Ett litet tips från en husmus till en annan….

…. ja eller till den som står i köket hemma hos er. Ta fram frysta grönsaker i tid och låt de tina antingen i kylskåpet eller på bänken.  Snabbt och enkelt har du gjort en sallad eller släng i grönsakerna i grytan i sista minuten. Du slipper förlora några  vitaminer eller mineraler i och med att du inte kokar dem.

 

 


Läsarfråga om kryddor

Hejsan!
Jag undrar om man kan frysa färska kryddor?
 
Ja det går bra att frysa färska kryddor. Skördar du kryddorna utomhus, ser till att örterna är torra innan du fryser in dem. Vill man kan man även torka dem.
Jag passar alltid på att rensa landet på allt ätbart innan frosten kommer. Sedan är det bara att plocka fram det man behöver från frysen.
 
 
 

Vad mår du bra av?

En fråga jag tror vi måste bli bättre på att ställa till oss själva är; vad mår jag bra av? Ge dig själv ett ärligt svar och fundera sedan på hur mycket tid du lägger på svaret.
 
Jag mår bra av att....
....baka. Jag lägger ganska mycket tid på bakning, i alla fall en gång i veckan försöker jag hinna baka sedan petar och påtar jag på med surdegar flera dagar/vecka.
 
....läsa böcker. Läser gör jag nästan varje kväll. Det renar huvudet mitt och får mig att slappna av.
 
....umgås med vänner. Jag ser till att umgås med folk som tar mig för den jag är och som gör mig glad. Jag har kommit till en punkt i livet där jag känner mig trygg i att avstå från att umgås med människor som tar mer än ger.
 
....träna.  Några gånger i veckan tränar jag olika pass, ensam och i grupp. Träning ger ny energi och tar gammal "skräpenergi".
 
Vad mår du bra av och hur mycket tid ägnar du åt det?
 
 
 
 

Nyponsoppa

Nyponsoppa

1½ liter vatten
7 dl färska nypon
2 dl socker
3-4 msk potatismjöl

 

Gör så här: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Rensa dem genom att dela dem och peta ut innanmätet med frön mm. Mixa nyponen grovt med en stavmixer. Lägg nyponmoset i en kastrull och mät upp vatten. Tillsätt socker och koka i 20 minuter och rör om. Sila sedan och red nyponsoppan med potatismjöl. Låt nyponsoppan precis koka upp. Efter första bubblan ta nyponsoppan åt sidan.

 
 
 
 
 

Säsongsmat

Att handla och äta efter säsong är inte bara ekonomiskt utan det är även godare och mer miljövänligt

Hösten är verkligen högtiden för grönsaker och rotsaker. Just nu är jag väldigt inne på vitkål. Den underbara kålen passar till mycket, bl.a. till soppor såsom Nikkaluoktasoppa men även till wok och sallader.

Vilken är din höstfavorit?

 

Soppa eller....

 

...sallad


Enkla mellanmål när du är på språng

Det är inte alltid man hinner eller kan planera alla måltider. Vad kan man välja då blodsockret sjunkit lång nedanför ekvatorn och man bara vill kasta sig över godishyllan.
Idag finns det massor med bra och enkla mellanmål som man bara behöver öppna och äta.
 
  • Keso med nötter och torkad frukt.
  • Skyr med smak av olika bär.
  • Nöt- och/eller fruktmixer.
  • Drickfärdiga smoothies.
  • Mjölk i mindre förpackningar.
När blodsockret sjunker är det helt naturligt att vi känner ett sug, kroppen vill att vi snabbt ska fixa till det och då är det lätt hänt att det slinker ner en eller två godisbitar. Väljer vi att ta godisbitarna kommer blodsockret att stiga snabbt men det sjunker även snabbt. Därför är det bättre att välja något som ger en mer stabil stigning.
 
Varför bara välja en när man kan ta flera? Toppa skyr med bär och nötter. Ett kanonbra mellanmål som håller dig och blodsockret nöjda en bra stund.
 
 
Nötter och/eller torkad frukt är perfekt att i väskan. Glömmer du dem, blir de inte dåliga i första taget.
 
 

Underbara mornar

 
Go morgon-müsli
 
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrön
2 msk honung

Gör så här: Hetta upp en torr stekpanna. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Rosta dem i några minuter, rör om. Ringla över honung. Låt svalna och förvara i en lufttät burk.

 

Njut av morgonen med färsk frukt och bär.

 
 

Visste du att....

Kiwin är ett bär.

Mandeln är en stenfrukt.

Auberginer, tomater och paprika är en potatisväxt.

Det finns fyrkantiga vattenmeloner i Japan.

Ananas är en buske.

Sverige är det land i västvärlden som äter mest bananer, 17 kilo per person och år.

Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat.

Socker var på 1700-talet så dyrt att man förvarade det i låsta sockerskrin.

 

Bärsmoothie?!?

 

Bacon- och kycklinggryta

 

Bacon- och kycklinggryta (4 personer)

2 st. kycklingfiléer
1 pkt. bacon
2 st. äpplen
1 st. purjolök
1 st. burk körsbärstomater
2 msk paprikapulver
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skär baconet och kycklingen i mindre bitar. Lägg ett lager med bacon i botten av grytan och lägg sedan kycklingen över. Krydda med paprikapulver och peppar. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Rör om då och då.
Skölj och strimla purjolöken. Skär äpplet i tärningar. Ta ut grytan och tillsätt körsbärstomater, äpple och purjolök. Ställ in i ugnen igen i ca 5-10 minuter. Smaka av, krydda ev. mer. Servera med matvete eller ris.

 

En kort, en lång...

....en pyramid, en stång. Ni känner kanske igen sången från när man var liten. Den tycker jag passar bra in även när man pratar hälsa.

Alla är vi olika; långa, korta, smala, mulliga, tjocka, långa ben men kort överkropp, hjulbenta, enbenta eller trebenta. Och det är ju de som är så fantastiskt. Det finns ingen som du, du är unik och helt fantastiskt. Sen spelar inte storlek, längd, hårfärg, skostorlek mm någon roll, eller gör det?

Hela tiden får vi upptryckt i ansiktet att vi ska vara på ett visst sätt; vilka kläder vi ska ha, hur vi snabbast går ner i vikt, hur vi ska se ut.

Jag förstår att man faller dit. Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig gått i någon av fällorna. Självfallet har även jag köpt mascaran som enligt reklamen lovar fylliga och långa ögonfransar i ett vips. Sedan har man stått där, framför spegeln, kletat på marscaran på fransarna och även petat sig i ögat med borsten bara för att den hade en konstig böj eller nå spröt som skulle hjälpa till att fixa det där ”lilla extra”. Såg jag ut som en filmstjärna? Nä, jag såg ut som jag gjorde med den förra mascaran (som säkert lovade något annat superbra).

Nu fladdrade jag iväg så tillbaka där jag började. Vi är olika och det är skitbra, sedan kan man självklart ha mål och drömmar om vart man vill. Kan vara allt från att återigen komma i sina favoritjeans efter att man fött barn till att springa milen på en timme.

Sätt upp mål, sträva mot något som gör att du växer men var realistisk och hoppa inte på ”det senaste” i strävan om att fixa saker på 2 minuter.
Vill du gå ner i vikt, gör det med en bra plan och rätt mat. Skippa dieter och annat jox.
Vill du förbättra din träningsform, träna och vila.
Vill du.... ja hitta på vad du vill, gör en bra plan som passar dig och kör sedan järnet!

Visst är det härligt att vara "one of a kind"?

 

 


Nikkaluoktasoppa

 

 

Nikkaluoktasoppa (4 personer)

300 gram nötfärs
1 liter vatten
4 dl vitkål
1 st. purjolök
2 st. buljongtärningar
2 msk tomatpure
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
peppar
ev. salt

Gör så här: Skölj och strimla purjolöken samt finstrimla vitkålen. Stek färsen i olja i en stor kastrull. Tillsätt purjolök och vitkål. Krydda med paprikapulver och peppar. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljongtärningar och koka ca 10 minuter.  Smaka av, krydda ev. mer.

 

Avokado- och kiwismoothie

 
Avokado- och kiwismoothie (4 personer)
 
2 st. avokado
4 st. kiwi
4 dl yoghurt 
1-2 dl mjölk, soja- , ris- eller havredryck
 
  • Dela och gröp ut avokadon och kiwin.
  • Lägg avokado, kiwi, yoghurt och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 

Ska man eller ska man inte...?

Höst och start på förskolan/skolan innebär ofta förkylningar till höger och vänster. Hur ska man göra; träna eller inte träna?

När man är sjuk är ens immunförsvar försvagat, det har fullt upp med att kämpa mot olika bakterier och virus. Om man under den tiden väljer att träna hårt kommer immunförsvaret att försvagas ännu mer, vilket leder till att det blir svårare och tar längre tid för dig att bli frisk. Hård träning är alltså något du ska undvika. Vila med lugn och ro samt bra mat är det bästa receptet för att bli frisk så fort som möjligt.

Har du däremot en liten lättförkylning kan du träna lättare såsom lugna promenader för att vädra ut skallen och skaka av lite myror i benen men det är viktigt att tänka på att inte överbelasta kroppen.

Är du osäker på om du borde träna? Lägg in en extra vilodag och känn efter nästa dag hur kroppen mår. Det är alltid bättre att ta det lite lugnare en dag till. Har du varit sjuk en längre tid, glöm inte bort att starta upp träningen igen lite mjukare och trappa upp det under en tid. Starta inte på samma nivå som du slutade.

 

Att bli sjuk är det sista man vill men ta det lugnt, vila, blir frisk, innan du kickar igång träningen igen.

 

Kanske inte snabba cash men sparade cash

Vem vill inte ha kvar mer pengar i slutet av månaden? Antingen kan man välja att spara pengarna eller så kan man lägga dem på något annat. Men nog är vi ense om att det är roligare med några lappar extra i fickan än att de ligger slängda i soptunnan i form av övermogen frukt eller rester av spagettirester. För det är sanningen; allt du slänger är pengar du kunnat köpa/göra/spara något annat för.

Vad kan man då göra?

1. Planera och handla veckovis.

2. Släng inte resterna. Gör matlådor och frys ev.in.

3. Minska på uteätandet. Gårdagens rester blir perfekta matlådor.

4. Handla inte mer än du behöver. Köp tre men betala för två kanske inte lämpar sig för alla.

5. Frys in mat som riskerar att bli gammal. Fryst frukt passar perfekt till smoothies.

6.  Kolla datumet. Ställ de varor som har kortdatum längst fram i kylen, de som har längre hållbarhet kan stå längre in. Vissa livsmedel håller ofta längre än datummärkningen visar ex. ägg. Lukta och smaka innan du slänger något.

7. Handla efter säsong. Det är inte bara billigare utan även godare.

 

Matlådor är perfekta för att ta hand om rester. Är det lite för lite, fyll på med några nävar grönsaker.

 

Kortdatum på yoghurten? Släng i lite frukt eller bär, mixa och vips har du ett superbra mellanmål.


Ät efter säsong. Passa på nu när rödbetorna är som godast att laga Rödbetssoppa
 
 
 
 

Västerbottenostpaj

 

 

 

Västerbottenostpaj

 

Pajskal
150 gram smör 3½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 st. ägg till pensling

 

Fyllning
400 gram riven västerbottensost
5 st. ägg
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
salt
svartpeppar

Gör så här:  Värm  ugnen till 200°C. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ degen svalt i kylskåpet i 15 minuter. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt i kylen i 15 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. Förgrädda pajskalet i 10-15 min.

Fyllningen: Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält. Knäck ned äggen i ostblandningen, smaka av med salt och peppar. Häll i  fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen ca 20-30 minuter i 200°C.
Servera pajen varm, ljum eller kall.