Läsarfråga om snygg mat

Hej!
Din mat ser alltid så god ut, är den verkligen det eller är det bara snygga bilder? Kanske konstig fråga.
Ha det bra. Hälsningar Peter
 
Långt från all min mat blir perfekt och bara en bråkdel hamnar på bloggarna. Det är nog det som är del av tjusningen tycker jag. Min man Simon är även försökskanin, blir det inte Ok:at av han så når recepten inte er. Ibland när vi sitter framför middagsbordet sneglar han på mig och säger lite blygsamt att det här behöver jag inte sätta ut på bloggen. Ärligt och bra!
 
Miss 1 av 1000; Kikärtsbiffar som inte höll ihop
 
Favoriten Lingonlyx var en miss
 
 

Enkla middagar mitt i veckan

Ugnsfalukorv med pasta (4 personer)

500 gram falukorv
500 gram krossade tomater
1 st. paprika
1 st. purjolök
150 gram riven ost
salt
peppar

4 st. portiner kokt pasta

 

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skölj och hacka purjolöken och strimla paprikan. Lägg falukorven i en ugnsfastform, gör snitt i korven med en kniv. Häll i krossade tomater runt korven. Strö paprika och purjolök runt och toppa korven med riven ost. Salta och peppra.
Tillaga i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med pasta.

 

 
 

Het kycklinggryta

Het kycklinggryta (4 personer)


1 st. burk Thai Green Curry grytbas (finns olika styrkor att välja mellan)
1 st. burk blandade bönor
2 st. kycklingfiléer
300 gram blandade grönsaker
1 msk rapsolja

4 st. portioner nudlar, matvete, ris

Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan. Lägg i de blandade grönsakerna, stek dem i några minuter. Skölj bönorna ordentligt under rinnande vatten. Häll ner grytbasen och bönorna, rör om. Låt koka i några minuter. Servera med nykokta nudlar, matvete eller ris.

 
 
 

Ugnspannkaka med keso

Ugnspannkaka med keso

6 dl mjölk; vill du kan du välja soja- eller havredryck
2½-3 dl vetemjöl
3 st. ägg
2 dl keso
1 msk flytande margarin/olja

Gör så här: Värm ugnen till 225 grader.Blanda mjöl och mjölk i en bunke. Vispa till en slät smet. Knäck äggen i en annan skål, tillsätt dem i smeten. Vispa tills smeten är slät. Tillsätt keson och rör om.
Om du har tid ; låt smeten svälla i cirka 10 minuter. Smöra en ugnsfast form och häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera med knaperstekt bacon och sallad eller om du vill ha en sötare variant så testa gärna hjortronsylt till.

 
 
 
 

Baka sött med surt

 

 

Surdegskanelbullar/snäckor

8-10 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vetesurdeg
1½ dl socker
50 gram smör

Fyllning
Kanel
Smör
Socker

Garnering
1 st. ägg till pensling
Pärlsocker

Gör så här: Smält smöret, häll i mjölk, rör ihop till en ljum blandning. Tillsätt surdeg och socker. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Efter jäsningen, arbeta degen på nytt i några minuter. Dela degen i två delar och kavla ut stora fyrkanter. Blanda ihop fyllningen och bred den på degen. Rulla ihop och gör antingen småbullar eller en stor snäcka av varje rulle. Låt jäsa ca 30 minuter.  Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda småbullarna i 275 grader, ca 5 minuter, och större bröd i 225 grader, i ca 10-15 minuter, eller tills de fått fin färg.

 

 


Salt eller?

Vi som bor i det här avlånga landet gillar salt. Vi äter ungefär 10-12 gram/ dag fast vi egentligen bara borde äta 5-6 gram/dag.

5-6 gram är ungefär en tesked. Hur ser det ut hemma hos dig; äter du/ni mer eller mindre än en halv tesked salt varje dag?

Varför är vi så salt-tokiga? Varför tycker just du att salt är  så gott?

 

Vad är träning?

Har du någon gång ställt dig själv frågan, ”Vad är träning just för mig?”

Det pratas dagligen om träning, motion och fysisk aktivitet på tv, radio, bloggar, tidningar mm. Nya träningsformer lanseras hela tiden men vad du anser vara träning kanske inte överensstämmer med bilden media ger. Det kan vara bra att ta sig en funderare; är träning styrketräning på gymmet, löpning, yoga, ridning, promenader eller trädgårdsarbete?

Oavsett vad du anses vara träning så ska du vara stolt över din träning och njuta av den tid du avsätter för det. Det är lätt hänt att man börjar jämföra sig med andra, detta kan vara ett sätt att motivera sig men det kan tyvärr ha motsatt effekt också.

Känn inte att kraven blir för höga och sätt inte upp mål som inte är realistiska. Träningsmål är oerhört bra att ha, både delmål och långsiktiga slutmål. Men glöm aldrig att träningen ska vara rolig så du fortsätter med den regelbundet under lång tid.

Alla stöter på svackor då och då, vägen tillbaka kan vara att byta träningsform ett tag för att hitta gnistan igen eller ändra i sitt träningsschema. Det viktiga är att man inte kör sig i väggen och blir less på allt som har med träning att göra.

Träning i måttlig mängd och i rolig form= ett roligare och mer hälsosammare liv.

 

Är det träning?

 

eller det här?

 

Råglimpor

Råglimpor

2,5 liter rågsikt
7dl vatten
2-3 dl surdeg
1 dl russin
2 msk rapsolja
1 tsk salt

 

Gör så här: Blanda surdeg med fingervarmt vatten (37 grader), olja och salt. Tillsätt russin och mjöl. Man kan byta ut valfri mängd av rågsikten mot annat mjöl om man vill. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa under bakduk i 60 minuter. Knåda degen lätt och forma fyra limpor. Jäs under bakduk i 30 minuter. Grädda sedan limporna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.


Vardagslyx

Ibland måste man bara unna sig något speciellt. Jag gillar att unna mig något gott i mat väg. Här är en av favoriterna. Vad brukar du unna dig?
 

Västerbottensostpaj med hummer

Servera pajen med hummer, crème fraiche och rödlök. Ät och njut!!!


Koka soppa på en spik..

Höstsol, fallande löv och kallare dagar ger mig lusten att vara utomhus varenda lite sekund av dygnets ljusa timmar. Helgerna är perfekta tillfällen för utflykter; långa som korta. Välklädda och med laddad termos beger vi oss ut på äventyr. Vad har vi med oss? Kaffe, te, varm choklad eller soppa. Att förvara soppa i termos är en kanonbra ide, du får med dig mat som dessutom är varm och det är ju något som är perfekt att ha med sig när fingrarna börjar bli lite frusna. Packa några goda smörgåsar i en låda så är lunchen komplett.

 

Några enkla tips på goda, värmande soppor:

*Krämig rotsakssoppa
*Tomatsoppa
*Potatis- och purjolökssoppa
*Squashsoppa
*Svampsoppa
*Kycklingsoppa
*Skaldjur- eller fisksoppa
*Spenatsoppa, glöm inte att koka ett eller två ägg till.

En smarrig rödbetssoppa...

 
...eller en broccolisoppa med kyckling och ostchips

 


Ratatouille

Ratatouille (4 personer)

3 st. morötter
3 st. tomater
2 st. paprikor
1 st. zucchini
1 st. gul lök
2-4 st. vitlöksklyftor
1 dl rödvin
salt
peppar
färska kryddor såsom oregano, basilika, gräslök

 

Gör så här: Blötlägg lergrytan i minste 15 minuter innan du lägger något i den. Värm ugnen till 220 grader.  Skär alla grön- och rotsaker i mindre bitar. Lägg allt i lergrytan, tillsätt rödvin och kryddor. Krydda efter smak och tycke. Tillaga mitt i ugnen i 220 grader i ca 50 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta grytan ur ugnen, servera gärna med kött, kyckling eller fisk samt bröd.

  Före...  

 

...och efter

 


Grunden till mycket gott

En god köttfärssås är en bra grund till många rätter; chili con carne, lasagne eller varför inte vara tillsammans med lite spagetti. Mums säger jag bara.

 

Köttfärssås

300 gram köttfärs
300 gram blandade grönsaker såsom morot, zucchini, kålrot
300 gram krossade tomater
200 gram crème fraiche
1 st. gul lök
2-3 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
en skvätt soja
salt
peppar

Gör så här: Skölj, skala och fin hacka alla grönsaker. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med oljan i. Fräs löken och vitlöken. Rör ner grönsakerna, fräs ihop dem snabbt. Tillsätt köttfärsen, rör ihop färsen med grönsakerna. Fräs i några minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och crème fraichen. Låt koka upp och sedan små koka en stund. Skvätt i lite soja, smaka av och salt och peppra efter smak och tycke.

Lasagne....

 
...eller klassikern?
 

Rätta svaren till tre snabba om physalis

1. Physalis kallas ibland för? 
2. Kapkrusbär

 

2. Varifrån kommer bäret ursprungligen?
1. Sydamerika

 

3. Näringsmässigt är physalisen rik på?
2. Kalium

 

 


Tre snabba om physalis

1. Physalis kallas ibland för?
1. Prasselbär
X. Mayabär
2. Kapkrusbär

2. Varifrån kommer bäret ursprungligen?

1. Sydamerika
X. Nordamerika
2. Australien

3. Näringsmässigt är physalisen rik på?

1. Vitamin B2
X. Selen
2. Kalium

 

Barn och rörelse

Alla som har barn eller som någon gång varit kring barn vet vilket stort behov de har av att röra på sig. Vad de gör spelar inte så stor roll egentligen, det kan vara allt från att kolla på små kryp till att leka med en boll.
Rörelse och lek är en viktig del i barnets utveckling; kroppens skelett och muskler stärks, balans tränas och koncentrations samt inlärningsförmågan förbättras.

Vi vuxna har nog en hel del att lära oss av våra barn. Jag tror många av oss skulle bli gladare och friskare om vi tillät oss ”leka” lite mer. Släpp några av alla de måste som du har, varva ner efter en lång arbetsdag och njut lite av livet och vardagen. Åter-upptäck din omgivning genom ditt eller någon bekants barns ögon. Se tjusningen i det lilla.

En dag med bästa hästen innebär massor av roliga och lärorika saker. Hästen ska matas, borstas och tittas igenom, alla delarna lika intressanta. My försöker även lära hästen några saker hon tycker är viktiga, bl.a. vill hon gärna visa sina hoppmoves på studsmattan.

 
Liten tjej med stora tankar "Aja sitta" sa My. Självklart blir det lättare att kratsa hovarna om hästen sitter.
 

Den fantastiska sura degen....surdegen

Nybakat; doften, smaken, känslan och det där lilla extra...det där lilla extra är för mig surdeg. För tillfället har jag en surdegsbakningskurs där vi träffas, bakar och lär oss mer om den här fantastiska surdegen. Jag brukar likna surdegen med ett husdjur; den ska matas och pysslas med. Det är det som gör det där lilla extra tycker jag.
 
 
Morot- och äppelbullar 

8 dl vetemjöl (kan bytas ut helt eller delvis till annat mjöl)
3-4 dl havregryn
5 dl vatten
2 dl surdeg
2 st. ägg
1 st. äpple
1 st. morot
2 msk rapsolja
1 msk honung

Gör så här: Knäck äggen i en skål, rör om. Blanda i surdeg, honung, olja och ljummet vatten (5 dl) rör om tills det löst sig. Grov riv äpple och morot, blanda väl. Arbeta in vetemjöl och havregryn tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 minuter under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela i 12 st. delar och forma mindre bullar eller fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter i 220 grader. Limporna gräddas i 35-40 minuter. Låt svalna på galler.