl eftersom det passar bra ihop med mandelmassa. Gillar man inte mandelmassa kan man med fördel använda det man gröper ur semlan och blanda med grädde och fylla hålet igen. Supergott!

Att semlorna är i muffinsformat är kanske lite lustigt, ser inte ut som traditionella semlor men jag tycker det är bäst att göra dem så, då smeten är ganska kletig. Dessutom tycker jag att de är lite kaxiga.

   

Glutenfria semlor

4 dl mandelmjöl
2 st. ägg
1 dl kvarg
25 gram smör
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlad/mald kardemumma

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Knäck äggen i en skål. Blanda med kvarg, smält smör (går att använda flytande margarin om man vill), mandelmjöl, bakpulver och kardemumma. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna innan du skär av toppen, gröper ut och fyller dem med mandelmassa och grädde.

 

Mozzarella och paprikafylld kyckling

Mozzarella och paprikafylld kyckling(4 personer)
 
4 st. kycklingfiléer
2 st. grillade paprikor
100 gram mozzarella
2 msk rapsolja
salt
peppar
 
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Häll oljan i en ugnsfast form. Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda, gör ett snitt i mitten av dem. Dela mozzarellan och de grillade paprikorna. Fyll kycklingen med ost och paprika. Krydda med salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
 
Servera med pasta och en sallad gjord på valfri salladsmix, mozzarella och rostade solfrön och pumpakärnor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Mindre stress, ja tack!

Mindre stress i livet önskar nog många av oss. Många av Er läsare har hör av sig och den röda tråden genom mejlen och samtalen är; Hur gör man? Du får det att verka så enkelt i din blogg men när jag ska göra samma sak hemma så går det inte.

Jag måste först säga att även jag stressar, tillochmed tokstressar iså ingen ska känna att jag är någon supermänniska. Men jag försöker att minska stressen i mitt liv för att jag må hel enkelt bättre då. Eller rättare sagt så försöker jag minska på den negativa stressen, för viss stress får mig att prestera bättre och den kan få finnas kvar så länge jag mår bra.

Enkla knep för mindre stress:

1.       Undvik stressade människor.- Stress smittar lika lätt av sig som dåligt humör. Ibland går det helt enkelt inte   att undvika men ta inte på dig andras stress, eller deras dåliga humör heller.

2.       Stressa inte upp dig för saker du inte kan styra över. -Snöar det, ja då snöar det faktiskt; inget vi kan göra åt.

3.       Hitta dina ”guldkorn”.-Vilka små saker ger dig energin tillbaka. Njut och sug åt dig.

 

 


 
 

”Andra slänger mat-inte jag”

Nyligen gjordes en undersökning om matsvinn i Sverige och det visade sig att folk inte upplever att de själva slänger speciellt mycket mat, det är andra som gör det.

Vill du läsa mer, klicka här.

Vad tycker Du? Slänger Du mycket mat?

Personligen försöker jag minska matsvinnet hemma hos oss så gott det går. Frukt som börjar bli mjuk och ful i färgen mixar jag ner i smoothien på morgonen. Är matlådan lite för liten, fylls den på med frysta grönsaker för att inte hamna i soporna.

Jag tror att om man vill så kan man med ganska små medel minska svinnet. Bara det att man planerar, ska hela familjen åka bort över helgen så handlar inte vi hem massa frukt dagen innan tillexempel.
Vi gör även matsedlar, då får man en ganska bra överblick vilka dagar som det kommer att bli över från middagen och man kan få sig en matlåda.

Om man tycker att allt sånt här är skittråkigt, tänk i så fall på pengarna du kan spara genom att inte slänga mat. Beroende på hur mycket och vad som slängs kan de handla om stora summor. Lägg dem på något skoj istället för i soptunnan.

 

 


Matmuffins med mozzarella och soltorkade tomater

Matmuffins måste nog vara en av de smartaste matuppfinningarna som finns. Muffinsen är matig så du håller dig mätt och den är lätt att både variera i smak och att ta med sig. Smart, smart, smart!

 
 
Matmuffins med mozzarella och soltorkade tomater
4 dl vetemjöl special
2 st. ägg
2 dl vatten
1 dl havrekli
1 st. förpackning mozzarella
½ dl soltorkade tomater
1 msk rapsolja
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt

 

Gör så här: Blanda vatten med havrekli i en skål. Tillsätt rapsolja och knäck försiktigt ner äggen så du inte får skal i skålen, rör om. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om tills du fått en slät smet. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och riv mozzarellan,  blanda in dem i smeten. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, i ca 10 minuter för små muffins.
Ät dem gärna nygräddade med eller utan en klick smör men gärna med en kopp kaffe eller te.

 
 
 

Vardagslyxig makaronilåda

Vardagslyxig makaronilåda (4 personer)

4 dl okokta ideal makaroner
200 gram rökt skinka
200 gram falukorv
1 st. röd lök
2 st. mozzarellabollar

Äggstanning
3 st. ägg
3 dl mjölk
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Koka makaronerna tills de nästan är färdiga. Skala och hacka löken. Dela korven i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna, stek korvbitarna och skinkan tills de fått lite färg och yta. Tillsätt löken och fräs den någon minut.
Knäck äggen i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda med salt och peppar.
Blanda makaroner och korv/skinkröran i en ugnsfast form. Häll över äggstanningen. Toppa med att smula mozzarella över. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. Servera med sallad.

 
 

Onsdagslaxen

Citronlax med citronsås och potatis (4 personer)

½ st. laxsida eller 4 st. portionsbitar
1-2 st. citroner, gärna ekologisk
250 gram crème fraiche 
1 msk rapsolja
en skvätt vatten
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxsidan/laxbitarna i en ugnsfastform med olja och en skvätt vatten  i. Salta och peppra. Tvätta citronen noggrant. Rulla citronen mot skärbrädan, dela den och pressa  juice över laxen. Skär några tunna skivor och lägg dem på. Tillaga i ugnen i tills laxen är färdig, i ca 25 minuter för en laxsida. Blanda ihop crème fraiche, rivet citronskal, salt och peppar, ställ svalt till servering. Servera med grönsakler och kokt potatis.