Höstig veggryta

Hösten är här och för oss odlare är det skördefest varje dag, eller är det bara så hos oss? Tomater, zucchini, tomatillos, ärtor och bönor väntar på att bli plockade och tillagade. Det finns ju så mycket gott man kan göra, som denna härliga höstgryta.

 

Höstig veggryta(4 personer)

1 st. burk kikärtor
1 st. burk thaigrytbas, red curry med pumpa
3 dl kokt korngryn
1 st. zucchini
1-2 st. morot
1 st. gul lök
1 st. bit vitkål
2 msk rapsolja
Färska örter ex oregano och gräslök
salt
peppar

Gör så här: Öppna burkarna med kikärtor, häll dem i ett durkslag och skölj noggrant under rinnande vatten. Skär zucchinin i mindre bitar. Skölj, skala och skär slantar av moroten. Skala och hacka löken och vitkålen. Hetta upp en stekpanna med olja i. Fräs lök och vitkål. Tillsätt kikärtor, zucchini och morot.Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka några minut tills morötterna börjat mjukna. Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar. Toppa med hackade färska örter precis innan servering.

Koka korngrynet enlig anvisningen på förpackningen.
Servera grytan med korngryn och ett gott bröd.

 

I år har vi fått enorma zucchinisar. Har du något favoritrecepte med zucchini, skriv in och tipsa mig.

 

Läsarfråga om löpning

Jag har börjat springa igen efter sommaren och det går lite trögt. Jag orkar ju inte lika bra nu som innan jag tog ett uppehåll därför undrar jag vad som är bäst; att springa snabbt en bit och sedan ta en paus och sedan springa snabbt igen osv eller att springa i samma tempo med långsammare? När jag pausar brukar jag gå en stund tills pulsen gått ner lite lagom och jag kan andas igen.

 

Beroende på vad målet är med löpningen kan man använda sig av båda teknikerna. Det du beskriver som att spinga snabbt och gåpausa kan man kalla intervaller eller fartlek, beroende på hur de är upplagda. Intervaller är mer fasta ex 200 meter och sedan ett paus medan fartlek kan vara spurtar med olika distanser ex spurt mellan två lyktstålpar, gåpaus, spurt upp för en backe osv.

Är målet med din träning att förbättra konditionen och bli snabbare är intervaller det bästa, dessa ska självklart varvas med annan träning för att inte slita på din kropp.

Är målet att stressa av och njuta kan du med fördel springa i ett lugnare tempo och kanske tom kunna ”koppla bort huvudet”. Låt kroppen gå på autopilot som jag brukar kalla det, benen springer och huvudet vilar, helt underbart när man haft en stressig dag.

 

Snabbt eller långsamt? Det beror helt på målet med träningen och dagsformen, det gäller att skynda långsamt.

 

Zucchinibiffar

Zucchinibiffar

1 st. zucchini
½ st. röd lök
2 st. ägg
1 dl korngryn eller quinoa
0.75 dl ströbröd 
en bit färsk chili
rapsolja
salt
svartpeppar

Gör så här: Koka korngryn/quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt  det sedan svalna eller använd resterna från gårdagens middag. Riv zucchinin grovt med rivjärn och hacka löken. Finhacka chilin. Knäck äggen i en skål och blanda i alla ingredienser. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt. Låt färsen gärna stå en stund, rör om då och då. Forma och stek biffarna i olja några minuter på varje sida. Servera med en grönsallad, fransk potatissallad eller stekt potatis och någon god dressing.

 

 

Kräfttime

Nu är det höst. Va hur vet du det? Jo för nu kommer alla inbjudningar till kräftskivorna. Till höger och vänster äts det kräftor. Inte ville vi ju vara sämre så i helgen var vi ett stor gäng hemma hos oss och åt kräftor samt grillade.

Lika säkert som att det sägs Amen i kyrkan så finns det alltid en Västerbottensostpaj på vårt kräftbord. Gudomligt god, har du inte provat så gör det.

 

Västerbottenostpaj

Pajskal
3½ dl vetemjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
1 st. ägg till pensling 

Fyllning
5 st. ägg
400 gram riven västerbottensost
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
salt
svartpeppar

Gör så här:  Värm  ugnen till 200°C. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ degen svalt i kylskåpet i 15 minuter. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt i kylen i 15 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. Förgrädda pajskalet i 10-15 min.

Fyllningen: Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält. Knäck ned äggen i ostblandningen, smaka av med salt och peppar. Häll i  fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen ca 20-30 minuter i 200°C. Servera pajen varm, ljum eller kall.


Gojibärssmoothie

Gojibärssmoothie (4 personer)

8-9 dl mjölk eller soja-, havre- eller risdryck
2½ dl kvarg
2-3 st. bananer 
2 st. ägg 
1 dl torkade gojibär
2-4 st. isbitar

Gör så här: Skala bananerna. Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka av. Drick och njut!

Sötare? Tillsätt lite honung. 

 
 
 

Läsarfråga om dålig lukt

En kort fråga, Hur får jag bort svettlukten från träningskläderna?
/Mattias
 
Ibland funkar inte vanligt tvättmedel på träningskläderna men det finns speciella tvättmedel för just träningskläder. Kolla i affären eller i sportaffärer.
Man kan även blötlägga träningskläderna i den blandning med hälften ättika och hälften vatten innan man tvättar.
 
Lycka till!
 
Under Toughest fick träningskläderna visa vad de gick för; svett, lera, is, sand, grus i en salig blandning.
 

Morotskaka

Pling, pling och åter pling. Ni bloggläsare är i farten och den stora frågan är "Vad är den andra kakan för något??".

Det är en morotskaka utan frosting och receptet kommer här.

 

Morotskaka

4 ½ dl rårivna morötter
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 st. ägg
1 ½ dl rapsolja
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 liten nypa salt

Frosting
4 dl florsocker
100 gram Philadelphiaost
60 gram mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime

Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.

Vill du ha frosting på?
Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över morotskakan.

 

Får kaka nr 1 vara med så ska självklart kaka nr 2 det också.

 

Toscakaka

 

 

Toscakaka

Kaka
2 st. ägg
2 dl vetemjöl
1½ dl socker
½ dl mjölk
100 gram smör
1 tsk bakpulver

Glasyr
1 st. påse mandelspån
1 dl socker
100 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

 

Gör så här: Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret/margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det, smöret/margarinet och mjölken i äggsmeten. Vispa tills smeten är slät. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.   Ta ut kakan ur ugnen, bred glasyren på kakan. Flytta upp kakan till mitten av ugnen. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills den fått fin färg. 
Låt kakan svalna innan du serverar den.

Äter du inte mandel av någon anledning? Byt ut mandelspånet mot solrosfrön, pumpakärnor eller cornflakes.

 

 


Löpar-smoothie

Löpar-smoothie (2 personer)
 
3 dl kvarg 1% 
2 dl sojadryck med vaniljsmak
1-2 st. mogen banan
2 dl färska bär ex hallon
ev. några isbitar
 
 
  • Lägg kvarg, sojadryck, banan och bär i en tillbringare. Isbitar om du vill ha den kallare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Drick och njut!
Lite härlig återhämtning på bron innan duschen kallar.
 

Grillad kyckling med wokade grönsaker, matvete och örtkeso

Grillad kyckling med wokade grönsaker, matvete och örtkeso (4 personer)
 
4 st. marinerade kycklingfiléer
3 st. portioner matvete
1 st. zucchini
1 st. gul lök
½-! st. chili
1 msk rapsolja
2½ dl keso
Färska örtkryddor såsom gräslök, oregano mm

Gör så här: Gör i ordning grillen, tänd den i tid så kolen hinner mysa till sig. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Hacka örterna och blanda med keso, ställ svalt tills servering.
Skölj och skär zucchinin i mindre bitar, hacka löken och chilin.
Grilla kycklingen tills den är genomstekt. Har du möjlighet, woka grönsakerna på grillen, annars fungerar det lika bra på spisen. Servera kycklingen med de wokade grönsakerna, matvete och örtkeson.
 
 
 
 
 
 

"Att unna sig något gott eller inte... Det är den stora frågan"

Jag och grannen stod och pratade en eftermiddag och hon berättar att hon unnat sig en bit kladdkaka. Gud vad gott det lät tyckte jag. Senare samma dag pratar jag och min svärmor om brieost, jag berättar då att jag brukar unna mig havrekex med brieost på kvällen ibland. Sent på kvällen träffade jag ytterligaren en granne och vi pratade om "semester-unnandet".
 
Humf... då slog tanken mig; "Vad unnar jag mig?", "Varför unnar jag mig just det?" och "Kan unnandet gå till överdrift?"
 
Om jag bara ser till mat som jag unnar mig, är brieost och kex en stor favorit, tätt följt av chips. Jag är ingen godis och läsk-människa men jag ställer mig tveksam till att dela med mig av min brieost eller mina chips.
Brieosten äts oftare medan chipsen är mer en gång i månaden med ett stor lass. Ingen fara på taket men vart går gränsen?
Jag som är hyfsat aktiv och inte har som mål att väga extremt lite har ett litet större unna mig-utrymme. Vad jag väljer att fylla detta utrymme med varierar, oftast vanlig mat då jag älskar mat och ibland chips mm.
 
Är man däremot mer stillasittande, har man ett litet utrymme för mat, snacks och gotta som innehåller mycket energi men lite näring.
 
Vad innehåller vanlig unna sig-mat?
-En påse chips, 200 gram innehåller ca 1000 kcal. Äter man en hel påse själv får man springa ca 100 minuter innan man gjort sig av med alla kalorier man stoppat i sig. Det är en ordentlig löprunda.

-En Snickers, ca 60 gram innehåller ca 280 kcal. Äter man en får man powerwalka i lite mer än 30 minuter för att ha promenerat bort den.
 
-En Magnum Mandel glass, ca 80 gram innehåller runt 250 kcal. Äter man den får man lyfta skrot på gymmet i mer än 40 minuter, utan prat med kompisen.
 
Alla har vi någon gång fått i oss en eller flera av dessa saker under en dag. Det man kanske inte tänker på är att det här kanske vi äter utöver allt annat. Som ni ser får man ju hålla på ett bra tag bara för att bli av med glassen man ätit. Har man då redan hunnit ta Snickersen till förmiddags fikat och sedan slinker chipsen ner på kvällen så får man ju träna hela natten för att hamna på "noll". Och då pratar vi bara om det vi unnat oss och inte det vi ätit i övrigt under dagen.
 
Under semestern unnar vi kanske oss lite mer än under resten av året. Det dricks lite vin här, äts glass där och fikas titt som tätt. Låt semestern vara det du vill att den ska vara och sedan när vardagen är tillbaka, återgå till sunda vanor med bra mat och träning.
 
Jaha, tänker du kanske typiskt av dietisten att tracka ner på gosakerna. Visst kan man unna sig, jag tänker inte sluta med min brieost men fundera på vad du unnar dig och varför.
När du unnar dig något, njut av det. Kastar du i dig godsaken var du mest troligen hungrig , trött eller dylikt och något annat hade varit mer lämpligt. Hunger botas bäst med god och näringsrik mat.
 
 
Havrekex, brieost, jordgubbar och kaffe är svårslaget.
 
 
 
 
 

Quesadillas

Quesadillas

Tortillabröd
Färsk bladspenat
Purjolök
Chili
Riven ost

Gör så här: Lägg ett tortillabröd som botten. Strö över riven ost, hack chili och purjolök samt bladspenat. Lägg ett till tortilla bröd över. Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida. Skär upp i bitar och servera med mosad avokado, salsa och sallad.

 

"Man måste våga för att vinna"

"En tuff brud i käckförpackning" så skulle jag beskriva Camilla Edlund. Nu ska ni få träffa en multisysslande tjej med skinn på näsan som inte låter rädslor sätta stop för hennes framfart.
Vill du vara med eller vet du någon bra förebild, mejla mig och berätta. margareta.martimo.johansson@gmail.com
 
Jag frågade Camilla om hon ville vara med här och berätta hur hon tänker kring träning och tävling. Varsågod, Camilla Edlund.
 
"Jag har alltid varit intresserad av träning, har främst hålli på med löpning och skidåkning. Okt-13 börja jag styrketräna för att bli en starkare löpare.
Anmälde mig spontant till Toughest Umeå-14 för att se om styrketräningen gett nått resultat.

Är absolut ingen lagspelare och anser att jag själv är min värsta fiende. Jag utmanar endast mig själv och mina rädslor. Är grymt rädd för höjder och is, därav Toughest samt Toughest Ice nästkommande år.

Toughest var bland det roligaste och tuffaste jag nånsin gjort,mest en mental strid mot höjder och trötthet men oj vad jag fick blodad tand! Anmälde mig direkt till Toughest Ice-15.

Jag brukar sitta och googla på tävlingar, har spontan anmält mig till alla jag deltagit i,nu senast Triathlon i Umeå. Hur förberedde jag mig inför det? Ingen direkt förbereddning på nått vis,men för mig är det en del av tjusningen, att bara kasta mig in i det okända och prestera det bästa jag kan; här och nu!.
Hur gick det? Det gick strålande! 1:35 från start till målgång. Jag sitter redan och googlar nya utmaningar!
 
Det jag kan säga till alla som funderar över hur man hittar motivation/driv till tävling och träning är att Våga! Man måste våga för att vinna:)
 
Mantrat jag har och som driver mig framåt är "It is better to live one day as a lion ,than 100 years as a sheep".
 
Camilla med startnr 42 efter Vår Ruset 2014 Umeå