Glada Vappen alla!

Glad Valborg, Hyvää Vappu eller såsom vi uppe hos oss brukar göra; blanda svenskt och finskt i en salig blandning och ropa Glada vappen!
 
 

Ett leende en mulen dag

Vissa dagar är bättre än andra, ett leende en mulen, grå och kass dag kan faktiskt förändra hela dagen. En bekant till mig tipsade om en ganska bra och rolig grej. Hon skriver "Glad-dagbok". Dagarna som är kanon-toppen-10 poängs-dagar skriver hon upp. Vad som hände och hur bra hon mådde just då. När det kommer en sämre dag, läser hon igenom den och blir automatiskt gladare.
 
Ett bra, roligt litet tips.
 

Bild: Google

Choco-shake

Choco-shake (2 personer)
 
4 dl sojadryck 
2 st. bananer
1 dl havregryn
4 msk jordnötsmör
2 msk kakao

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa shaken med en stavmixer. Drick och njut.

Tål du inte nötter? Gör shaken utan jordnötssmör. Välj vanlig mjölk om du vill.

Renskavsgryta med kokt potatis

Renskavsgryta med kokt potatis (4 personer)

400 gram renskav
1-2 st. morot
1 st. gul lök
en bit kålrot 
5 dl crème fraiche 
2-3 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar) 
2-3 tsk soja
en klick smör
färsk persilja
ev. salt

Gör så här: Skölj och hacka morot, lök och kålrot. Hetta upp en stekpanna med smöret i. Fräs grön- och rotsakerna en kort stund. Tillsätt renskav. Krydda med Vilda fantasier ,soja och salt. Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop. Smaka av och krydda eventuellt mer. Strö över färsk persilja. Servera med potatis och grönsaker.

 
 

Gojibärsshake- som drickbart godis

 
Gojibärsshake (4 personer)
8 dl sojadryck med vaniljsmak 
4 st. bananer 
1 dl torkade gojibär

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa shaken med en stavmixer tills den är slät. Drick och njut.

 
 
 

Skinksnitzel med gräddsås och rotsaker

 
Skinksnitzel med gräddsås och rotsaker (4 personer)

4-6 st. skinksnitzlar
3 dl grädde
2 msk soja
en klick smör
salt
peppar

Blandade rot- och grönsaker; potatis, kålrot, morot, broccoli, zucchini, paprika

Gör så här: Skölj, skala och dela rot- och grönsakerna, tillaga dem i ugnen med lite rapsolja, salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med smör i. Krydda snitzlarna med salt och peppar. Stek dem på båda sidorna i några minuter. När alla snitzlar är stekta, häll i grädden i stekpannan. Tillsätt soja, rör om och låt koka upp. Smaka av och krydda ev. mer. Servera snitzlarna med gräddsås och varma rotsaker från ugnen.

 
 

Tankar om mat och träning

Jag har flera gånger skrivit om mat och träning samt mat och återhämtning. Vill du ha bra resultat av din träning ska du inte slarva med maten varken före eller efter passen. Mat och träning går hand i hand, det får vi aldrig glömma. Sedan kan man självklart ha ett större intresse för träning än för mat men vill du ha bra resultat av din träning, så ju fortare du förstår/köper/fattar grejen att de två hör ihop desto bättre kommer det att gå.
 
Nu behöver man ju inte bli så extrem att man exakt efter varje avslutat pass ska äta något exakt inom 10 minuter, går det tolv är det ok. Det viktiga är att du får i dig något så den katabola/ nedbrytande fasen som träningen faktiskt gör avstannar och den ababola/ uppbyggande fasen kan starta.
Nu hajade kanske några till och tänker att nu har den nog snurrat till hos Maggan men nej, träning bryter ner kroppens muskler och mat bygger upp dem. Äter vi inte efter träningen kommer nedbrytningen att fortsätta.
 
Huvva, det där låter ju farligt. Hur ska man göra för att man inte ska bryts ner till små smulor? (Skämt och sido)
Mitt tips är att du ska äta mat; mat du gillar och som ger dig näring samt energi för att orka med din träning och ditt liv. Skippa alla snabbheter såsom pulver, piller och jox. Riktig mat går lika fort, är 100% godare och i längden vinner du mer om du väljer mat. Du ökar din kunskap om livsmedel, blir prismedveten, ev. att du engagerar dig i frågor kring livsmedelstillverkning, produktion och hantering mm.
 
Jag träffade en man på gymmet för någon dag sedan och vi började prata om mat och gymträning. Han är en "gamm-räv" som tränat redan innan jag kunde krypa, han har följt trenderna under många år i såväl träning som i mat. Han var fundersam på varför folk i tid (och otid också) dricker sina shakar. Han hade frågat några killar en gång när de varvade träningen med att dricka shakes; att vad ger det er? Killarna hade först sett ut som fågelholkar men svaret han fått var att de kände på sig att musklerna behövde protein.
Ja vad säger man till det? Muskler som talar till en, har aldrig hänt mig men det kanske kommer. Vi som är vanliga dödliga Svenssons (läs: Johansson), som inte gör en elitsatsning, är friska och krya, vi klarar oss på vanlig mat. Gå absolut inte på myten om att tränar du på gym då måste du ta det, det och det. De som tjänar på allt det du köper är företagen.
 
Matlådor; fantastisk uppfinning som underlättar livet för alla.
 
Varma smörgåsar; kolhydrater, fett och protein i varje tugga. Mums säger musklerna.
 
Vitaminer och mineraler för ett starkt immunförsvar och kropp.
 
 
 

Pausgympa på jobbet

Små pauser under arbetsdagen är guld värt. Känner du att "Nej du, det har jag inte tid med" bör du nog fundera lite hur arbetsdagen din ser ut. Har man ett rörligt och varierande arbete är det kanske mindre viktigt men har man däremot ett stillasittande, mer statiskt arbete mår kropp och knopp bra av flera små pauser.
 
Bitvis tillbringar jag många timmar framför datorn och då har jag och min kollega införskaffat rockringar som vi rockar med. En gång i timmen kör vi ett race där vi försöker sätta personbästa. Ett kort avbrott som är kanon för kroppen och även för skrattmusklerna.
 
Så här glad blir man av att rocka på jobbet.
 
Förr var det Piece of cake att rocka men nu är det inte lika lätt. Har ringarna blivit mindre? ;)
 

Röding med romröra och grillade godsaker

Röding med romröra och grillade godsaker (4 personer)

4 st. rödingfiléer
en klick smör
citronpeppar

2½ dl crème fraiche
3 msk rom

Blandade rot- och grönsaker; potatis, kålrot, morot, broccoli, zucchini, paprika

Gör så här: Skölj, skala och dela rot- och grönsakerna, tillaga dem i ugnen med lite rapsolja, salt och peppar.

Blanda crème fraiche och rom, ställ svalt till serveringen.

Hetta upp en stekpanna med smör i. Krydda rödingfiléerna med citronpeppar och stek dem på båda sidorna på medelhög värme. Servera med romröra och varma godsaker från ugnen.

 
 

Peanut Butter Milkshake

Peanut Butter Milkshake (4 personer)
 
8 dl mjölk 
4 st. bananer 
8 msk jordnötsmör

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa shaken med en stavmixer. Drick och njut.


Vårlöpning

För många vaknar löparlivet när våren kommer. Man vill passa på att vara ute och får de härliga vårsolstrålarna på sig. Vårlöpning är helt fantastiskt.  Men, det finns nästan alltid ett men… Har du haft ett uppehåll under vintern, tänk på att formen har förändrats under de mörka månaderna. Känn efter hur formen är och anpassa tempot efter det. Öka succesivt och känn löparglädjen sprida sig i hela kroppen.

Glöm inte att oavsett hur långsamt det går så ligger du alltid före dem som inte rör på sig.