Gymsnacket

Några av er har säkert redan läst ”Gymsnacket” som jag skrev om på Fejjan häromkvällen. För er andra som inte har den blekaste aningen om vad jag babblar om så var det så här. En kväll tidigare i veckan var jag och tränade på gymmet. En tjej kommer fram till mig och vi börjar prata, samtalet går till ungefär så här:

Tjej:- Tja. Du är ny här va? Har inte sett dig förr.
Jag:-Nja, ny och ny...Jag tränar mest på morgonen och utomhus så det är nog därför.
Tjej:-Ok. Gick det bra ikväll?
Jag:-Helt ok. Var inte supertaggad men nu är det gjort.
Tjej:-Ta PWO nästa gång du tränar. Man blir sjuk taggad.
Jag:-Nä men det är bra. Jag kör rent, inga tillskott.
Tjej:-Va???!!!???? Varför? Du tränar ju på gym.
Jag:-Nä men det behövs inte. Jag äter vanlig mat och dricker chokladmjölk efter passet. Funkar skitbra.
Tjej:-Oj. Det finns nog inte många som du....

 

Stön, suck och stånk… var ska man börja.
Ni som följer mig vet min åsikt om kosttillskott, pulver och jox. Helt onödig skit som i princip är okontrollerat. Vad du egentligen stoppar i dig, det vetta tusan?

Jag tycker det är väldigt intressant att man idag är tokrädd för socker, E-nummer, tillsatser mm men kosttillskott stoppar man i sig utan att blinka. Kosttillskott är för mig lika vettigt att äta som nermalet hamsterbursinnehåll.

Stoppar jag i mig socker vet jag vad jag får; mycket energi och noll näring. Väljer jag däremot tillskott är det en chansning. Är det värt? Nej, inte för mig. Jag vet att jag får i mig allt som jag behöver från vanlig mat. Mat som varken är krånglig eller tar lång tid att laga/fixa. Det bästa av allt, maten är god. Få kan nog säga det samma om kosttillskotten.

Därför HISSAR jag mat och träning och DISSAR kosttillskott och träning.  

 

Är du osäker om du får i dig allt som du behöver? Fråga mig, jag kan kolla upp det.

 
 
 
 
 

Läsarfråga om illamånde vid löpning

Hejsan!
Jag tänkte fråga om du har något tips på vad illamående under och efter löpning kan bero på? Jag har till och från det senaste året mått illa efter att jag sprungit men nu börjar det bli även medan jag springer plus att det kan hålla i sig ett dygn efteråt.:) Ett tag funderade jag på om det var för att jag tagit ut mig för mycket men nu har illamåendet kommit även när jag sprungit lugna (njutar)pass så det verkar ju inte vara det. Eller? Jag har provat att äta strax inpå träning och att äta i god tid innan, likaså att äta och dricka direkt vid avslutat pass och att vänta lite; inget gör någon märkbar skillnad. När det är som värst börjar jag kallsvettas också och känner mig darrig. Vill verkligen få bukt med detta så jag slipper oroa mig över att det ska hända under träning och tävling!

/Speedy Gonzales

 

Oj det var ingen lätt fråga att svara på, vad exakt det kan bero på vet jag inte, det kan vara många saker. Exempelvis:

  • Kroppen bildar energi på två sätt; med syre (aerobt) eller utan syre (anaerobt). Om kroppen inte hinner syresätta musklerna bildas mjölksyra. Kroppen kan transportera bort mjölksyra till en viss gräns, denna gräns kallas mjölksyratröskeln. Ju högre över mjölksyratröskel du arbetar desto mer mjölksyra kommer att samlas i kroppen. Det är inte ovanligt att man mår illa och tom kräks när man har mycket mjölksyra.
  •  När man springer kommer magen och tarmarnas arbeta att avta. Kroppen prioriterar att förse de aktiva musklerna med syre och blod. Efter löppasset ska blodet åter till magen och aktiviteten i mage och tarm ökar, man kan då börja må illa.
  • Blodsockerfall kan ge illamående, ät och drick regelbundet. Långsamma kolhydrater ger ett mer stabilt blodsocker. Efter träningen är det en fördel med snabba kolhydrater.
  • Törst är det första tecknet på vätskebrist men låter man det gå längre är även illamående ett tecken på att man ha druckit för lite. När du känner törst är du redan uttorkad och kommer inte att kunna ”dricka ikapp” det under träningspasset. Var därför noggrann med att dricka ordentligt dagarna innan och efter träningen.
  • Är man stressad kan det visa sig som illamående.
  • Jag har även hört av andra löpare att om de springer på löpband eller tränar på crosstrainer blir de ”åksjuka” och illamående.

Vad kan du göra:

  • Ät och drick regelbundet.
  • Drick under långpassen.
  • Smaksätt vattnet med lite lime eller citron. Drick inte iskallt; varken före, under eller efter träningen.
  • Dricker du sportdryck, se över kolhydratsinnehållet. Dricker man sportdrycker eller andra drycker med ett högt kolhydratsinnehåll kommer man att få motsatt effekt mot vad produkten utlovar. Vätska kommer att dras ur kroppen istället att fyllas på. Absolut inte det man vill.
  • Är du stressad? Känner du press eller stress över träning, tävling eller livet i övrigt? Stress är kanske det svåraste biten att arbeta med eftersom man måste ta sig en funderare över vad man gör med sig själv och kanske kan man inte fixa det på en kvart.

 

Vad säger ni andra? Har du något tips, skriv in och berätta.

 

Finska rågkakor

Finska rågkakor

7 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl special (Vill man kan man byta ut rågmjöl och vetemjöl special till 1,4 liter Lantbrödsmjöl)
5 dl vatten
2 dl linfrön
25 gram färsk jäst
1 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (37grader), rör om tills jästen löst sig. Tillsätt linfrön, rapsolja, honung och salt. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter. Efter att degen jäst, knåda den lätt. Dela degen i fyra delar, dela i mindre bitar och rulla bollar och kavla ut runda kakor. Nagga kakorna innan du gräddar dem. Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-7 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på galler under bakduk.


Underbara vänner

"Vänner är änglar som lyfter dina fötter när dina egna vingar har glömt bort hur man flyger" Okänd
 

Balsam för själen

Ledighet med lugn och ro är som balsam för själen. Att tillsammans med dem man gillar, få sitta ner och äta en god, lång och underbar frukost är för mig ovärderligt. Hemma hos oss försöker vi ha lördag som "familjemorgon". Vi gör något speciellt till frukost, exempelvis plättar, fruktsallad, smoothies eller scones. Sedan äter vi, myser och rår om varandra en stund.

Den senaste tiden har det blivit lite sisådär med de här mysiga stunderna. Därför kändes det extra viktigt att prioritera det nu under midsommarhelgen. Nu är batterierna laddade och vi i familjen Johansson är redo att tackla dagen.

Gör du och din familj något speciellt tillsammans som är "Er grej"?
 

Läsarfråga om svett

Hej!
Varför svettas man så mycket på ryggen när man tränar? Vad kan man ha för tröjor för att minska svettningen, går det ens? Känns inte fräscht.

När vi tränar och rör på oss ökar temperaturen i kroppen och för att kyla ner den svettas vi. Ryggen är en stor del av vår kropp och när vi svettas där märks det. Vi har fler svettkörtlar på fötterna och händerna än vi har på ryggen men ytan är större och därför kan man lägga märke till det mer.

Det finns flera olika typer av funktionströjor som hjälper till att transportera bort svetten från kroppen. Själv har jag en Craft T-shirt som är kanonbra, dyr men värd varenda krona.

Ut och svettas i sommar Sverige. När du är färdig, släng dig i duschen så du inte luktar uschen.

 

Citronpinnar

Citronpinnar

4½ dl vetemjöl
200 gram rumsvarmt smör
½ dl socker
1 msk rivet citronskal

Gör så här: Knåda ihop ingredienserna till degen. Ställ degen svalt i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och rulla till 50 centimeter långa längder. Skär varje längd i lillfingerslånga längder. Lägg pinnarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 175 grader.

 

Fyllda älgfärsbiffar

Fyllda älgfärsbiffar (4 personer)
 
500 gram älgfärs
100 gram salladsost
1 st. gul lök
2 st. ägg
2 msk rapsolja
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
salt
peppar

Gör så här: Knäck äggen i en skål. Finhacka löken. Blanda älgärs, ägg och lök. Krydda med paprikapulver och oregano. Har du färsk oregano använd gärna det. Salta och peppra efter smak. Forma biffar. Gör en grop i biffen och fyll den med en bit salladsost. Rulla till den och gör likadant med resten. Hetta upp en stekpanna med oljan i. Stek biffarna tills de är färdiga. Servera med en grönsallad och matvete.

 

Läsarfråga om träning

Jag fick en jätte rolig fråga av en tjej som ledde till en väldigt intressant diskussion. Fråga var:
 
"Om du bara fick välja en träningsform resten av ditt liv, vad skulle det var?"
Jag svarade utan att tveka Efit. Varför? Det är roligt, utmanande, svettigt och pressar mig utanför min bekvämlighetszon. Visst älskar jag löpning men om jag bara får hålla på med en sak måste jag ha något mer. Det är just det som Efiten ger mig; mer!
 
Tjejen tittade storögd på mig och sa: "Va?!? De trodde jag aldrig. Jag var helsäker på att du skulle säga hästar och ridning".
Mitt svar kom lika snabbt och utan tvekan denna gång: "Hästar och ridning är inte träning för mig, det är livet". Helt brutalt ärligt och det tror jag många andra hästmänniskor känner igen sig i. Vi lever häst, andas häst och tänker häst. Ridningen är en sån liten del av allt det andra men man ska absolut inte underskatta livet med häst. Det är hårt jobb med tunga lyft men det ger också mer. Det ger näring till själen och ro i hjärtat.
 
Om jag ställde samma fråga till dig, vad skulle svaret bli?
 
"Om du bara fick välja en träningsform resten av ditt liv, vad skulle det var?"
 
Älskade Andy
 
 

Super-müsli

 
Super-müsli
 
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl mandlar
½ dl valnötter
½ dl russin
2 msk honung
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, mandlar och valnötter.
  • Rosta dem i några minuter, rör om.
  • Ringla över honung.
  • Låt svalna och tillsätt russin.
  • Förvara i en lufttät burk.

Grilla rätt och undvik skadliga ämnen

Grillar du med preparerad ved, flis eller kol, ha inte bråttom, låt det brinna ut och grilla i glöden. Mycket av de skadliga ämnena frigörs nämligen i lågorna.

Det är även bra att undvika att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Grilla maten gyllenbrun och inte kolsvart. Det är varken gott eller hälsosamt.  Var dock uppmärksam på att vissa livsmedel såsom kyckling, köttfärs och råa korvar ska genomstekas.


Vår Ruset- Årets löparfest

 
Åhh... vad jag gillar Vår Ruset. Årets löparfest enligt mig. Lätt löpt bana, massor av peppade människor som springer eller hejar på. Jag är ju lite av en fjant när jag springer. Ser du en tjej som springer, klappar, tjoar och hejar på andra så är det mest troligen jag. Folk är nog lite fundersamma över vad jag pysslar med men de bju ja på, som vi säger på norrländska.
 
För mig är Vår Ruset det perfekta loppet för att beskriva löparglädje. Massor av folk; gammal som ung, nybörjare som mer erfaren, gravid eller inte, ja det finns folk av alla dess slag. Och så jag; springandes, vinkandes, applåderandes, svettandes men med ett stort leende genom hela banan. PB? Ähh.... vem har tid att bry sig om det när det är fest??
 
Innan start, fulltankand med palt. Bra eller dåligt; återstår att se om 5 km.
 
Brudarna står och taggar vid starten.
 
Löparglädje
 
Hela årets uppsättning av "Kraft och Styrka"

Vår Ruset 2013

Ikväll taggar Umeå för årets roligaste happening; Vår Ruset. Kom, rusa, skratta och fika. Pepp, pepp, pepp...

Fetaostfyllda biffar

 

Fetaostfyllda biffar (4 personer)
 
500 gram köttfärs
100 gram fetaost
1 st. gul lök
2 st. ägg
2 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Knäck äggen i en skål. Finhacka löken. Blanda ihop köttfärs, ägg och lök. Salta och peppra efter smak. Forma biffar. Gör en grop i biffen och fyll den med en bit fetaost. Rulla till den och gör likadant med resten. Hetta upp en stekpanna med oljan i. Stek biffarna tills de är färdiga. Häll i lite grädde i stekpannan och låt det snabbt koka upp. Vips har du en underbar gräddsås. Servera med klyftpotatis och gröna ärtor.

 


Smula lite fetaost över ärtorna. Mums!

Paprikakyckling med pasta

Paprikakyckling med pasta (4 personer)
 
4 st. kycklingfiléer
2 st. röda paprikor
2 dl grädde
½ st chili
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
en knippe gräslök
4 st. portioner pasta
 
Gör så här: Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja i. Tillsätt kycklingen, stek den i några minuter. Strimla paprikorna och tillsätt dem i stekpannan. Finhacka chilin. Tillsätt chili, paprikapulver, salt och peppar. Häll på grädden och låt koka upp. Koka tills kycklingen är färdig. Hacka gräslöken och strö över. Servera med pasta.