Urban Trail 2013

Förra veckan var jag ner till Stockholm och sprang Urban Trail, ett mils lopp som gick genom, över och under vår vackra huvudstad.
 
Min uppladdning var inte den bästa, det var nog en av de sämsta om jag ska erkänna. Första flygningen med My, hitta från Arlanda till Handen med barn och resväska i behåll. Dålig uppladdning med mat och vatten, en burgare och en Billys är inte det optimala men trots det gick jag i mål med en kanonbra tid (enligt mig själv). Det tog mig 1 timme och 14 minuter att kämpa, pusta och kånka mig runt denna fysiskt och psykiskt jobbiga bana. Var det inte trappor, var det backar. Var det inte backar, var det kullersten och var det inte kullersten var det trånga passager.
 
Slipper jag se en trappa igen är jag nöjd. Vill du däremot springa i trappor i Stockholm kan jag tipsa dig om flera bara jag slipper joina dig. Nä skämt och sida; det var skit jobbigt, hur roligt som helst, tufft, utmanande och ja jag kommer att vara med nästa år igen och jag kommer att göra det på en bättre tid med bättre uppladdning. Lär av dina misstag.
 
Löpargodis, välförtjänt efter detta lopp.

Smaker från Asinen

Vårrullar med stektris och grönsaker (2 personer)

1 st. förpackning förkokta röda linser (ca 230 gram)
1-2 st. portion av gårdagens ris
300 gram blandade grönsaker
2 msk rapsolja
sweet chilisås

Gör så här: Häll linserna i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten. Hetta upp en stekpanna med olja i. Tillsätt grönsakerna och riset. Rör om då och då. Häll ner linserna, stek till de blivit varma.

Servera med vårrullar och sweet chilisås.
 

Hållbar mat

Hela den här veckan är det Framtidsveckan på mitt arbete. Vi i Studiefrämjandet arbetar hårt med hållbar utveckling. Maten vi äter eller kanske främst slänger, är en viktig pusselbit att tänka på och prata om när det gäller hållbar utveckling.

Planerar vi måltiderna och tar hand om våra rester kan vi minska matsvinnet otroligt mycket. Några små korta tips på vägen kan exempelvis vara:

  •  Vet du att du ska åka bort. Köp inte hem massor med färsk frukt som du inte hinner äta upp. Om du hastigt måste åka iväg kan du alltid ge bort frukten eller frysa in dem. Fryst frukt funkar kanonbra i smoothies, pajer och kakor. Alla alternativ är bättre än att du slänger dem.
  •  Gå inte i fällan Köp 3 betala för 2 om du inte hinner äta upp maten. Bär inte hem mat som du sedan slänger.
  •  Använd resterna från dagens middag till morgondagens lunch. Planera måltiderna, det tjänar du och miljön på.
  • Testa nya spännande vegetariska rätter. Att äta mycket kött sliter på vår jord. Därför kan det vara bra att någon/några gånger i veckan äta vegetariskt. Förutom att det blir mindre slitage på vår planet är vegetarisk mat hälsosam, näringsrik och god.
  • Ät efter säsong. Billigt och bra för allt och alla.
 
Vegetariskgratäng (4 personer)
 
Gårdagens överblivna pasta
1 st. zucchini
1 st. färsk broccoli
1 st. tomat
1 st. gul lök
2 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1-3 st vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skär zucchini, broccoli, tomat och lök i strimlor/skivor. Blanda crème fraiche och finhackad vitlök. Salta och peppra efter smak. Varva pasta, grönsaksblandningen och crème fraiche, toppa med riven ost .Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
 

Ta kontroll över suget

Är du hungrig? Sugen eller är det något annat? Det kan ibland vara svårt att veta och det är kanske först efter man ätit (en extra gång) man kommer på svaret. Det finns olika typer av ”sug” men hur ska man hantera dem?

1.Tok-suget- Du blir galet sugen efter något speciellt; choklad, fetaost, en frukt.

2. Fredagsmys-suget- Du blir sugen på det någon berättar att de har ätit eller ska äta. Exempelvis ”På fredag ska vi äta plankstek med gräddsås och till efterrätt kolakaka”. När du hör det börjar det vattnas i munnen och suget börjar kännas i magen.

3. Humörs-suget- Du är hemma själv och blir sugen på något även efter du ätit en ordentlig måltid. Det här suget kan komma då du är trött, ensam, uttråkad eller ledsen.

 

Botemedlet mot suget är att först fundera på hur du har ätit. Var det längesedan du åt är det inte konstigt att magen börjar leva rövare när någon börjar prata om mat. Skilj på hunger och sug.

Det andra du kan tänka på är hur du har druckit. Vi kan faktiskt vara törstiga men signalerna som kroppen ger uppfattar vi som hunger/sug. Drick ett glas vatten och se vad som händer.

Det tredje du ska se över är hur du har sovit. Sover vi dåligt och/eller för lite är risken större att vi äter mer. När energin dalar för att vi faktiskt är trötta, ska vi fylla på med energi men inte i form av mat utan med sömn.

Det har hänt oss alla att vi har ätit för att vi är uttråkade, ensamma eller ledsna men att ha de som vana är inte bra. Fundera ut vad du kan göra istället? Gå en kurs där du exempelvis lär dig ett nytt språk och träffa nya människor. Släpp lös fantasin och tänk att allt du gör är bättre än att vara hemma själv och äta.

 

Hemmagjordglass kan lätt få det att vattnas i munnen

 

Fortsätter någon sedan att prata om gofika, suger det ofta till lite i magen.


Chokladkaka utan ägg och mjölk

Chokladkaka utan ägg och mjölk
 
2 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 dl havredryck
50 gram smör
3 msk kakao
1½ tsk bakpulver
1 tsk vanilinsocker
 
Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret, låt det svalna. Vispa socker och smör poröst. Blanda alla torra ingredienser. Rör omväxlande i de torra ingredienserna och havredrycken i smeten. Vispa till smeten är slät. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
 

Läsarfråga om hästkött i maten

Jag har en fråga om hästkött i maten. Jag undrar hur gör de när de kollar om det är hästkött i lasagnen? Alltså hur vet man att det är just hästkött och inte nötkött som det står? Tacksam för svar.

För att få veta från vilket djur köttet kommer gör man artidentifieringar. Genom olika tester får man veta om tillexempel köttet är häst- eller nötkött och om fisken är lax eller torsk.

Ingen ska luras. När vi köper en vara ska innehållet stämma överens med innehållsförteckningen. Inget annat ska finnas i den varan. Vi väljer att äta olika livsmedel av olika skäl; etiska, religiösa, smakmässiga mm.

Vill du läsa mer om hur identifiering av arter går till kan du göra det här.

 


Limelax med romsås

 
Limelax med romsås (4 personer)

4 st. portionsbitar lax
1-2 st lime
200 gram creme fraiche 
6-8 msk rom
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfastform med olja i. Salta och peppra. Tvätta limen nogrannt. Rulla limen mot skärbärdan, dela den och pressa limejuice över laxen. Skär några tunna skivor och lägg dem på laxen. Tillaga i ugnen i ca 12 minuter, eller tills laxen är färdig. Blanda ihop creme fraiche och rom, ställ svalt till servering.

 

Servera limelaxen med romsås, potatis och haricots verts.


Därför mår vi bra av träning

När vi tränar frigörs endorfiner eller ”lyckohormoner” som de även brukar kallas.  De funktioner som endorfinerna har i vår kropp är bl.a. att lindra smärta, stärka immunförsvaret och motverka stress. Det är de här underbara hormonerna som ger oss det lyckorus vi får efter en adrenalinkick.

Fortsätt träna och njuta av alla endorfiner som far runt i kroppen.


Syndigt gott

 
 
Marängswiss

Vaniljglass
Maränger
Bananer
 
Gör så här: Skala och skiva bananerna. Skopa upp glass i skålar, strö bananskivor över och toppa med krossade maränger. Vill du kan du ha chokladsås på men jag gillar det bättre så här.
 
 
 
 

Läsarfråga om mjölk och allergi

Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi?

I mjölk finns det mjölksocker och det kallas laktos. Vid laktosintolerans har man brist på enzymet, laktas, som bryter ner laktos/mjölksockret. Man kan få olika typer och svårighetsgrader av tarmbesvär av det.

Är man däremot allergisk mot mjölk, är det proteinet i mjölken man reagerar på. Man får en antikroppsreaktion på dem som sedan ger olika typer av besvär.

Det är därför viktigt att tänka på att om det står på en vara att den är laktosfri är det inte detsamma som att den är fri från mjölkprotein.

Yoghurt är gott; med eller utan laktos och mjölkprotein. Idag är utbudet stort, det är bara att prova sig fram och hitta sin favorit.

 


Hjortronbullar

 
 

Hjortronbullar

8 dl vetemjöl
3 dl mjölk
50 g smör eller margarin
25 gram jäst
½ dl socker

Fyllning
Hjortronsylt

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt i ca 30 sekunder. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, (37°C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätska, socker och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen från bunken, knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bullformar.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite hackade mandlar. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.


Träningspepp

Rubriken borde nog egentligen vara livspepp. Oavsett vad vi gör i våra liv bör vi alltid sträva framåt. Växa som människor genom att vi antar nya utmaningar. Självfallet måste vi ge oss tid för reflektion när vi nått vårt mål, känna oss stolta för att vi tog oss dit, tillochmed ge oss själva en klapp på axeln då och då. Men efter ett tag är det dax att lyfta blicken, ta sig en funderare och återigen hugga tag i en utmaning och sträva framåt.
 
Ni som personligen träffat mig; på träningen eller i vardagslivet har nog inte undgått mitt tjat om att pressa sig ur bekvämlighetszonen. I zonen är allt tryggt, bekant och skönt. Här gillar vi att vara för vi på ett ungefär vad som kommer att hända eller inte hända. Skönt tycker många men det är inte utvecklande. Är vi i zonen växer vi inte som människor, vi förbättrar inte oss, vi gör inte misstag och i slutändan har vi inte gått framåt utan stått still.
 
Nu är det kanske någon som tänker "Ha, så j-a enkelt för dig att säga. Bara att pressa sig ur zonen, utmana sig själv. Det är väl hur enkelt för dig men för mig är det inte. Jag avstår" Eller något i den stilen.
 
Det är inte enkelt för mig, dig eller någonannan men vill vi framåt, utvecklas och växa måste vi göra det. Jag måste göra det och jag gör det. Det är lika lätt för mig att falla tillbaka i gamla mönster; tryggt, bekvämt och skönt men jag vet att då står jag still. Inget händer, jag utvecklas inte, min träningsform blir inte bättre, jag står helt enkelt still.
 
Hur och vad kan man då göra?
Om jag ska försöka återknyta det till rubriken träningspepp. Under varje träningspass du gör finns det massvis med chanser att pressa dig utanför zonen. Utmana och gör en extra push ups, spring två extra steg eller testa att gå upp ett kilo på hantlarna. Du klarar mer än du tror, våga testa. När du sedan klarar den extra push upsen, gav dig f-n på att springa två steg till och tog ett kilo mer kommer belöningen direkt. Låt stoltheten skölja över dig, bli hög och njut. Låt aldrig någon säga åt dig att det du just gjorde inte var tillräckligt bra.
Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för en själv.
 
Ha i bakhuvudet att när du pressar dig under nästa träningspass, gör jag det på mitt.
 
Lite extra pepp från E-Type som har hjälpt mig under många av mina löppass. Ord värda att tas in.

This... this is the way... this is the way  I wanna live
I'm going through changes
This is the way I wanna live
From this day on no one is going to tell me
What I should do or what I should not
That ain't the way, the way it shall be fight it all the way
So let them vultures pray on each other
Don't let them spoil it,  you've come this far
Coming out like a force of nature
This is the shape  of things to come
This... this is  the way... this is the way I wanna live
I'm going through changes


 

Morotsbröd

 
 
Morotsbröd

8 dl vetemjöl special
5 dl havregryn
5 + 2 dl vatten
2 dl kruskakli
2 st. ägg
1-2 st. morot
50 gram jäst
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Gör så här: Blanda 2 dl vatten med kruskakli, låt stå i 10 min. Knäck ner äggen, rör om. Blanda jäst, honung, olja och ljummet vatten (5 dl) rör om tills det löst sig. Tillsätt det uppblötta kruskakliet och salt. Grovriv morot, blanda väl. Arbeta in vetemjöl och havregryn tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 minuter under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela och forma fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 minuter. Grädda limporna i ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
 

Ugnspannkaka med blåbär

 

 

Ugnspannkaka med blåbär

6 dl mjölk; vill du kan du välja soja- eller havredryck
2½ dl vetemjöl
3 st. ägg
1-2 dl blåbär
½ dl vetekli
1 msk flytande margarin/olja

Gör så här: Värm ugnen till 225 grader.Blanda mjöl, kli och mjölk i en bunke. Vispa till en slät smet. Knäck äggen i en annan skål, tillsätt dem i smeten. Vispa tills smeten är slät. Om du har tid ; låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
Smöra en ugnsfast form och häll i smeten. Strö blåbären över smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter.