Välj frukost efter hur mycket tid du har på morgonen

Dagens första måltid, frukosten ska ladda upp kroppen med energi så du orkar med allt det du har inplanerat under dagen. Vissa är riktiga frukostälskare och kan äta i princip vad och hur mycket som helst. För andra är det svårare, kroppen behöver tid på sig att vakna till liv. Oavsett är det viktigt att man får i sig något på morgonen.


Morgonen är kanske den stund på dagen som man har minst tid att vara i köket. Hoppa inte över frukosten, välj det som passar bäst just den dagen.

En morgon då du har gott om tid kan du välja att baka frukostmuffins och njuta av dem tillsammans med en smoothie.


När du har mindre med tid kan du välja att äta en filtallrik med musli och frukt/bär. Har du frysta bär, tina dem i kylskåpet över natten.


När du har minimalt med tid, drick ett glas mjölk. Ta med en frukt i handen när du rusar iväg till bussen. Se till att äta en ordentlig frukost när du kommit fram till arbetet eller skolan.


En bra start på dagen, är frukost i magen!

Stilla suget efter något gott

Då och då slår det till, det där eländiga suget. Ofta när man inte har något speciellt hemma som kan stilla det. Ni känner igen er eller hur? Lugn nu kan ni andas ut, jag har lösningen på problemet. En god kopp te eller kaffe med en härlig krämig blandning av kesella, ananas och mango, toppad med nötter. Du får något sött, gott, varmt, krämigt och knaprigt- precis vad som behövs för att stilla suget. Du blir även mätt, vilket gör det här till ett bra mellanmål eller efter träningsmål. Du slipper massa onödigt socker som finns i många andra godsaker.



Stilla suget med något gott (2 personer)

2 dl kesella 1%
½ ananas
½ mango
½ dl nötter ex valnötter

Gör så här: Skala och skär ananasen och mangon i mindre bitar. Blanda kesella och frukterna. Lägg upp i skålar och toppa med krossade nötter. Servera en kopp te eller kaffe till.




Släpp din ilska

Gör stress dig arg och full av spänningar? Lägg huvudet på en kudde och föreställ dig att kudden är en svamp som absorberar all ilska och spänning från dig. Ligg kvar ett tag och bli tvitt din ilska. Res dig upp och fortsätt dagen som en ny människa.


Varför blir man sjuk när man är i toppform?

Många av er känner nog igen er; träningen går bra och man tränar hårt, formen känns på topp och då kommer förkylning, halsont och/eller feber som ett brev på posten. Varför blir man sjuk när man är i toppform?

Träning är kanonbra för kroppen, det stärker immunförsvaret och håller sjukdomar borta men träningen bryter även ner kroppen. För att man ska hålla sig frisk krävs det mer än bara träning. Du måste äta bra, näringsrik mat och vila. Hinner inte kroppen återhämta sig mellan träningspassen klarar den inte att stå emot virus och bakterier.
Hur ska man då göra för att slippa bli sjuk? Att helt hålla sig ifrån förkylningar, halsont, feber mm är i princip omöjligt. Någon gång kommer vi alla att åka dit, då gäller det att vila och återhämta sig innan man börjar träna igen.

Har du hamnat i en ont cirkel, där du gång på gång blir sjuk när du närmar dig formtoppen. Se över ditt träningsschema. Hur har du lagt upp träningen? Blir det för många hårda pass efter varandra så du inte hinner återhämta dig, då måste du tänka om. Förkylningar och halsont kan vara en förvarning om att du är på väg att överträna dig och allvarliga skador är det sista du vill dra på dig.

För att få ut det mesta av din träning måste du därför träna smart, äta och dricka bra samt sova tillräckligt. Bara du vet vad dessa saker innebär för dig. Vi är alla olika, därför kan man inte följa en viss mall. Prova dig fram, utvärdera och hitta din väg.

Variera träningen för att minska risken för skador.

Bra mat som ger kraft och näring är ett måste.


Återhämta dig mellan träningspassen och du kommer att prestera bättre.

Söndagsbrunch



Club sandwich
(4 portioner)

12-16 skivor bröd
4 kycklingfileer
1 paket bacon
2 tomater
1-2 gula lökar
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
salt
peppar

Gör så här: Hetta upp en stekpanna med oljan i. Stek kycklingfileerna, krydda med salt och peppar. Klipp baconpaketet på mitten så du får mindre skivor, knaperstek dem. Skala och skär löken i ringar, stek dem som snabbast. Skala och finhacka vitlöken, blanda med creme fraiche. Skölj och skär tomaterna i skivor. Rosta brödet.
Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg tomat, lök, bacon och vitlöksdressing i botten, lägg på en brödskiva med kyckling, en brödskiva med tomat, lök, bacon och vitlöksdressing osv i så många lager du vill.

Ät och njut!

Mitt hjärta klappar för Efit

Sista helgen i mars åkte jag och några andra grymt tuffa tjejer upp till Boden för att gå en Efit utbildning. Efit står för Effektiv Funktionell Intensiv Träning, helt och hållet i min stil. Jag gillar när träningen pressar mig utanför min trygghetszon och tänjer på mina gränser. Det gör Efit. Du behöver inte vara supertränad för att gå på ett Efit-pass, du gör övningarna i din takt och efter dina förutsättningar. Visst är det fantastiskt att du, jag och en elitidrottare kan köra samma pass bredvid varandra och få samma härliga kickar när vi klarat dagens pass.

Söndagar
kl 19:00 håller jag Efit pass i Byarnashus i Tväråbäck. Välkomna!

Förra söndagens Efit var LÖPAREN.








Det bästa med Efit är att det fungerar lika bra att träna inne som ute. Jag tar Lillan i vagnen, springer en runda, stannar, kör några övningar och springer sedan hem. Perfekt effektiv träning för en stressad mamma.




God fredagsmorgon

Visst är det härligt att vakna upp en fredagsmorgon och veta att snart är det helg. Ja i allafall om man är ledig på lördag. Starta morgonen med en liten stund för dig själv. Läs tidningen, lyssna på radio eller titta ut genom fönstret medan du äter en bra frukost som ger dig energi för att klara av dagen.

Vad en bra frukost innehåller varierar efter smak och tycke men ett bra alternativ kan var ett grovtbröd med ägg eller makrill och till det en filtallrik med havregryn, lite nötter och en näve bär. Konstigare än så behöver det inte vara. 

Ett bra tips är att förbereda kvällen innan; duka fram tallriken och kaffe/te koppen. Tina bären i en skål i kylen och koka några ägg så du har för kommande dagar. Förberedelserna kan kännas fjantiga men man har igen det om något oväntat händer på morgonskvisten + att ha man ställt fram sin tallrik är det mindre risk att man hoppar över frukosten och startar dagen på tom mage.

En filtallrik med havregryn, nötter, kiwi och granatäpplekärnor.

Kaffe och en skinksmörgås i morgonsolen, dagen kan inte starta bättre.


Blåbärssmothie.

Små tips som gör dig glad

Drömmen om ett lyckligt liv behöver inte vara en dröm, det finns många saker du själv kan göra för att du ska må bra. Några små tips på vägen:

Var öppen mot andra människor. Döm ingen innan du lärt känna dem. Var öppen och du kanske får en vän för livet.


Sysselsätt dig med sådant som du tycker är intressant och spännande men som samtidigt utmanar dig.


Ersätt negativa tankar med positiva.


Glädje föder glädje- berätta för din omgivning hur mycket du uppskattar och älskar dem.


Uppskatta de små sakerna i livet- ett leende från någon på bussen, beröm av arbetskollegan eller barnens kramar när du kommer hem från arbetet är saker som man ofta glömmer att uppskatta.


Apelsinkyckling



Apelsinkyckling (4 personer)

700 gram kyckling innerfile
8 potatisar
3 dl creme fraiche
2 morötter
2 röda lökar
1 förpackning körsbärstomater
1 apelsin
½ kruka timjan
2 msk rapsolja
1 msk svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Skölj och skala potatisarna och morötterna. Skär dem i mindre bitar. Tvätta apelsinen ordentligt. Finriv skalet och dela den i mindre klyftor. Skala löken och dela den grovt. Häll oljan i en ugnsfast form. Tillsätt kyckling, potatis, morötter, lök, tomater och apelsinklyftorna. Salta och peppra. Grädda i ugnen i 40 minuter, rör om då och då. Blanda creme fraiche och rivet apelsinskal, ställ svalt. Ta ut formen ur ugnen, hacka timjan och strö över. Servera apelsinkycklingen med en klick fräsch apelsindressing. 






Fixa fisken snabbt men gott

Fisk är ett fantastiskt livsmedel som vi bör äta 2-3 gånger varje vecka. Det kan kännas mycket men tänk på att vi varje vecka äter sju frukostar, sju luncher och sju middagar; tillsammans blir det 21 måltider och då är inte mellanmålen inräknade. Fisk behöver inte ätas till lunch eller middag utan du kan lika gärna har makrill på smörgåsen.

Variera mellan olika fisksorter och välj fisk som är MSC- eller KRAV märkt för att säkra fiskebestånden ute i våra vatten.

Vi är alla olika; vissa älskar fisk medan andra gärna äter fisk om någon annan tillagar den eftersom de själva inte lyckas få till det och så finns det dem som av olika anledningar inte äter fisk. Tillhör du dem som gärna äter fisk om någon annan tillagar den eftersom de själva inte lyckas få till det eller vill du testa något nytt så finns det idag ett stort utbud utav enkla "tillsätt bara fisk-rätter" ute i butikerna. Det är superenkelt att använda dessa produkter, de smakar gott och du kommer att lyckas med fisken. Var inte rädd för att prova någon av dessa produkter. Det är inte det billigaste alternativet, allt blir billigare om du gör det själv från grunden men det tar mer tid och intresse för matlagning. Välj sedan vad du vill ha till; potatis, pasta, ris och grönsaker.




Titta runt i frysdisken och jag lovar att du kommer att hitta produkter som passar dig. Fisktärningar som du snabbt och enkelt plockar fram från frysen och på 20 minuter har du gjort en fantastiskt god fisksoppa.




Västerbottensostpaj

Västerbottensostpaj (4 små pajer)
Gör pajskalen enligt vanligt pajrecept. Kan göras i förväg och sedan frysas in, behöver ej tinas innan tillagning.
4 små pajska
l4 ägg
3dl mjölk
150g riven västerbottensost
peppar
Gör så här: Vispa ihop mjölk och ägg, fördela osten i pajskalen och häll över äggröran, dra några drag med pepparkvarnen över varje paj. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter eller tills pajen blivit fast. Servera med hummer eller bacon med creme fraiche och rödlök. Ät och njut!!!
Västerbottensostpaj (4 små pajer)

Gör pajskalen enligt vanligt pajrecept. Kan göras i förväg och sedan frysas in, behöver ej tinas innan tillagning.
4 små pajskal
4 ägg
3 dl mjölk
150 gram riven västerbottensost
peppar

Gör så här: Vispa ihop mjölk och ägg, fördela osten i pajskalen och häll över äggröran, dra några drag med pepparkvarnen över varje paj. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter eller tills pajen blivit fast. Servera med hummer eller bacon med creme fraiche och rödlök. Ät och njut!!!

Västerbottensostpaj med hummer, creme fraiche och rödlök



Västerbottensostpaj med knaperstekt bacon, creme fraiche och rödlök

Lunch på mindre än 5 minuter

Ibland är tiden knapp men magen kurrar, vad gör man då? Ta en titt i kylskåpet eller skafferiet och se vad du har hemma. Blev det över pasta från gårdagens middag så kan du blanda det med lite keso, riven morot och klippa ner lite gräslök eller finhackad salladslök. Har du ägg, lite grönsaker och en förpackning bönmix så kan du göra en äggröra med grönsaker och bönor.

Svårare än så behöver det inte vara, på mindre än 5 minuter har du fixat en lunch som håller dig mätt tills nästa måltid. Samt att du slipper slänga resterna, fantastiskt eller hur!


Graviditet och ost

Jag fick en fråga, om man ska äta ost under graviditeten eller inte.
Många ostsorter går alldeles utmärkt att äta, ost är en bra källa för kalcium samt protein. Det finns dock vissa sorter man bör undvika och de är:
-vitmögelostar ex brie, camembert och chevre.
-grönmögelostar ex gorgonzola och stilton.
Man har länge sagt att gravida ska undvika opastöriserad mjölk- och mjölkprodukter men idag finns dessa ostar gjorda på pastöriserad mjölk, man ska ändå unvika att äta dessa eftersom de förvaras i en fuktigare och surare miljö än andra ostsorter och risken för bakterietillväxt är större. De kan innehålla bakterien Listeria.Om man skulle infekteras av Listeria-bakterien så kan man drabbas av en sjukdom som kallas Listerios, den ger influensaliknande symptom och kan uppstå flera veckor efter du blivit infekterad. Sjukdomen är lindrig för den gravida men kan allvarligt skada fostret/barnet, det kan leda till missfall eller att barnet dör vid förlossningen.
Tillagas ostarna ordentligt i hög temperatur, inte bara smälter så är de ofarliga att äta eftersom Listeria-bakterierna dör vid höga temperaturer.
Alla hårda ostsorter anses vara säkra att äta. Ostar som är säkra att äta under graviditeten:
-hårda ostar ex hushållsost, cheddar, edamer, fetaost, parmesan
-mjuka ostar ex keso, cream cheese
Ostguide
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/
Jag fick en fråga, om man ska äta ost under graviditeten eller inte.

Många ostsorter går alldeles utmärkt att äta, ost är en bra källa för kalcium samt protein. Det finns dock vissa sorter man bör undvika och de är:
-vitmögelostar ex brie, camembert och chevre.
-grönmögelostar ex gorgonzola och stilton.

Man har länge sagt att gravida ska undvika opastöriserad mjölk- och mjölkprodukter men idag finns dessa ostar gjorda på pastöriserad mjölk, man ska ändå undvika att äta dessa eftersom de förvaras i en fuktigare och surare miljö än andra ostsorter och risken för bakterietillväxt är större. De kan innehålla bakterien Listeria. Om man skulle infekteras av Listeria-bakterien så kan man drabbas av en sjukdomen Listerios, den ger influensaliknande symptom och kan uppstå flera veckor efter du blivit infekterad. Sjukdomen är lindrig för den gravida men kan allvarligt skada fostret/barnet, det kan leda till missfall eller att barnet dör vid förlossningen.
Tillagas ostarna ordentligt i hög temperatur, inte bara smälter så är de ofarliga att äta eftersom Listeria-bakterierna dör vid höga temperaturer.

Alla hårda ostsorter anses vara säkra att äta. Ostar som är säkra att äta under graviditeten:
-hårda ostar ex hushållsost, cheddar, edamer, fetaost och parmesan.
-mjuka ostar ex keso och cream cheese.


För mer information kolla in Ostguide på Livsmedelsverkets hemsida



Unna dig lite påsklyx

Ge dig själv eller någon annan lite lyx i årets påskägg. En härlig frukost som är god, färgglad och mättande. Ta dig lite extra tid, stressa av och njut av alla fantastiska smaker, lukter och färger.



Härlig fruktsallad med vaniljkesella (2 personer)

250 gram kesella 1%
1 mango
10 jordgubbar
1 vaniljstång
½ dl pinjenötter

Gör så här: Skär vaniljstången mitt i tu, skrapa ur och blanda med kesella. Ställ svalt. Skölj och skala mangon, skär i mindre bitar. Skölj jordgubarna och skär i mindre bitar. Har du jordgubbar i frysen? Ta fram och tina dem i kylen kvällen innan. Blanda mango och jordgubbar. Ta fram vaniljkesellan. Varva fruktsallad och vaniljkesella. Toppa med pinjenötter.






"Det vita giftet"

Har ni följt de senaste diskussionerna i media om "Det vita giftet"? Mycket kritik riktas mot mjölk, socker och vetemjöl. Förra vecka togs ett av dessa ämnen upp varje morgon i ett morgonprogram som går på tv. Olika experter hade bjudits in för att säga sin sak.
Jag satt i min soffa och kunde inget annat göra än att lyssna på diskussionerna och se tittarnas smskommentarer rulla in längst ner på tv:n. Helst av allt hade jag velat kasta mig genom rutan, in i studion och skrika "Stanna upp och tänk, allt handlar väl ändå om sunda vanor!"
När man ser sådana här program är det viktigt att du som tittare är kritisk mot det som sägs. Några saker man ska fundera på är bl.a:
  • Vem är sändare till budskapet?
  • Vilka är experterna som sitter i soffan och yttrar sig?
  • Vad har de att vinna/förlora?
  • Vilken vetenskap/studier ligger bakom budskapen?
  • Till vem riktar sig budskapet?
Det här är bara några saker som man snabbt kan tänka på. För allt vi ser och hör i media är vinklat på det ena eller det andra sättet, bra eller dåligt- det är upp till dig att bedöma. Men vi får inte vara naiva och tro att experten som är knuten till en produkt inte vill lyfta denna specifika produkt och hittar problem hos andra.
Vi är alla individer, vissa livsmedel fungerar för mig men inte för dig och tvärtom. Vi kan inte dra alla över en kam och säga att si eller så ska man leva.

Mjölk är, enligt mig, ett fantastisk bra livsmedel. Det innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi dagligen behöver och den finns i olika fetthalter. Rekommendationen från Livsmedelsverket är 0,5 liter mjölk, fil eller yoghurt, för att täcka vårt behov utav kalcium. Kalcium finns även i ost, två skivor ost motsvarar ca 1 dl mjölk. Mjölkprodukter innehåller även D-vitamin som för oss nordbor är viktigt att få i oss från kosten då soltimmarna är för få. Även fet fisk är en bra källa till D-vitamin. Att dricka mjölk är inget måste. Väljer du andra produkter som soja, havre eller ris;- tänk då alltid på att välja de som är berikade.



Socker ger energi men ingen näring. Att minska intaget av socker är bra men att leva helt utan det kan bli svårt. Socker används bl.a. som konserveringsmedel då man gör sylt. Något man bör arbeta för är att minska intaget av socker från sötsaker, läsk och godis. Och inte jaga socker i kaviar eller leverpastej. Fokusera på bra mat som är god och håller dig mätt under hela dagen.


Vetemjöl,
när man maler säden till vitt mjöl tar man bort skaldelarna och därmed försvinner mycket av kostfibrerna, vitaminerna och mineralerna. Pga detta berikar man siktat mjöl med B-vitaminer. Väljer man ett fullkornsmjöl har man kvar kostfibrerna, vitaminerna och mineralerna. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att du bör välja fullkornsproduket när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.


Jag tänker så här: Vad har hänt med sunda vanor? En kaka då och då gör ingen skada eller godis på lördag. Handlar inte allt om mängderna vi äter? Börjar jag min dag med en kaviarmacka och ett glas mjölk eller är det chokladpuffar och ett glas oboy. Skillnaden i sockerintaget är väldigt stor. 

Behöver vi leva våra liv med att välja bort saker? Svaret blir kanske Ja för en del och då får det vara så. Du vet kanske bäst vad som fungerar för dig MEN vet du vad du missar om du bara plockar bort livsmedel och inte ersätter dem med något annat? Det kanske kan vara skadligare.

Glöm inte att vi är individer, man kan inte jämföra en elit idrottare med ett förskolebarn med en 80 årig man på ett äldreboende.
Vad säger du?

Morot- och äpplebröd




Morot- och äpplebröd


8 dl vetemjöl special
5 dl havregryn
5 + 2 dl vatten
2 dl kruskakli
2 ägg
1 äpple
1 morot
50 gram jäst
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt 

Gör så här: Blanda 2 dl vatten med kruskakli, låt stå i 10 min. Knäck ner äggen, rör om. Blanda jäst, honung, olja och ljummet vatten (5 dl) rör om tills det löst sig. Tillsätt det uppblötta kruskakliet och salt. Grovriv äpple och morot, blanda väl. Arbeta in vetemjöl och havregryn tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 min under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela i 12 delar och forma mindre bullar eller fyra limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 min. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 min i 220 grader. Limporna gräddas i 35-40 minuter. Låt svalna på galler.


Kyckling på mangobädd



Kyckling på mangobädd
(4 personer)

4 kycklingfileer
1 mindre salladshuvud eller en förpackning salladsmix
200 gram fetaost
1 mango
4 salladslökar
6 msk sweet chilisås
2 msk rapsolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Gör så här: Värm ugnen till 220 grader. Blanda sweet chilisås, rapsolja och salt. Smörj in kycklingfileerna i blandningen. Lägg fileerna i en ugnsfast form. Tillsätt vattnet i formen, det gör att kycklingen inte blir torr. Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter, har du en termometer ska innertemperaturen komma upp till 70 grader.
Skölj och strimla salladen eller öppna förpackningen och fördela salladen på tallrikar. Skölj och skär salladslöken och mangon i mindre bitar. Strö salladslök, mango och fetaost över salladen. Ta kycklingen ur ugnen och lägg en file på salladsbädden. Servera gärna ett gott bröd till.