Välj mat före tillskott

Välj alltid mat före tillskott. Varför? Mat är säkert, sedan är det gott, enkelt och billigt. Kan någon säga samma sak om tillskotten som finns? NEJ!  Har du missat den tragiska händelsen i Sundsvall, läs mer här.
 
Den här power-drinken slår alla "i samband med tränings-produkter" som finns på marknaden med hästlängder.
 
 
Power-drink (2 personer)

2½ dl kesella 1 %
2 dl jordgubbar 
1 st. (ekologisk) apelsin
ev. 1 tsk vanillinsocker

Gör så här: Tvätta apelsinen noggrant. Riv lite av skalet. Skala och lägg apelsinklyftorna i en tillbringare. Tillsätt jordgubbar och kesella. Mixa med stavmixer tills smoothien är slät. Smaka av, vill du ha den lite sötare? Tillsätt vanillinsocker. Toppa med rivet apelsinskal om du vill. Ta gärna en näve nötter eller en frukt till.



Godaste kycklingsalladen

 

Godaste kycklingsalladen (4 personer)

4 st. kycklingfiléer
4 msk paprikapulver
4 msk vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt 

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form med oljan och vatten i. Krydda med paprikapulver och salt. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

När kycklingen är färdig, låt den svalna. Servera med valfri salladssort, couscous och toppat med pinjenötter.

 
 
 
 

Thaihetta

Härligt krispiga vårrullar, hetkyckling och chiligrönsaker med nudlar stod framdukat på bordet när vi bjöd två vänner på middag. Vårrullarna kan jag absolut inte ta någon ära för, Somya, min underbar arbetskollega hade gjort dem. De var fantastiskt goda.
 

Chiligrönsaker

500 gram blandade frysta grönsaker
1 st chilifrukt
2 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
 
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med rapsoljan i. Finhacka chili och vitlök. Stek de frysta grönsakerna. Tillsätt chili och vitlök. Servera till vårrullar och kyckling.
 


Hetkyckling gör du genom att finhacka chili, blanda det och olja, gnid in kycklingen och tillaga den i ugnen.



Vad får dig att må bra?

Det som är så fantastisk med våra liv är att vi har möjligheten att göra vad vi vill med det. Självklart är livet lite av en berg och dalbana, man kan inte alltid ligga på topp men vi kan ändå välja att göra saker som gör oss glada. Det behöver inte vara stora, märkvärdiga saker. De vikigaste är att de gör dig glad och fyller dig med positivenergi. Vad någon annan tycker är mindre viktigt, det är inte för någon annan du gör dem.
 
Det här mår jag bra av:
Underbara My


Saftiga och söta jordgubbar


Snö

Härliga vänner


Utmaningar


Friheten


Vad gör dig glad?
 

Läsarfråga om kalorier

Hej!
Känns som att jag har världens dummaste fråga men vad är en kalori?

Det finns inga dumma frågor, frågar man inte så vandrar man runt i ovishet.

Man kan säga att en kalori är ett mått på den mängd energi som maten eller drycken innehåller. Maten vi äter består av kolhydrater, fett och protein. De tre olika näringsämnena innehåller olika mängder energi.
1 gram kolhydrater = 4 kcal
1 gram fett = 9 kcal
1 gram protein = 4 kcal

Här ser man att skillnaden på energiinnehållet blir stort om man äter 100 gram rent fett och 100 gram rent protein. Det är dock sällan man äter rent fett eller protein, maten vi äter innehåller oftast alla tre energikällor.

Ät varierat och få i dig den energi och näring som du behöver.
 



Höstcafé

Idag är det höstcafé här i Tväråbäck. Har du vägarna förbi, sväng i till missionshuset och kom in på en kopp kaffe och några goda kakor, bullar och pajer. Jag älskar att baka men gofika är inte det som jag är bäst på men jag har faktiskt lyckats den här gången. Mitt bidrag till caféet blir därför dessa underbart goda kanelbakelserna.
 

Kanelbakelser
 
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 st ägg
1½ dl mjölk
50 gram smör/margarin
1 msk kanel
1 cm ingefära
1 tsk bakpulver
 
Garnering
3 dl florsocker
50 gram smör/margarin
1 st (ekologisk) apelsin
½ cm ingefära
 
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Riv ingefäran fint. Blanda i ingefära, kanel och mjölk i smeten. Tillsätt mjöl och bakpulver. Smält smöret, låt det svalna och rör sedan ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 30x40cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
 
Ta fram en skål. Riv ingefäran fint. Tvätta apelsinen noggrant. Jag valde en ekologisk apelsin eftersom de är mindre besprutade men tvätta ändå den noggrant. Riv skalet från apelsinen, blanda det med ingefäran. Pressa lite apelsinjuice, ca 1-2 msk. tillsätt florsockret och rör om ordentligt. Glasyren ska vara blank och smidig. Bred ut över den svalnade kakan. Skär kakan i bitar och garnera varje bit med en apelsinklyfta.



 

Stekpannebröd

Ett supergott och busenkelt stekpannebröd som passar perfekt till vilken vintersoppa som helst.

Stekpannebröd
 
3 dl vatten
2-3 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 st ägg
1 tsk bakpulver
 
Gör så här: Blanda vetekli och vatten, låt stå och dra medan du plockar fram de andra sakerna. Knäck i ägget, rör om. Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop degen. Hetta upp en stekpanna. Platta ut bröden och stek den några minuter på var sida.
OBS! Stekpannan ska vara torr.

Servera bröden till en smarrig soppa, exempelvis måndagssoppan eller ät dem till kvällsfikat.


Hatkärlek

Intervaller, det är med en blandad hatkärlek jag ger mig ut på mina intervallpass. De är så effektiva men så sjukt jobbiga. När den sista intervallen är gjord då kommer lyckoruset. Yes, yes, yes en vecka till nästa gång. Det finns olika typer av intervallträning, vissa jobbigare och tyngre än andra.
 
Personligen "gillar" jag 10-20-30-intervallerna. Gillar, är nog lite att ta i men med det tänket går tiden fort och vips är intervallerna gjorda. Mer om 10-20-30-intervaller kan du läsa här.
 
Hur ser Din intervallträning ut? Vilka är Din favorit?

Fortsättning på Kändisar som snackar dynga

Efter förra veckan vikthån går det nu inte så bra för Katrin Zytomierska. Finest som Katrin bloggade för har gett henne kicken. Det tragiska är ändå att människan (Katrin) fortsätter att snacka dynga. Hon säger att hon mobbar för att hjälpa och att man kan ifrågasätta hennes tillvägagångssätt men det hon vill är att motivera folk att gå ner i vikt. Men snälla människa, knip igen käften och håll den stängd.
 
När någon gör såna här uttalanden vet den personen aldrig vad konsekvenserna blir. Man kan omöjligt gissa sig till hur folk kommer att reagera. Förhoppningsvis inser man att Katrins uttalanden hör hemma bland soporna och inte tror att man måste ändra på sig för att passa in vad hon tycker är rätt. Att mobba någon för att motivera dem, är nog det sämsta sättet att motivera någon.
 
Som jag skrev tidigare, låt aldrig någon säga till dig att du inte är bra. Har du någon som gör det, plocka bort dem från ditt liv, du klarar dig bättre utan dem.
 
Dagens blomma till Dig, för att du är just den Du är; helt fantastisk!

Butternutsoppa

Pumpa är så mycket mer än Halloween. Har du inte ätit pumpa? Passa på nu när dom är som godast och billigast. Butternut squash är den där lite konstigt formande pumpan, konstigt utseende men supergod.
 
Butternutsoppa (4 personer)
 
1-1½ liter kokande vatten
1 st Butternut squash
1 st stor gul lök
2 st buljongtärningar
1 msk rapsolja
 
Gör så här: Skala och skär pumpan i mindre bitar. Skölj och spara kärnorna. Skala och hacka löken. Hetta upp en kastrull med oljan i. fräs löken i någon minut. Häll på kokande vatten och tillsätt buljongtärningar och pumpan. Koka tills pumpan blivit mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Värm ugnen till 200 grader. Ta pumpakärnorna, torka dem och sprid ut dem på ett bakplåtspapper, rosta dem i ugnen. Vips har du gjort egen rostade pumpakärnor. Strö några på soppan och servera ett gott bröd till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En specielldag för alla underbara pappor

Underbara, starka, skyddande, busiga, roliga pappor; idag är dagen eran. Här startade morgonen med att jag gjorde frukost på sängen åt vår superpappa Simon.
 
 
Farsdags-frulle
 
Plättar
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 st ägg
250 gram kesella
1 msk rapsolja ev mer rapsolja till stekning
 
Citrussalsa
2 st mandariner
½-1 cm ingefära
limejuice
några basilikablad


Gör så här: Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, kesella och olja väl i en bunke. Rör om tills smeten är slät. Låt smeten medan du gör salsan. Skala mandarinerna, dela dem i mindre bitar. Skala och finhacka ingefäran. Blanda mandarinbitarna med ingefära, pressa limejuice över och rör om. Riv några basilikablad och strö över. Hetta upp en stekpanna, vill du, kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte. Grädda plättarna några minuter på varje sida. Servera med citrussalsa.
 
 
När du ändå är igång, passa på att bjuda på ett gott te. Du behöver kokande vatten, ingefära, några basilikablad och stjärnanis.
 

Kändisar som snackar dynga

I måndags skrev Katrin Zytomierska en massa skit på sin blogg. Jag tänker faktiskt kalla det skit för jag blir rent utsagt förbannad av att först läsa det hon skriver sedan få höra henne sitta i radio och pladdra på om samma dynga.
Ni som inte hängt med i vad människan sagt så drar jag det kort här, gå för gudsskull inte in på hennes blogg och ge henne fler läsare.
 
Katrin kritiserar SATS för deras reklam. SATS har valt att visa upp medlemmar, riktiga människor för att locka fler att träna hos dem. På en bild står en blond, glad Josephine 33 år som tränat på SATS i 13 år. Hon kör Bodypump och cykel. Bredvid Josephine står ett citat "I början var det ingen lek, nu är det ren kärlek".
Katrin går då igång på detta och skriver bl.a att Josephine har stripigt hår, är osminkad och har svettiga kläder, detta lämpar ju absolut inte sig som reklam. Hon skriver även exakt så här:

1. Fy fan va pinsamt för SATS att marknadsföra det här resultatet på en tjej som tränat i 13 år?????

2. Vem fan i helvete vill identifiera sig med det här? Vill någon se ut så här?

3. Om det nu är kärlek och Josephine är så här svettig efter ett bodypump-pass så undrar jag verkligen vad Josephine käkar? Donken och Pizza Hut för hela slanten, antar jag!?

4. Feministpropaganda. Äcklig jävla feministpropagande.

5. Jag hoppas att SATS tappar medlemmar på sin kampanj och att folk väljer gym där man får lite bättre resultat efter 13 års träning.

Hon skriver även i början av inlägget att om man som tjej väger runt 100 kg, bestämmer sig för att gå ner i vikt., tränar och äter rätt och lyckas gå ner till 70 kg. Varför ska man nöja sig med det? Man ska fortsätt tills man väger 55 kg.

Någon dag efter det här inlägget sitter Katrin i radio och pratar om detta. Hon berättar att hon för det första inte förstod att Josephine var en rikitg människa. Katrin trodde hon var inhyrd som ett "face". Katrin pratar även om att vanliga människor inte är mediatränade och därför inte ska ställa upp på såna här saker. Kritik får man ta när man är en person i media menar Zytomierska.

Ja ni hör ju själva, det är ren j-a dynga. Idag är vi redan hårt pressade av oss själv, andra runt oss, mediasideal mm att se ut på ett visst sätt. Att en kändis med miljoner läsare går ut och skriver sån här skit gör inte saken bättre. Josephine är en fantastisk fin tjej som hittat sin träningsform och ett träningsställe som passar henne. Ingen får någonsin säga (skriva) att det inte är bra.

Det här är jag, Margareta, 29 år. Tränar Efit, gympa och löpning. Har varit aktiv i hela mitt liv. "Loving very step".
Så här ser jag ut. Jag väger absolut inte 55 kg, tänker aldrig pressa ner mig till den vikten. Zytomierska skulle säkert ha något att säga om min kroppsbyggnad men jag skiter faktiskt i det. Jag kan stolt säga att jag är en mamma som har sprungit en halvmara och slår många (som i andras ögon är mer vältränade än jag) i Efit. Den dagen Katrin Zytomierska vill möta mig i "Lodjuret" (ett avstämningpass i Efit) eller längs vägen mot Lycksele så kan hon kontakta mig. 

Jag är bra! Jag är stark! Jag är snygg!

 Låt aldrig någon säga till dig att du inte är bra eller att du inte duger som du är.

Du är bra! Du är stark! Du är snygg!

 

 


Läsarfråga om frukt och grönt

Hej Margareta.
Jag läser din blogg varje dag och tycker den är jätte bra. Du har massor av goda recept som jag brukar laga men en sak som jag har svårt med är att äta tillräckligt med frukt. Man säger ju fem frukter varje dag men jag äter en, högst två. Hur ska jag göra för att komma upp till fem?
Tack för en bra blogg.
/Emma
 
Vad roligt att höra att du gillar bloggen. Det är mejl som ditt som gör att det kommer nya inlägg, inte varje dag men flera gånger i veckan. Fortsätt mejla alla frågor och funderingar som dyker upp.
 
Nu till din fråga. Till att börja med måste jag säga att en eller två frukter är bättre än ingen frukt. Du har redan en början, nu ska vi bara ta oss till nästa steg.
Rekommendationen är 500 gram frukt och grönsaker varje dag men äter man lite av dem kan de kännas väldigt mycket och då kan man ta det stegvis.
 
Frukt och grönsaker är jätte bra mellanmål eftersom man lätt kan ta med dem när man är på språng och de behöver inte tillagas. Ta för vana att lägga ett extra äpple, banan eller en morot i väskan så har du ett snabbt, enkelt och grönt mellanmål till hands.
 
Att blanda i grönsaker i maträtter är ett annat bra sätt. Välja dina favoriter, köpa dem frysta och släng i två nävar/portion när du gör köttfärssås, grytor, lasagne mm.
 
Sista tipset är smoothies, kan ibland kännas lite uttjatad men smoothies är fantastiska. Återigen välj din favorit frukt, bär och/eller grönsak, mixa dem med lite fil eller yoghurt och du har snabbt fixat en god frukostdrink eller ett mellanmål. När man gör smoothies gör det inget att bananen blivit brun eller att äpplet är lite mjukt. Mixa bara frukterna och njuta av en smarrig drink samtidigt som du minskar på matsvinnet. Det är en win-win situation.
 
Sommarsmaker; jordgubbar och mango.
 
Blåbärssmoothie
 
Vad finns i din gryta?
 
Frukt när den är som bäst
 
 
 
 

Återigen dax för utmaningsveckan

Ännu en månad har rusat iväg. Nu är det dax igen, dra på dig träningskläderna och kör utmaningstestet. Kolla och jämför med dina resultat från förra månaden. Hur har det gått? Klarade du fler eller färre? Vad beror det på? Fundera och utvärdera din träning.
 
Har du inte följt med från början, läs mer om höstens utmaning här.  Det är inte försent att haka.
 

Du kan..

... göra precis vad du vill. Låt aldrig någon säga åt dig att du inte kan uppnå ett önskat mål.
 
Börja med att ställa en fråga åt dig själv, exempelvis;
"Kan jag springa en halvmara till våren?"
 
"Kan jag börja äta hälsosammare innan jul?"
 
"Kan jag bli bättre på att säga Nej?"
 
Du har nu ställt frågan och har ett mål i sikte. Nu ska du hitta din väg så du nå målet, då är det viktigt att du är SMART. När man sätter upp mål är det toppen att arbeta utifrån det här tänket.  
SMARTa mål är: 
S-pecifika
M-ätbara
A-cceptabla
R-ealistiska
T-idsbundna
 
Vi tar det första exemplet; "Kan jag springa en halvmara till våren?"
S- Du vet vad ditt mål är, en halvmara.
M- Sträckan för en halvmara är 21 km.
A- Är det möjligt att genomföra?
R- Är detta mjöligt? Hur ser din nuvarande träning ut? Hur mycket tid är du villig att lägga på träningen? Det är bara några av frågorna du måste ställa dig.
T- Du har från och med idag på dig. Räcker tiden?
 
Vad blir ditt nästa mål?
Mitt underbara Tväråbäcksgäng som sprang Vår Ruset. Kan vi så kan du! 

Missa inte senaste Ridsport

Idag släpptes nyaste Ridsport. Många av oss hästmänniskor har läst/prenumererat på denna tidning i årtal. Det är nog Sviriges mest lästa hästtidning och i detta nummer finns jag och min kära Andy med. Det är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, även om jag då drömde om att få vara med som toppryttare.
 
 
Har du inte möjlighet att få tag i ett ex så bjuder jag på ett av recepten.

Morotssoppa med sting (4 personer)                                    
1 liter vatten
1 kg morötter
3-5 st potatisar
1 gul lök
4 cm ingefära
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 msk rapsolja

Skala och skär morötter, potatisar och lök i mindre bitar. Fräs löken i olja tills den blir glansig. Tillsätt morötter, potatis, ingefära, buljongtärningar och vatten. Koka tills de blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Servera ihop med en laxrulle.


En klassiker



Bacon och stekt potatis (2 personer)

4-6 st kalla kokta potatisar
1 paket bacon
300 gram frysta grönsaker
1 msk rapsolja
ev salt och peppar

Gör så här: Klipp baconen i mindre bitar, knaperstek dem i en het stekpanna. Häll bort baconfettet. Stek de frysta grönsakerna i stekpannan med olja i. Skiva potatisen i mindre bitar. Tillsätt dem i stekpannan och stek tills de fått lite färg. Blanda i baconen. Smaka av, salt och peppra om du tycker att det behövs.

Ät och njut av en riktig klassiker!


Varför ska man slänga baconfettet?

Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!
Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.
Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
fet mjölk och fil
smör och Bregott
ost
fett kött och charkprodukter som korv och bacon
grädde, glass och bakverk
Därför ska du slänga baconfettet efter stekning. Du minskar intaget av mättatfett.
Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
olivolja och oliver
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
avokado
kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga essentiella fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
sesamfrö och sesamfröolja
linfrö och linfröolja
valnötter
Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt smör mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!

Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.

Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
  • fet mjölk och fil
  • smör och Bregott
  • ost
  • feta kött- och charkprodukter såsom korv och bacon
  • grädde, glass och bakverk
Svaret på frågan Värför du ska slänga baconfettet efter stekning är att Du minskar intaget av det fettet som är mindre bra för dig och din hälsa.

Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
  • olivolja och oliver
  • rapsolja
  • mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
  • avokado
  • kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga (essentiella) fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
  • fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • rapsolja
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • linfrö och linfröolja
  • valnötter