Goda frukostbullar

 

 

Frukostbullar

6-8 dl vetemjöl
5-7 dl dinkelmjöl
5 dl vatten 
3 dl havregryn
1 dl pumpakäronr
50 gram jäst (en påse torrjäst)
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Överbliven gröt

Gör så här: Blanda jäst och vatten (37 grader om du använder färsk jäst, har du torrjäst tål den 45 grader), rör så det löser upp sig ordentligt. Tillsätt rapsolja och salt. Rör ner den överblivna gröten. Tillsätt pumpakärnor. Arbeta in mjölet så degen blir slät men lite klibb. Låt degen jäsa under bakduk i minst 60 minuter, arbeta degen lätt och forma bullar. Rulla dem i havregryn. Låt de jäsa på plåten i ca 30 minuter utan bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-20 minuter.


Trolla med rester

Jag vill verkligen slå ett slag för att inte slänga rester. Man kan lätt rycka på axlarna och säga "Det där lilla blir ingen mätt på, så därför gör det inget om jag slänger det". Nu är det slut på det tänket. Ta det lilla från den skålen, blanda det med det lilla från den andra skålen, avsluta med det lilla från den tredje skålen och vips ha du en middag.
 
 
Maggans snabba och goda restlunch (2 personer)
 
½ st. färdig grillad kyckling
1 bit vitkål
½ burk grillad paprika med vitlök
1 dl vatten
2 st. portioner nudlar
 
Gör så här: Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp en stekpanna. Häll av mestadelen av oljan från den grillade paprikan. Häll ner resten i stekpannan. Skölj och strimla vitkålen. Tillsätt den i stekpannan och fräs runt den med paprikan. Rensa ur kycklingen, rör ner den i stekpanna. Tillsätt lite vatten och låt koka ihop. Servera kycklingen med nudlar och en brödbit.
 
 
 

Surdegsbaguetter

 

 

Surdegsbaguetter

8 dl dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl
5 dl vatten
2 dl surdeg
1 dl russin 
2 msk rapsolja

Gör så här: Blanda surdeg och fingervarmt vatten (37 grader), tillsätt rapsolja och russin. Arbeta in mjöl tills degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Arbeta degen lätt och dela den i fyra delar. Knåda ut delarna till långa baguetter och tvinna dem. Lägg dem på en bakduk i fåror, låt dem jäsa i ca 30 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i  200 grader. Låt svalna på galler.


Läsarfråga om hälsosamt liv

 
Hej!
Läser din blogg och är ju också kompis med dig på Facebook. Jag har länge undrat över en sak; är du alltid så nyttig och hälsosam?
 
Kram "Kompis från förr"
 
Det finns nog inte bara ett svar till din fråga. Jag är en helt vanlig dödlig Svensson (läs: Johansson) som alla andra och självklart käkar jag inte alltid pefekta frukostar och tränar super många timmar. Men om jag skulle se på mitt liv i helhet så är jag nog "nyttig och hälsosam".

Varför?Jag gillar god mat och för mig är just god mat, mat som innehåller mycket frukt, bär och grönsaker. Tillsammans med främst fisk och vilt, om jag får bestämma. Men som småbarnsfärälder så lagas det all sorts mat hemma hos oss. Korv varvas med soyafärs. Tomater med linser. Blåbär med bananer.
 
Ser man på min träning så mår jag bra; i kropp och knopp av att röra på mig. Mitt arbete är till viss del väldigt stillasittande framför en dator och det ger inte bara ett trött huvud utan även en trött och felpositionerad kropp. Personligen gillar jag träning som ständigt ger mig nya utmaningar och pressar mig utanför min bekvämlighetszon. Efit är som klippt och skuret för mig; ett nytt pass varje gång med nya spännande utmaningar. Löpning utmanar min envisa sida. Ridning är dagens lugn, det ger mig tid för meditition och "tysthet".
Jag rör på mig för att när jag gör det mår och fungerar jag som bäst.
 
Ett viktigt tillägg i den här frågan är att jag tycker (och har även skrivit om det ett flertal gånger) att det är bra att unna sig saker som kanske anses vara "onyttiga" ibland. Att inte alltid träna hårt och pressa kroppen utan att ge den tid för vila och återhämtning. En kropp blir inte stark av konstant träning och pressning, den blir skadad.
Likväl måste själen få näring och det får den (enligt mig) av en bulle, ett glas vin, en pizza eller något annat gott.
 
Hur ska jag sammanfatta det här? Blev kanske lite rörigt skrivet så slutklämmen blir:
Jag gillar god mat; allt från pizza till fruktsallad. Jag tränar för att då mår jag bra och jag vilar sedan framför tvn för att bli stark.

Ett hälsosamt liv är finna balansen mellan:
 
Pizza
 
Träning


Återhämtning

Och naturens godis

Salamigryta

 
Salamigryta (4 personer)
 
500 gram salamikorv, vill du kan du byta ut delar mot annan korv
1 st. zucchini
1-2 st röd lökar
2 dl crème fraiche med smak av fetaost och soltorkade tomater
1 msk rapsolja
salt och peppar efter smak
ärtskott
 
4 portioner kokt pasta
 
Gör så här: Skala löken och hacka dem fint. Skär zucchinin i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja i. Fräs löken snabbt. Lägg i zucchini och korv, stek det i några minuter. Tillsätt crème fraiche, rör om och låt koka ihop. Krydda med salt och peppar efter smak. Strö över grov rivna ärtskott just innan servering.
 

Fulltankad och redo

Tid är konstigt nog alltid en bristvara. Behöver du något snabbt och gott till frukost, mellanmål eller före/efter träningen kan jag tipsa om en egen favorit; Bärswiss.

Först väljer du någon form av yoghurt, kvarg eller keso, Sedan ett eller flera goda bär och nötter/frön.
Swiss, swoosh, swash och du har på några få minuter skapat en bärswiss, fullproppad med massor av nyttigheter som håller igång dig tills nästa måltid kallar.
Dagens bärswiss; Skyr, blåbär och pistagenötter
 

Feelgood

Har du funderat över vad du mår bra av? Semester och ledighet;  friheten att göra precis det man vill eller inte vill. Visst längtar vi alla dit, oavsett när vi har semester. Kanske ser just Du fram emot påsken eller så är siktet inställt på sommar, sol och värme. Ledighet mår vi alla bra av men jag tänkte mer på vardagsliga feelgood saker.
 
Vad i din vardag gör att du mår extra bra, finner ny energi och som får dig att sträva framåt?
 
Det här är några av mina feelgood saker.
 
Utmaningar i alla dess former. Vinterns- och vårens utmaning är att bemästra skidorna, utforska natur, miljö och inte minst sluta vurpa i varje backe.
 
Lyckade, nya recept som går hem både på Rönnvägen 12 och hos er.
 
Upptäcka och utforska världen tillsammans med Super My. Få människor får mig att öppna ögonen och se världen med nya fräscha ögon såsom hon kan. Barn har en fantstisk gåva som gör att vi vuxna kan fortsätta växa, bara vi tar oss tid att vara med dem.

Lugnet som sänker sig när barn och man sover. Endast tomten är vaken, eller i mitt fall jag...

Go fika med familj och vänner
  
 

Surdegsemlor

 

Surdegsemlor
 
6 dl vetemjöl special
2 dl dinkelmjöl eller annan mjöl sort
3 dl mjölk (eller vatten)
2 dl vetesurdeg, kan bytas ut mot 50 gram färsk jäst
1 dl socker
75 gram smör/margarin
1 ägg
 
Gör så här: Smält fettet eller använd flytande margarin. Värm mjölken (vattnet) till 37 grader. Blanda mjölk med surdeg och socker. Tillsätt fettet och knäck i ägget. Rör om. Arbeta in mjölet tills degen är smidig och klibbfri. Låt jäsa under bakduk i minst 60 minuter men gärna längre. När man använder surdeg är det en fördel om man har tid att låta degen jäsa länge.Långjäser man degen kan man arbeta den lätt med någon timmes mellanrum, man arbetar då in nytt syre i degen och den kommer att jäsa mer. När degen jäst färdigt, arbeta den lätt och forma bullar i den storleken som du vill ha. Låt bullarna jäsa på en plåt i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i nedre delen i ca 10 minuter för små bullar och längre för de större.
Låt svalna under bakduk.

Innan servering: Skär av toppen på bullen och gröp ett hål. Blanda innehållet med mandelmassa och grädde/mjölk och fyll sedan hålet med den smarriga krämen. Vispa grädde och klicka ut en rejäl klick på bullen. På med hatten och pudra över lite florsocker om du vill.


Några droppar karamellfärg i grädden gör bullarna lite roligare

 
 
 
 

Krämig rotsakssoppa

 
 

Krämig rotsakssoppa (4 personer)                                    

1 liter vatten
1 kg morötter 
½ st. rotselleri
1 st. gul lök 
2 st grönsaksbuljongtärningar
3 msk paprikapulver
1 msk rapsolja

Gör så här: Skala och skär morötter, rotselleri och lök i mindre bitar. Fräs löken i olja tills den blir glansig. Tillsätt morötter, rotselleri, buljongtärningar och vatten. Koka tills de blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Servera ett gott bröd till.




Kvällsfika

Likväl som jag gillar frukost så är jag en "kvällsfika-människa". Att gå och lägga mig hungrig är inte min grej. Hoppar jag över kvällsfikat kan jag i förväg svära på att det blir en natts snurrande och vridande i sängen med en enda tank i huvudet "Är det inte morgon snart så jag får stiga upp och äta frukost?!?"
Nä, det är helt värdelöst. Jag måste ha mitt kvällsfika så är det bara.
 
Vad äter man då på kvällen? Skulle man se på svenskarnas kvällsfika vanor skulle de lika våra frukostar. Vi är vanedjur. Yoghurt och flingor, en macka eller en frukt. Allt det är bra men ibland behöver man variera sig; både till kvällsfika och till frukost.
 
Testa gärna det här, det är supergott och jag lovar att du sover en hel natt eftersom magen är nöjd och glad. Hembakat bröd (eller köpes om du inte vill, kan eller orkar baka) med hummus och grönsaker.

Kvällsfika med hummus
(2 personer)
2 dl kikärtor
1-2 st. vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
 
2 morötter
1 stor broccolibukett
1 mozzarellaboll
 
2 grova bullar eller 4 skivor grovt bröd

Gör så här: Skölj kikärtorna under rinnande vatten. Låt de rinna av. Skala vitlöken. Mixa kikärtor och vitlök, smaka av. Krydda med paprika- och chilipulver, smaka av. Rör med rapsolja. Ställ svalt medan du gör resten.

Skölj och skala morötterna. Skölj broccolin och skär den i mindre bitar. Välj om du vill ha grönsakerna varma eller kalla. Vill du ha dem varma stek dem snabbt i en het stekpanna med 1 msk rapsolja. Vill du ha dem kalla, lägg upp dem på en tallrik. Smula mozzarella över grönsakerna.

Ta fram hummusen och bred ett tjockt lager på smörgåsarna. Servera med grönsakerna.

Är du en kvällsfika människa? Och, vad kvällsfikar Du helst?

 

Härlig februarilöpning

Tänk att solen tittar fram redan nu. Klä dig ordentligt, knyt löparskorna och ge dig ut i det fina vädret. Njuta av knarret under skorna, solens strålar och den friska luften.
 
Hur ser dagens löppass ut? Kanske så här:
Uppvärmning 10 minuter i lugnt tempo
Februaripasset
30 sek spurt
30 sek knäböj
30 sek vila, gärna att du går lugnt
 
30 sek spurt
30 sek push ups mot en bänk/sten/trappa
30 sek vila, gärna att du går lugnt
 
30 sek spurt
30 sek utfall
30 sek vila, gärna att du går lugnt
 
30 sek spurt
30 sek pull ups, hitta en stång som du kan dra upp dig i
30 sek vila, gärna att du går lugnt
 
Upprepa Februaripasset, tre eller fler gånger, beroende på din träningsform och tiden du har för dagens pass.
 
Nedvarvning 10 minuter lugn löpning
 
 

Chokladmuffins

 

Chokladmuffins
 
3½ dl vetemjöl
2 st ägg
50 gram flytande margarin
50 gram choklad
1½ dl socker
1 dl mjölk
3 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt flytande margarin och mjölk Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl. Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften. Bryt chokladen i mindre bitar, peta ner dem i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan du serverar dem.


Räkceviche

Ska du bjuda på middag till helgen? Lugn, jag har den perfekt förrätt både till vardagmys och fest.
 


Räkceviche (2 personer)

1-2 st. avokado
200 gram räkor
½ röd lök
¼ färsk chilifrukt
½ cm ingefära
1 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja
1 msk vatten
färska örter ex ärtskott
 
Gör så här: Låt räkorna rinna av. Finhacka röd löken och chilin. Riv ingefäran. Blanda balsamvinäger, olja, vatten, chili och ingefära. Tillsätt räkorna i marinaden och rör om. Låt dem stå och dra en stund. Mosa avokadon. Servera räkceviche med avokado i botten, toppa med de marinerade räkorna och avsluta med att strö över röd lök och örter.

Himmelskt gott!