Knapriga snacks

En gammal, till och med lite uttjatad kvälls-mys-variant är grönsaker och dip men himmelskt gott är det. Det bästa är att man tar det man gillar bäst eller det man har hemma. Personligen är sockerärtor en favorit.
 
Vad ska man dipa i? Creme fraiche med vitlök, gräslök, chili, paprikapulver eller koriander med lite honung. 
 

Höstens utmaning 2012

Måndagen, den 3 september drar jag igång en träningsutmaning för er som är intresserade. Alla kan vara med, oavsett ålder och nivå på träningen. Spännande eller hur? Mer får ni inte veta nu men håll ögonen öppna för mer info kommer.
 

Slarva inte med återhämtningen efter träningen

Efter träningen är det viktigt att man äter något. Träningen har tömt energilagren och dessa behöver fyllas på så kroppen har möjlighet att återhämta sig och du får ut effekt av din träning i form av att du blir starkare. Efter träningsmålet bör innehålla både kolhydrater och protein, sedan kan man välja själv vilken typ av mat man väljer att äta. Det viktiga är att du intar något snabbt efter avslutat träningspass, helst redan innan du lämnar gymmet, träningshallen eller simhallen.

Du behöver inte köpa dyra bars eller återhämtningsdrycker, dessa kan vara ett lätt och enkelt alternativ men de är ofta väldigt dyra. Ta en titt vad som finns i ditt kylskåp, frys och skafferi, kanske hittar du mjölk, juice och havregryn. Häll det i en flaska, skaka om och du har på några minuter gjort din egen, billiga och kanonbra återhämtningsdryck. Släng ner flaskan i väskan och drick efter träningen, ta gärna en frukt eller en näve russin till.

Mjölk är en fantastisk återhämtningsdryck. En bra återhämtningsdryck ska innehålla kolhydrater, grenade aminosyror, elektrolyter och vatten. I mjölk finner du allt du behöver; kolhydraterna i form av laktos, grenade aminosyror är proteiner, mjölk innehåller naturligt 18 av 22 av de näringsämnen som vi dagligen behöver bl.a. natrium, kalcium och kalium som även är elektrolyter. Mjölk är även ett livsmedel som vi ofta har hemma. Det är gott, billigt, finns i olika fetthalter, med eller utan laktos. Väljer du laktosfri mjölk- ta någon frukt, russin eller dylikt till då kolhydratsinnhållet är något lägre. Vill du inte dricka mjölk fungerar det lika bra med andra mjölkprodukter såsom fil, yoghurt mm.

Oavsett vilken idrott du utövar så får du inte slarva med återhämtningen om du vill förbättra dig och undvika skador. Har du glömt att packa med dig något innan du åkte iväg på träningen, stanna på närmsta affär eller mack, gå in köp en flaska vatten, en chokladryck och en påse nötter. Snabbt och enkelt har du fixat "efter träningsmålet" och din kropp kommer att tacka dig.



Oavsett idrott måste du prioritera återhämtningen om du vill förbättra dig.

Löpning eller cross? Du väljer!

Smarriga smultron


Smarriga smultron
(2 personer)

1 melon
1-2 dl smultron
250 gram kesella citrus

Gör så här: Gröp ur melonen och skär i mindre bitar. Servera en klick kesella med melon och strö över smultronen.


Konvent i Umeå 2012

Idag drar årets bästa, häftigaste och mest inspirerande konvent igång i Umeå. Hela helgen är fullproppad med massor av spännande pass och föreläsningar. Hoppas vi ses där!
 

Blått guld

Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. Det lilla bäret är fullproppat med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
Det som är bra med bär är att skogarna är fulla med dem; olika färger och smaker. Bara att plocka din favorit, helt gratis är det också. Plocka och fyll frysen, nästan inga näringsämnen går förlorade vid infrysning. Vill du hellre göra sylt och/eller saft går det lika bra. Tänk bara på att sylten och saften även innehåller socker.




Veckans fisk

Veckans smarriga och superenkla fiskrätt är tonfisksallad. Passar perfekt de här soliga och varma augustidagarna.


Tonfisksallad (4 personer)
 
2 burkar tonfisk
4-6 st kokta ägg
4 dl kokt matvete
2 paprika
1 mango
1 stor knippe gräslök
 

Gör så här: Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan. Skala äggen, skär dem i mindre bitar. Skölj och skär paprikan. Skala och skär mangon i mindre bitar. Blanda tonfisk, matvete, paprika och mango. Klipp lite gräslök över. Servera med creme fraicehdressing och bröd. 


Semesternöjen

Vår semester kom sent i år men inte gråter vi för det. Augustimånad är fullproppad med aktiviteter. Vi med vårt motorintresse njuter av cruisingar och bilutställningar. Fint väder, roliga kompisar, bilar i toppskick och god mat; vad mer kan man önska sig?


Emil och Dianas Cevrolet Caprice

Vår BMW 1602 mod



Vad har vi med oss i picknickkorgen när vi är ute? Allt möjligt men ett tips är att välja mat som både kan ätas varm och kall. Denna gång bjöds det på hemmagjorda potatisbullar med stekt ägg och bacon. Till det en sommarsallad.
 

Hemmagjorda potatisbullar

Gårdagens potatismos
Rivna morötter
Ägg
Svartpeppar
Rapsolja
 
Gör så här: Knäck och vispa ihop äggen. Blanda potatismos, riva morötter, ägg och svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med olja i. Klicka ut smeten och stek några minuter på var sida. Servera med stekt ägg och bacon.
 

En enkel och god sommarsallad gör du snabbt med jordgubbar, sockerärtor och blomkål.


Sommardessert


Pavlovatårta (8-9 bitar)
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättiksprit 12%
1 tsk vaniljsocker
1 tsk maizena majsstärkelse
 
Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Häll äggvitorna i en ren och torr bunke, vispa dem till ett hårt skum. Tillsätt ättikspriten. Blanda socker, vaniljsocker och maizena. Vänd ner blandningen med äggvitorna, rör inte för mycket. Bred ut smeten i en välsmord form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter. Låt svalna och lossa sedan kanten försiktigt på formen. Servera med grädde, glass och färska bär.
 

Fredagsmys

"Äntligen är det slut på veckan, nu är det dax för fredagsmyyyys...."

Det är skönt att dra en lättnadens suck när en slitig vecka är över och man på fredagskväll får dimpa ner i soffan med en bra film eller ett roligt tvprogram. Vad tar du med dig framför tvn? Godis, chips, glass, nötter, saltapinnar, dip?
Det är absolut inget fel att unna sig något gott framför tv men fundera på hur det ser ut på soffbordet. Finns det en godisskål, en chipsskål och en 2 liters läsk? Hur många är ni som äter av allt det goda? Äts allt upp under den kvällen eller sparas det för att plockas fram så att man har lördags-, söndags- och kanske tom måndagsmys?  

Godis är gott, inget snack om saken och det finns självklart utrymme för det ibland. När jag var liten var det lördagsgodis som gällde, det som inte åts upp på lördagskvällen försvann spårlöst. Om det var ner i någon av mina föräldrars mage det vet jag inte men på söndagen kunde inte ens världens bästa polishund spåra fram det. Det var mycket bra gjort av mina föräldrar tycker jag nu, då tyckte jag säkert något helt annat.

Veckorekommendationerna för barn 7-15 år är:
1 bulle 
4 småkakor
2 dl glass 
1 dl smågodis, 60 gram 
1 liten chokladkaka, 40 gram
1 minipåse snacks, 50 gram 
5 dl läsk och saft.

För yngre barn rekommenderas ungefär hälften av mängderna.

Man kan antingen äta en sak varje dag eller allt på en gång. Man har dock sett att svenska barn i genomsnitt äter 150 gram godis/vecka och att vart 10:e barn äter mer än 300 gram/vecka. 
Barn behöver näringstät mat för att växa och må bra, godis innehåller tomma kalorier och bör därför begränsas.

Läs mer, här, vad Livsmedelsverket rekommenderar.    

Tänk tillbaka på er mysstund framför tvn. Hur ser det ut hos er?
Det har visats att man äter mer när man äter framför tvn. Många känner nog igen situationen då man bara ska ta en godis till och helt plötsligt får man godishurven och/eller illamåendet slår till. "Nej nu tog jag en godis för mycket..."
När man äter framför tvn får handen lätt ett eget liv, den sträcker sig självmant till godisskålen för att sedan styra färden mot munnen. Utan att man tänker på det har man ätit upp allt.

Känn smaken och njut av det du äter, gluffsa inte bara i dig. Slänger du bara i dig godiset så är du mest troligen hungrig och borde äta något ordentligt innan för att sedan kunna njuta av det goda.

Vi svenskar är ett godisfolk så fredagsmyset är här för att stanna men håller det till fredagsmys och låt vardagarna vara fria från allt snask.

Bild Google


Bärfrossa

Nu växer det så det knakar i jordbubbsland och blåbärstuvor. Passa på att ladda med massor av nyttiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Bär är inte bara gott och nyttigt, färgerna och formerna gör dig även glad. Ett hettips är därför att verkligen frossa i alla härliga, färgglada bär som du kommer åt. 
 





Små saker som kan göra stor skillnad

  • ½ dl vispgrädde innehåller fem gånger så mycket mättat fett som 100 gram lax.

  • Om man byter ut en halv liter standardmjölk/fil till lättvarianten blir det ca 4 kg mindre fett, främst mättat varje år.

  • 2 msk matfett (80% fett) mindre varje dag blir ca 9 kg mindre fett under ett år.
     

Havrelimpor

10 dl vatten
7 dl havregryn
5 dl vetemjöl special
3 dl kruskakli
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
50 gram färsk jäst
2 msk rapsolja
2 msk honung

Gör så här: Värm vattnet så det blir fingervarmt (37grader), lös jästen i lite vatten, Tillsätt honungen och rör om. Tillsätt resten av vattnet samt olja, linfrön och solrosfrön. Tillsätt mjöl, havregryn och kli tills du fått en fast och klibbfri deg, tillsätt inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det. Arbeta degen i minst 10 minuten om du knådar för hand.
Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter. När den jäst, arbeta degen igen i någon minut, dela degen i tre delar och lägg dem i formar. För att de inte ska fastna i formen kan man smöja dem med lite rapsolja. Låt jäsa i 30  minuter utan bakduk. Skåra bröden innan gräddning.
Grädda i 200 grader i ca 40 minuter. Låt svalna under bakduk.


Favorit i repris

Ett litet tips för er alla som vill ha något lätt, gott och bra att äta efter träningen. Kesella med lite frukt eller bär.



Kesella (1%) med egengjord sylt (idag blev det havtornssylt), frukt eller bär är ett av mina absoluta favorit "efter träningsmål". Mumsfilibabba säger jag bara.

Efter träningen är det viktigt att man ser till att fylla på med både kolhydrater och proteiner. Du vill fylla de lager som tömts och samtidigt ge kroppen de byggstenar som den behöver för att bygga muskler. Glöm inte att fortsätta fylla på med vätska även efter träningen.


Havreplättar med fruktsallad och grädde


Havreplättar med fruktsallad och grädde

6 dl mjölk
5 dl havregryn
2 ägg
1 msk rapsolja
 

Gör så här: Häll havregrynen i en skål. Använd stavmixen för att mixa sönder grynen till ett fint mjöl. Knäck äggen, vispa ihop ägg, mjölk och rapsolja. Tillsätt havremjölet, låt stå och dra i några minuter. Hetta upp en stekpanna. Eventuellt kan du behöva lite mer olja när du grädda de första plättarna. Testa och se om smeten fastnar i pannan.
Servera fruktsallad och grädde till. Min enkla fruktsallad bestod av äpple och banan. 


Glutenfritt? Bara om du använder ren havre.

Det alla pratar om och tittar på...

... självklart pratar (även jag) om OS. Även om man inte följer tävlingarna är det omöjligt att missa det som händer i London.
Jag blir så otroligt imponerad av alla deltagare. Tänk er; alla dessa antal träningstimmar som ligger bakom för att de ska vara där de är idag. Imponerande! De som fifflar med otillåtna preparat är en skam för idrotten och de är inte värda mycket i mina ögon. 

Speciellt berörd blir jag när jag hör hur de pratar passionerat om deras idrott. Under många intervjuer har jag fått gåshud. Även om jag själv inte är det minsta intresserad av just den idrotten som de pratar om så gillar jag människor som pratar från hjärtat om det de brinner för, kulstötning, diskus eller längdhopp, det kvittar.

Det finns en grupp idrottare som jag är extra imponerad av och det är ryttarna. Som ryttare är det inte bara den egna formen som ska toppas utan även hästens form. Det är fantastiskt att se hur de maffiga djuren lätta som en fjäril flyger över hinder höga som hus, dansar runt på dressyrbanan och kämpar sig genom terrängbanan som en tiger.
Ridsportens motsvarighet till Dakarrallyt måste vara fälttävling. Varje ekipage måste genomföra terräng, dressyr och hoppning. Däremellan ska hästen klara sig felfri genom veterinärsbesiktningar. En kommentator liknade fältävlan med att först springa 800 meter häck (terräng), sedan klara av ett gymnastikpass (dressyr) för att avsluta med höjdhopp (hoppning). Bra sagt!

Många timmar blir det framför tv måste jag erkänna men glöm inte din egen träning. Har du en crosstrainer eller motionscykel hemma, passa på att använda den medan du kollar på världsstjärnorna. En pilatesboll ger perfekt coreträning.

Sara Algotsson Ostholt och Wega som tog Sveriges första silvermedalj. Bild Google.

Jag och min stjärna Andromeda, långt ifrån OS men passionen för ridsporten delar jag med miljoner andra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Trappträning

Hittar du några bra trappor att träna i, ta tillfället i akt och utnyttja dem. Trappor är bra för sätesmusklerna och höftböjarn. Lårmusklerna får också en ordentlig omgång.  Som löpare hjälper trappträningen dig att få ett effektivare steg. Roligt och superjobbigt är det. Har du en träningskompis med dig kan ni tävla och se vem som är snabbast eller tar flest trappsteg innan en vilopaus.

Klara, färdiga gå...

Vem hinner först?


Bra jobbat! En gång till?

 


Grattis på ett årsdagen

Hipp, Hipp, Hurra! Idag firar vi ett årsdagen för bloggen. Året har gått fort och jag är oerhört glad och tacksam för alla supertrevliga läsare som hittat hit och väljer att följa mig.
 
Hur sammanfattar man året? Ja jag skulle nog lätt kunna skriva en roman men jag ska bespara er från det. 
Om jag ska nämna tre saker som varit stora för mig personligen så är det:
1. att jag blev legitimerad dietist.
2. jag sprang min första halvmara och innan lillan hade hunnit fylla ett år.
3. jag blev licensierad nivå 1 Efit instruktör.
 
Många inlägg har det blivit och fler kommer. Jag vill verkligen uppmana er att om ni sitter och funderar över något, fråga och jag ska göra mitt bästa för att ge dig ett bra svar. Hojta till om du vill att jag ska skriva om något speciellt.
 
Tack för det gångna året, nu går jag al in och lovar er ett kick-as-bloggår. 
 
 
Minns du alla inlägg? Det gjorde inte jag. Klicka på bilden och du kommer till den aktuella månaden.
 
Augusti 2011
 
September 2011
 
Oktober 2011
 
November 2011
 
December 2011
 
Januari 2012
 
Februari 2012
 
Mars 2012
 
April 2012
 
Maj 2012
 
Juni 2012
 
Juli 2012