Årskrönika 2012- Så minns vi året som gått

Man har knappt hunnit blinka och ett år har gått, börjar man tänka tillbaka så inser man att mycket har hunnit hända under gångna året. Många inlägg är skrivna här på bloggen, vi tar en tillbakablick och gottar oss i mina favoriter. Innan vi kör igång måste jag bara säga; Ett stort tack till er läsare för att ni kikar in, kommenterar, mejlar och frågar. Ni är fantastiska och utan Er skulle jag inte fortsätta. Tack!
 
Klicka på bilderna så kommer du till inlägget.
 
Januari kom med buller och bång. På bloggen bakades det pizza, inlägget Sorbo selvatico strada 12 är inte bara en personlig favorit utav många av er gillade även det.
 
 I februari var det release för En kvart i köket. Mat och bak på en kvart, visst är det fantastiskt?
 
Mars; vår, sol och löparskor. Ni vet ju att mitt hjärta klappar lite extra för löpning och när våren kommer börjar det sprätta i benen. Starka löpare var årets mål
 
 
I april tog jag mitt pick och pack, åkte till Boden och gick Efit utbildningen. En av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv. Helt såld på detta kickade jag igång Efiten i Vännäs och fler har insett samma sak som jag gjorde; att Efit is the shit!
 
Maj rusade förbi i löparskorna. Den månaden sprangs det många lopp; Vännäs halvmara, Vårruset och Blodomloppet. Mina stackars fötter tog mycket stryk, har nog aldrig sett så många blånaglar men det var det värt. Vi löpare är ett konstigt folkslag; de må göra ont, vädret suger men så länge benen och skallen är fräsch så fortsätter vi, eller är det bara jag?
 
I juni var det dax att skippa webblogg och ge Fuel for Life ett eget domän. Kort och enkelt att komma ihåg, www.fuelforlife.se
 
Juli, sommar och sol eller rättare sagt sommar och regn. De soliga dagarna spenderades ute med picknick i det gröna. Chiliomelett var en familjefavorit.
 
Augusti kom och OS drog in som en storm. Klistrad framför tv satt man, ibland tills ögonen var fyrkantiga, tur att det är några år mellan så man hinner återhämta sig.
 
Utmaningsdax var det i september. Bra jobbat alla som var med.
 
Tornedelen mötte Ungern i en underbar smakkombination en kall och ruskig oktoberdag.
 
Novembermånad får faktiskt två favoritinlägg. Att få skriva för Ridsport är en av de mest fantasiska saker som hänt mig. Det är den tidningen jag läst sedan jag började springa i stallet hemma i byn. Ofantligt många timmar har lagts ner på att läsa all artiklar och hästannonser. Att nu själv fått publicera en artikel i min "barndomstidning" är en stor sak.
 
Ett inlägg som fick fart på er var; Kändisar som snackar dynga. Jag blir så otroligt glad då jag läser era mejl, tro inte jag slängt dem. Ni skriver verkligen direkt från hjärtat. Ingen ska behöva ta skit från någon; vi är bra, vi är snygga och vi är bäst!
 
December och julmat. Månadensfråga; går det att äta hälsosamt till jul? Vart det mer mat, snask och slisk än du räknade med? Deppa inte ner dig. Nu lämnar vi det bakom oss, blickar framåt mot ett nytt fantastisk år.
 
 
Tack 2012, Välkommen 2013!

Uppladdning

En envis förkylning gör att jag inte kan träna, för att stilla min abstinens (eller för att öka den) så sitter jag och gottat mig i alla härliga vinterlöparprylar som finns.
 
För dig som inte åkt på någon eländig förkylning, passa på att vara ute och samla på dig massor med energi samtidigt som du gör av med "springet i benen".
 
Ladda med bra mat i magen så du orkar med det du vill göra. Ett gott uppladdningmål är soygurt med melonkärnoroch pinjenötter. En lätt måltid som ger massor med energi. Självklart kan du välja vanlig yoghurt om du vill.
 

Julmys

Hoppas alla har haft en mysig jul. Här är ett litet axplock av vår jul. God fortsättning!
 
 
 
 
 

God Jul önskar Fuel for Life dig och din familj






Tväråbäcksglögg

Tväråbäcksglögg

1 liter drickfärdig äppeljuice
1 st. apelsin
1 st. äpple
1 st. kanelstång
3 st. stjärnanis
4 st. kardemummakärnor
råsocker

Gör så här: Värm äppeljuicen, lägg i kanelstången, stjärnanis, kardemummakärnor och apelsinskal (tvätta apelsinen noga och skala den med en potatisskalare). Låt det precis koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt det dra i ca 60 minuter. Värm glöggen och tillsätt ev. lite råsocker för att få den sötare. Skär ner apelsin-och äppelbitar innan servering.


Läsarfråga om naturgodis

Hejsan Margareta!
Är det bättre att äta naturgodis än vanligt godis? God jul och Gott nytt år önskar Nina.
 
Vanligt godis innehåller socker, fett och en cocktail av andra ämnen, bl.a. färgämnen. De innehåller mycket energi men lite näring.
Naturgodis marknadsförs ofta som "det nyttiga godiset" men även här får man vara vaksam. Nötter och frön innehåller massor av nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och bra fetter men de innehåller även mycket energi. Väljer man naturgodis som är täckta med olika överdrag exempelvis yoghurt och choklad så ökar energiinnehåller ännu mer.
 
Här nedanför kan du se energiinnehåller i 1 dl
  • valnötter ca 270 kcal
  • hasselnötter ca 400 kcal
  • pumpakärnor ca 450 kcal
Ät gärna nötter och frön men kom ihåg att även om de är fullproppade med bra saker så innehåller de mycket energi.

 

Går det att äta hälsosamt under julen?

Julbord och matkoma brukar gå hand i hand. Många väljer strategin "ingen mat under hela dagen så julmaten ska få plats". Plötsligt sitter man där; all mat är uppäten från tallriken, matkoman har slagit till men man pressar ner lite mer julmust. Sprängmätt rester man sig upp, vaggar bort till chokladasken eller knäckskålen, tar några bitar för det vet ju alla att något sött på maten, det är bra för matsmältningen. Resten av kvällen mår man lite si så där.
 
Måste det vara så, år efter år? Eller kan man äta hälsosamt under jul?
 
Jag tänker så här (rätta mig om jag har fel). Vi behöver inte ändra maten på julbordet, bara sättet vi ser på julätandet. Måste man äta fyra fulla tallrikar med mat, dricka snaps, julöl och/eller julmust till för att sedan avsluta kvällen med ostbricka, julgodis och glögg. Julen är nog årets "frosseri-högtid". På några timmar har vi ätit mat för flera dagar, något vi aldrig annars gör.
 
Vad ska vi göra åt detta; sluta äta julmat och bara knapra sallad? Absolut inte.
 
Mitt tips är att man går tre gånger; första vändan kallas "sillrundan" hos oss. Man tar sill, lax och annan kallmat. Välj en liten tallrik under "sillrundan" och självklart ska sillen ha sällskap av grönsaker och sallad.
 
Andra rundan är "varmrundan"; köttbullar, prinskorvar, Janssons, potatis, rödkålsallad, brysselkål, sallad. Tänk på tallriksmodellen när du ligger upp maten på tallriken. 1/3 kött, 1/3 potatis och 1/3 grönt.
 
Sista rundan som även kan ätas i soffan är "gorundan". Choklad, knäck, ost och kex med något gott att dricka; julmust, öl eller vad man nu gillar. Man behöver faktiskt inte ha allt framme samtidigt. Välj din favorit, ät i lugn och ro. Glöm inte att njuta av det goda.
 
Något man kanske inte tänker på är att det vi dricker innehåller mycket energi men i princip ingen näring. Gillar man julmust så visst ska man få dricka ett glas till maten men ha det i bakhuvudet att ett glas julmust (2 dl) innehåller lika mycket energi som 4 dl rivna morötter eller 9 st. köttbullar(nötfärs).
 
Jag tror att om vi väljer att se på julätandet med nya ögon så blir det inte frossans högtid utan man äter och njuter av den goda maten i lagom mängd.
 

 
 

Jordgubbssmoothie

Jordgubbssmoothie (2 personer)

1-2  dl jordgubbar
250 gam kvarg/kesella 1%
2 dl havredryck vanilj

Gör så här: Lägg jordgubbar, kvarg/kesella och havredryck i en tillbringare. Mixa med stavmixer till smoothien är slät.


Ostkex

Glöggmys, julvickning och nyårsfirande är nog plockmatens högtider. De här underbart goda ostkexen är ett måste.
 
 
 
Ostkex (ca 80 st)
 
200 gram lagrad ost
100 gram smör/margarin
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
 
Gör så här: Blanda ost, smör och vetemjöl i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten de sista sekunderna. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en tjockkorv ca 10 cm lång. Lägg degrullarna i kylen 60 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Ta ut en degbit i taget ur kylen och skär den i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter.
 
Lyxiga laxrullar som går perfekt ihop med ostkexen, hittar du i En kvart i köket.

Läsarfråga om tacos

Tja!
Jag älskar tacos men det blir alltid prat om att det inte är så nyttigt. Stämmer det eller vad säger du?
 
Man kan se på tacos på två sätt. Väljer man mycket grönsaker, rotsaker och/eller frukter tillsammans med magert kött och inte alltför mycket feta såser och ost så är tacos en nyttig måltid.
 
Väljer man däremot få grönsaker, rotsaker och/eller frukter och frossar i feta såser och massor av ost blir det inte så nyttigt men det tror jag de flesta förstår.
 
Något man kanske inte tänker på är att nachochips innehåller mycket salt. Ha det i bakhuvudet om du äter nachochips ofta. Saltrekommendationen ligger på 5-6 gram/ dag, det motsvarar ungefär en tesked. Men faktum är att vi äter dubbelt så mycket salt varje dag, 10-12 gram. För mycket salt kan leda till högt blodtryck, som i sin tur kan leda till andra tråkigheter såsom hjärtinfarkt, stroke och njurskador. Vill du läsa mer om salt, gör det här.
 
För att återgå till fråga; är tacos nyttigt så frossa i grönsaker, rotsaker och frukter tillsammans med magert kött, sås och ost i lagom mängd. Ät och njut av en god måltid.
 




 

En stressfri andra advent

Det har redan hunnit bli andra advent. Julstress och minnesluckor har kanske sköljt över er (inkl mig). Vad gör man när hälften av det man borde göra är bortglömt eftersom man inte skrivit upp det och den andra hälften görs i 300 km/h för att man är stressad.
 
Ja, vad gör man? Absolut inget, i alla fall för en kväll. Kura in dig i en filt med en kopp te i handen. Slå av dator och telefon, eller lämna dem i ett annat rum på ljudlöst.
Mys in dig i filten, låt tankarna komma och gå men gör inget av dem. Kvällen är din och det har du förtjänat.
 
 
 

Vinterträning

Är det slut med uteträningen när snön kommer eller är det skidor som gäller? Hur gör man då om man inte gillar att åka skidor? Ställer man in all träning eller flyttar man in till gymmets värme?

Vintern behöver inte vara så grym och tråkig som många tycker. Om man tar sig en funderare vad man själv anser vara träning så kan man komma på en massa bra och intressanta förslag.

Snön måste röjas bort från gården, bilen och balkongen; ett perfekt tillfälle att utnyttja för styrketräning.

Samla ihop ett kompisgäng, ta med en boll och hitta en öppen yta med lite djupare snö på och spela snörugby eller varför inte åka pulka i backen som man gjorde när man var mindre. Åk ner och spurta upp så har du fått in konditionsträningen för den dagen. Det är svettigt och tungt men så roligt.

Vill man ta det lite lugnare är promenader fantastiska, vill man utmana sig själv lite extra kan man gå där det är oplogat så man får mer motstånd. Är man rädd för att halka, kan man använda broddar, stavar eller spark.


Viltmästargryta

Finn ett fel. Renkött, enbär, persilja och potatis. Nä det går inte. Inget kan gå fel är man lagar viltmästargryta.
 
 
Viltmästargryta (4 personer)
 
500 gram renkött
12 st potatisar
2 st morötter
1-2 st röd lökar
2 dl crème fraiche
2-3 msk rapsolja
torkade enbär eller annan viltkrydda
hackad persilja
salt och peppar efter smak
 
Gör så här: Skölj och skala potatisen, tärna dem fint. Hetta upp en stekpanna med olja i, råstek potatisen. Ta lite i taget. Salta och peppra efter smak och tycke.
 
Skölj och skala morötterna, hacka dem fint eller kör dem i matberedaren som jag gjorde. Skala löken och hacka dem fint. Hetta upp en annan stekpanna med olja i. Fräs morötterna och löken snabbt. Lägg i renköttet och stek det i några minuter. Tillsätt crème fraiche, rör om och låt koka ihop. Krydda med krossade enbär eller annan viltkrydda efter smak. Strö över hackad persilja just innan servering.
 
Ät och njut!



Sista utmaningsveckan

Svisch och ännu en månad har rusat iväg. Julen står inför dörren med allt; pyssel, paketinslagning, pepparkaksbak och stress.
Innan vi tar tag i det, dra vi på oss träningskläderna och kör utmaningstestet för sista gången. Kör järnet, för som sagt är det sista gången och man vill alltid avsluta snygg så al in på en gång.
 
Hur har det gått? Har det hänt något med din träningsform? Fundera och utvärdera. Vad är det du har gjort mellan utmaningsveckorna som har gjort att din träning har tagit ett steg framåt eller bakåt?
 
Min rapport: Min träning har i princip legat nere de senaste veckorna. Förkylning med rethosta är orsaken. Känner att jag har mycket att ta igen när jag blivit frisk men samtidigt är jag sjukt taggad på att börja så det kommer att gå bra.
 
 
 
Har du inte följt med från början, läs mer om höstens utmaning här.  

Havrebrytbröd med gräslök

Havrebrytbröd med gräslök
2 dl havregryn
2 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ dl dinkelmjöl
1 dl gräslök
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

mjölk och havregryn eller sesamfrön till garneringen

Gör så här: Blanda havregryn, rapsolja och mjölk i en skål, låt svälla i 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och gräslök, rör ner det med havregrynsblandningen. Arbeta degen slät. Dela degen i 12 bitar, rulla bullar av dem. Vill man kan man grädda dem som bullar eller sätta ihop dem i en krans. Pensla brödet med mjölk och strö på havregryn eller sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 18-20 minuter. Låt svalna under bakduk. Servera till en god soppa.