Tillbakablick på 2014

364 dagar har passerat och hur sammanfattar man det i ett inlägg? Mycket har hänt här på bloggen; mat har blandats med träning som blandats med frågor från er. Jag måste ge Er en stor eloge för att ni tagit för er i år, ni har frågat och tyckt till. Suveränt, mer av det 2015.
 
Vi gör några nedslag under året och ser vad vi hittar.
 
Smoothies är något ni läsare gillar. i Vardag och fest samlade jag några smoothie recept och skrev om vardags-gott vs fest-gott.
 
 
I början av året fick jag en ordentlig överraskning då Tväråbäcks Idrottsklubb nominerat mig till årets aktivitetsledare i Region Norr. Skitskoj och det tackar jag för. Träning och hälsa är enormt viktigt för mig och det vill jag dela med er andra. Tyvärr vann jag inte men Gymmix gjorde ett Tränarporträtt om mig.
 
 
I somras var vi på Gris-fest och bilderna på grisen som grillades över öppen eld, eldade igång en del av er. Jag ville inte skapa en hets-diskussion om att äta kött eller inte utan de tankar jag ville väcka var att vi idag mer sällan ser maten i "original förpackning". Många i den yngre generationen tror mjölken kommer från affären; inte helt fel men inte helt rätt heller. Ska det vara så?
 
 
Hos oss är vegetarisk mat ett vanligt inslag, vilket jag även tagit med in på bloggen. Köttfri måndag är idag väl etablerat hos många av oss och självklart har det smugit sig in här.
 
 
Expressen gjorde ett artikel om Kosttillskott och jag fick säga mitt. Inget oväntat för er som följer bloggen.

(Bild lånad från Google)
 
 
När året började närma sig sitt slut och julklappar stod på allas "To do-list", snurrade mina tankar kring Årets julklapp. Ni som fick den eller gav den till er själva; vad tycker ni?
 
Något annat som är väldigt aktuellt ikväll är ju alla dessa nyårslöften. Höll ni vad ni lovade för 2014? Och har ni filat på några för 2015?
 
Självklart lovade jag saker inför 2014:
Nyårslöften 2014
  • Vara en kick ass mamma åt My
  • Sätta löpmilsrekord
  • Fortsätta experimentera i köket

 

Hur gick det?

  • Kick ass mamma; check!
  • Löpmilsrekord? Kanske, vet inte riktigt. Ändrade plötsligt riktning när en kompis till mig, Camilla började prata om person bästa i marklyft. Fokuset flyttades alltså från kondition till styrka och det gick bra; målet och person bästa på¨80 kg togs innan jul.

  • Fortsätta experimentera i köket; check!
     
     
     
     
     
    Nu tackar jag först och främst Er, utan er finns inte bloggen eller mitt driv att skriva. Hör av er, kommentera, fråga och frågasätt. Inget är för stort eller för litet, våga ställa de frågor som Du går och klurar på, garanterat gör även någon annan det.
     
    Sedan måste jag tacka familj och vänner som orkar med mina tokerier, främst Simon som lyssnar och bygger det ena och det andra som jag kommer på som "skitbra träningsgrejer" och som tappert äter suspekta saker som jag kallar "supergod middag".
     
    Tack 2014, året var skitbra-kick ass fränt men nu har du gjort ditt. 2015 jag välkomnar dig, alla utmaningar, tokerier och livsförändrande ögonblick som du har att erbjuda.  
     
    Gott Nytt År önskar jag Er alla!

 

 
 
 

Lövbiffsrulader fyllda med äpple i gräddsås med hasselbackspotatis

Lövbiffsrulader fyllda med äpple i gräddsås med hasselbackspotatis
(4 personer)
 
800 gram lövbiff
3 dl grädde
2 st. ekologiska äpplen
1 st. mindre gul lök
två klickar smör
soja
salt
peppar
tandpetare
 
8 st. medelstora potatisar
smör
salt
peppar
 
Gör så här: Skölj och skala potatisarna. Skär täta snitt i varje potatis, ungefär till hälften in i potatisen. Värm ugnen till 200 grader. Klicka i smöret i en ugnsfast form, rör runt den. Lägg potatisarna i fomen med snittsidan uppåt. Lägg på en liten klick smör på varje potatis, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen är färdig. 
 
Skölj och dela äpplerna i klyftor. Lägg en äppelklyfta på varje lövbiff, linda biffen runt och fäst med en tandpetare. Hetta upp en stekpanna med en klick smör i. Stek ruladerna på hög värme runt om, behöver inte vara helt genomstekta.
Lyft ruladerna ur pannan.  Hacka löken och klicka i en till smör klick i pannan, fräs löken tills den mjuknat. Tillsätt grädde, lite soja, salt och peppar. Lägg i ruladerna och låt det koka upp. Vänd ruladerna då och då. Smaka av och krydda ev. mer. 
Servera ruladerna med hasdelbackspotatis och en grönsallad. Kom ihåg att ta bort tandpetarna innan ni äter. 
 
 
 
 
 

God Jul

God Jul önskar Margareta och Fuel for Life Dig och Din familj

Äpple- och kokosmugcake

Mugcake har verkligen fastnat på mig. Superenkelt, lätt att variera, gott och faktiskt nyttigt. Vad som är nyttigt kan ju alltid diskuteras. Receptet nedanför innehåller flera bra näringsämnen såsom vitaminer och mineraler i både äpple och ägg. Vill man inte använda vetemjöl kan man byta ut det mot annan mjölsort. Kvargen går att välja laktorfri eller utesluta om man inte tål mjölkprotein.
 
Ett bra alternativ när suget slår till och man inte vill välja kladdkakan.
 
 
Äpple- och kokosmugcake (2 personer)
 
1-1½ dl vetemjöl
1 st. äpple
1 st. ägg 
½ dl vaniljkvarg
½ dl kokos
1½ tsk bakpulver
rapsolja
 

Gör så här: Skölj och riv äpplet grov på ett rivjärn. Knäck ägget i en skål. Rör ihop alla ingredienser. Smörj två formar med lite rapsolja.  Klicka i smeten i formarna och mikra dem en åt gången i 1½ minut på max.

Vill du ha en klick kvarg eller grädde till, ta det annars funkar kakan bra som den är.

 
 
 

Den fantastiska känslan av....

.... att sätta ett mål och nå det. Ni vet den där underbara känslan som slår en när man klarat ett mål man satt upp, den fick jag smaka på nu i veckan.
 
Under senhösten började jag och min kompis Camilla prata om hur mycket vi tog i marklyft. Hon berättade att hon hade ett mål som hon ville nå, självklart klickar det till i mitt huvud och vips har jag ett mål; 70 kg skulle jag ta till jul. Det här nämnde jag för en annan kompis senare samma dag och han tyckte att jag mesade lite och vips hade mitt mål tagit ett kliv framåt och var nu på 80 kg.
 
Jag gjorde upp ett träningsschema som skulle passa ihop med alla annan träning jag gör; Efit, box och löpning. En snabb tanke slog mig att det inte blev så mycket ren styrka jag tränade men lika snabbt som den kom piskade jag iväg den.
I mitt schema hade jag inräknat att jag skulle ner till Stockholm och springa så den veckan blev det ingen styrketräning men jag hade inte räknat med sjukdom. Osmart? Ja i efterhand kanske för det är svårt att inte trilla dit, speciellt när man har barn så mycket riktigt åkte jag ju självklart på världens förkylning och tappade tre veckor innan Stockholmstävlingen.
Hejsan hoppsan där försvann en månad och alla ni vet ju hur tungt och jävligt det är att komma igång igen men det var bara att bita ihop.
 
När första passet efter Stockholms resan var gjord så tänkte jag "Wtf!?!  Det här kommer inte att gå. Jag ligger för långt efter och jag har för lite tid att lägga på gymmet".
Men f-n den som ger sig, jag fortsatte att nöta, lyfta och grymta. Jag tänkte att om det nu ska vara så, så lyfter jag 80 kg på ren vilja och tjurskallighet (någon nytta ska man ju ha av den finska sisun).
 
Dagarna tickade ner och nu i tisdags kom dagen D. Inge träningsvärk, bra med sömn och ätit som en häst; är det någon dag som jag går i mål så är det idag tänkte jag när jag drog på mig träningskläderna.

Uppvärmningen gick bra men mina spöktankar började härja i huvudet (de har hängt med sedan jag tog 65 kg). "80 kg är tungt, tänk om du skadar dig..." började de viska.
Nu eller aldrig tänkte jag, tog fram den stora mentala piskan och gav spökena några rapp, andades djupt, fattade stången och tänkte jag lägger inte tillbaka den förrän om 10 reps.
 
Paamm... stången landade i ställningen och jag hoppade av glädje, adrenalinet sprutade och gåshuden kröp fram över hela min kropp. Jag gjorde det, personbästa i marklyft 80 kg x 10 reps. Weeiii.... Detta måste firas, så jag fattade stången en gång till och körde samma sak igen fast bara 6 reps denna gång. En snabb liten segerdans passade jag på att dra för mig själv.
 
Den känslan kommer jag att leva länge på.
 
Nu är det snart dags för 2014 att tacka för sig. Ta chansen och låt 2015 bli möjligheterna år. Sätt upp mål; stora och/eller små, vad som helst. Jobba mot dem och upplev känslan av att gå i mål. Det är helt fantastiskt!
Själv har jag redan börjat fila på några men innan det är dags att börja jobba mot dem så ska jag njuta av lite lussebullar och ledighet.
 
 
80 kg i marklyft, mer än min egen vikt. Galet härlig känsla.
 
 
 
 
 

Kikärtssoppa

Kikärtssoppa  (4 personer)
8 dl vatten
2 st. burkar kikärtor
1-2 st. morötter
1 st.röd lök
1-2 st vitlöksklyftor
3 msk gurkmeja
2 msk paprikapulver
1 tsk salt
 

Gör så här: Skala och skär morötterna, löken och vitlöken i mindre bitar. Ju mindre bitarna är desto snabbare blir de färdiga. Koka upp vattnet först i vattenkokare för att spara tid. Häll det i en kastrull.
Tillsätt morot- och lökbitarna i det kokande vattnet. Låt koka under lock. Öppna kikärtsburkarna och häll kikärterna i ett durkslag, skölj under rinnande vatten. Tillsätt kikärterna i soppan. Krydda med gurkmeja, paprikapulver och salt. Koka tills morotsbitarna är mjuka. Ta kastrullen från plattan, mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Servera ett gott bröd till soppan.

 
 

Passa in eller vara opassad?

I de mest oväntade mötena kan de mest intressanta diskussionerna uppstå. Det här hände i veckan och jag har burit med mig det sedan dess och måste nu dela detta med er.
 
Jag och en börjande prata om roller och hur man "ska" vara som kvinna. Vi båda kunde snabbt enas om att vi såg väldigt olika på denna fråga. Jag tycker att man själv har kontroll över sitt liv och är/blir den man vill vara medan den andra inte var inne på samma bana.
 
Alla har rätt till sin åsikt men jag måste säga att jag är hiskeligt trött på att vi ska vara på ett visst sätt. Jag har flertalet gånger skrivit om hur media dagligen matar oss med tips och trix om hur vi ska bli snyggare, smalare och bättre mm....
På något sätt bör vi alltid ändra oss. aldrig ska man vara nöjd. Delvis håller jag med; vi ska sträva framåt, arbeta med personlig utveckling, nå nya mål och växa som människor men det har fasiken inget med mitt utseende att göra.

Med samma person hamnade jag i en diskussion om träning och vi pratade om träning i allmänhet och sedan kom vi in på vad jag tränade. Fokuset hamnade på boxning, jag berättade att boxning för mig är som yoga för andra. Jag måste ta ut mig totalt för att få lugn och ro. Det här var heltokigt i den andres öron, att en tjej boxas, dessutom mot killar. Jag förklarade att jag inte sysslar med ringboxning utan en light variant där vi slår med handskar på mitzar och kuddar men nej det var ändå väldigt okvinnligt av mig. Kvinnor slåss inte.
 
Men vet ni vad? Kvinnor boxas, kvinnor lyfter skrot på gymmet, kvinnor bestiger berg och simmar i öppna hav. Män, ni kan göra det samma. Alla har själva rätt att bestämma vad man vill eller inte vill göra.

Med största sannolikhet är det inte sista gången jag skriver om det här men kan vi inte öppna oss lite, vidga våra vyer och ta ett steg utanför boxen, ett litet steg i alla fall. 2015 är strax här och det är faktiskt dags att inse att vi inte lever på 1920-talet. Gör det Du vill och gör inte det Du inte vill!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lax med romröra och kokt potatis

Lax med romröra och kokt potatis (4 personer)

4 st. laxfiléer
en klick smör
citronpeppar

2½ dl crème fraiche
3 msk rom

Kokt potatis och morötter


Gör så här:
Skölj, skala och koka potatis och morötter.

Blanda crème fraiche och rom, ställ svalt till serveringen.
Värm ugnen till 200 grader. Lägg en klick smör i botten på en ugnsfast form och rör runt, lägg laxfiléerna i formen och krydda med citronpeppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är färdig.

Servera laxen med kokta potatisar och morötter samt romröra.

 
 

 


Kryddig omelett

Kryddig omelett (4 personer)
 
8 st. ägg 
3 dl kokt kallt ris/matvete/bulgur
1 st. rödlök
1 st. färsk chili
1-2 msk paprikapulver
salt
peppar
en skvätt mjölk/sojadryck eller dylikt
olja till stekning
 

Gör så här: Knäck äggen i en skål. Blanda ägg med mjölk/sojadryck. Finhacka lök och chili. Hetta upp en stekpanna med olja i. Fräs lök, chili, ris/matvete/bulgur och paprikapulver som snabbast. Föröver det till en tallrik. Häll lite av äggsmeten i stekpannan. Stek omeletten tills den börjat stelna, tillsätt lite av fyllningen på ena sidan av omeletten, vik andra sidan över. Stjälp försiktigt omeletten över på en tallrik. Strö på lite riven ost om du vill och servera med en sallad. Gör likadant med resten.

 

Årets julklapp?

Löpning är terapi för mig. Jag är en ensam-löpare, inte för att jag inte gillar att träna med andra utan för att jag behöver ha egen tid med min hjärna. Under löprundan vrider och vänder jag på allt som händer i mitt och andras liv.
 
Senast jag var ute nötte, stötte och blötte jag Årets julklapp, alltså Life Trackern. Det är ett aktivitetsband som man har runt handen som registrerar allt du gör; hur långt du springer, antal steg, hur mycket du sover osv.
 
Behöver vi veta allt detta? Jag sprang vidare och fortsatte fundera på vad har jag som "helt vanlig dödlig Johansson som aldrig kommer att vinna ett lopp" för nytta av att veta hur många steg jag tar under min 5 km löprunda, eller ännu mer invecklat hur långa mina steg är. Låt oss leka med tanken att jag mäter en runda på 5 km i steg och jag tar 10000 steg och nästa gång jag springer tar jag 11000 steg. Vad säger detta? Ja, typ att jag tagit fler steg.
 
Nu behöver inte någon gå i taken när man läser detta, jag vet att det finns stegräknare och att de är jättebra för många att hålla koll på hur mycket man rört på sig under en dag och just det har jag inget problem med utan min tanke handlar mer om vad gör man med informationen och vad säger den egentligen.
 
Vi återgår till löprundan och stegräkningen.1000 steg mer kan ju kännas mycket men man måste ju tänka på syftet med träningen. När jag sprang första gången hade jag kanske som mål med träningen att ta ut steglängden medan det andra passet var ett återhämtningspass där jag myste och lyssnade på fåglarna. Inget av passen är ju "bättre eller sämre", de har bara olika syften.
 
Ok, jag förstår att det finns de som inte håller med om det här med steg (Jag ger er två tummar upp för att ni hittat er grej för att motivera er till motion) så vi vrider och vänder på detta med sömn också. Natt 1 sover jag 8 timmar, kanske får man någon schyst kurva på detta så jag vet när jag sov djupt och om jag vaknade under natten. Nästa natt sov jag 5 timmar. Ja slutsats; Natt 1 sov jag mer än Natt 2.
 
Nå åter till grundfunderingen, behöver vi veta allt detta? Nä det tror jag inte. Läste en artikel som handlade om aktivitetsband och hur de jämfördes med Rolexklockor, det är den nya accessoaren. Något man ska ha på armen för att visa upp.
Men om inte jag behöver veta allt detta, vem kan då ha nytta av informationen Life Trackern samlar in? Det är nog en sak man ska fundera över en eller två gånger.
 
Jag tror det är viktigt att vi idag tar oss tid att vara "nakna", inte konstant ha telefonen med oss, Gilla alla inlägg på Fb eller lägga upp bilder på Instagram. Att alltid vara kontaktbar skapar sjukt mycket stress hos många, därför är min julklapp till mig själv mer "naken-tid". Jag ska springa utan löparklocka (har den mest som riktig klocka för att veta hur länge jag varit ute men jag får jobba upp min tids-feeling istället) och ha mer mobilfri tid hemma.
 
Som en slutkläm måste jag peta in att jag tror aktivitetsbanden är en superinne grej nu, de kostar en del och kommer säkert för många att inom kort hamna i någon låda med andra liknande saker, typ klockor, armband, ringar och annat krafs. Ta chansen och satsa på en julklapp som gör skillnad istället. Skänk en julklapp till Julklappshjälpen eller dylikt eller varför inte köpa en bit regnskog.
 
 
 

Fisk under krämigt rotsakstäcke

Fisk under krämigt rotsakstäcke (4 personer)
 
2 st. (800 gram) paket torsk, tinad 
400 gram färskost med smak av vitlök och örter 
1 st. morot
10 cm palsternacka
1 st. stort färskt broccolihuvud
1 st. förpackning minimajs
2 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk olja. Lägg torskblocken i formen. Salta och peppra. Skölj, skala och grov riv morot och palsternacka. Blanda morot, palsternacka och färskost. Bred ut det på fisken. Skölj och dela broccolin och minimajsen, vänd runt dem i 1 msk olja och strö dem runt fisken i formen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med potatis.