Gott Nytt År

Jag vill önska Er alla ett rikitgt gott nytt år. Hoppas ni får en trevlig kväll med roligt sällskap och god mat. Här hos oss bjuds det på Smaker från vildmarken. Nu står bordet dukat och vi inväntar sällskapet från Brännan, Diana och Emil.


Gott Nytt År!

Nyårsmeny

Har du kört fast eller fått idetorka? Inga problem, jag har fixat nyårsmenyn åt dig. Smakligt nyår!



Förrätt
Potatishalvor med räkröra och sikrom


Potatis, välj en fast sort
Räkor, skalade
Sikrom
Rödlök
Crème Fraiche
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här: Skölj och skala potatisen, skär dem i halvor. Pensla halvorna med lite rapsolja, salta och peppra. Lägg dem på en plåt med snittytan nedåt. Stek dem i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter, vänd dem efter halva tiden. Skala och hacka rödlöken fint. Blanda rödlök, crème fraiche och räkor. När potatisen är färdig, låt dem svalna en stund innan du klickar på räkröran och avslutar med en klick sikrom på toppen.

 

 

Varmrätt
Oxfilé med säsongens rotsaker och rödvinssås

 

Oxfilé
Morot
Rödbeta
Kålrot
Gul lök
Rödvin
Tomatpuré
Potatismjöl
Vatten
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör då här: Putsa oxfilén, salta och peppra. Stek den gyllenbrun runtom i en stekpanna. Ställ in oxfilén i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55-58 grader. Använd en köttermometer för att vet temperaturen. Skölj och skala alla rotsaker, skär dem i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla lite rapsolja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen bredvid oxfilén, om det får plats i ca 20 minuter. Ta stekpannan du stekte oxfilén i och tillsätt 1dl vatten, 1½ dl rödvin och 2 msk tomatpuré. Låt koka upp under omrörning. Rör ut 1 tsk potatismjöl med en skvätt vatten i en skål och rör sedan ner det i stekpannan. Smaka av med salt och peppar.

Låt oxfilén vila i ca 10 minuter innan servering. Servera skivor av oxfilé med rotsaker och avsluta med att hälla lite rödvinssås över köttet.

 

 

Dessert
Äppelglögglass med litchi och smultron

 

Vaniljglass
Äppelglögg
Litchi
Smultron

Gör så här: Ta fram vaniljglassen, låt den tina lite. Blanda sedan lite äppelglögg med glassen, rör om väl och ställ den sedan i frysen i någon timme. Skala litchin och blanda dem med smultron. Ta fram glassen ur frysen. Värm en sked i varmt vatten och forma en kula av glassen. Servera två glasskulor med lite litchi och smultron.

 


Vardagsmotion

Att röra på sig mår alla bra av. Ni känner säkert igen den underbara känslan av ett bra träningspass, man är trött samtidigt som man är pigg och det bubblar i kroppen när endorfinerna släpps lös. Suget efter nästa pass blir stort, man vill köra en gång till redan på studs. All träning man utövar behöver inte vara lika nervkittlande, vardagsmotionen är bland det viktigaste som finns.

Rekommendationen är att man dagligen bör vara fysisk aktiv i minst 30 minuter som vuxen och 60 minuter som barn. Att man är aktiv dagligen är viktigt. Ju mer aktiv man är desto större effekter får man utav sin träning. Man behöver inte gå "all-in" och göra sina 30 minuter i en stöt utan man kan dela upp det i ex 3x10 minuter, då man går till arbetet 10 minuter på morgonen, går hem 10 minuter och slutligen lämnar bilen i garaget och går till affären och handlar på kvällen.

Många kanske känner att 30 minuter varje dag, det är inget för mig eller så mycket tid har jag inte. Som talesättet säger- "Många bäckar små..." Funderar man över hur ens dag ser ut så kan nog de flesta klämma in 30 minuter fysisk aktivitet under dagens 24 timmar. Ta trapporna istället för hissen, gå och posta brevet du tänkte skicka, all städning du gör hemma, passa på att hoppa studsmatta när dina barn hoppar eller hjälp grannen att skotta framför garageporten. Låt fantasin flöda.

Vanliga ursäkter till varför man inte kan eller vill motionera kan vara:

Jag har för långt till arbetet, jag måste ta bilen eller bussen.
Tänk så här istället: Jag har bilen/bussen en bit men lämnar/hoppar av lite tidigare och går de sista 5-10 minuterna.

Jag hinner inte träna, jag har så mycket att göra hemma.
Tänk så här istället: Perfekta tillfällen för vardagsmotion. Låt åkgräsklipparen stå över en gång och damma av handjagaren när gräsmattan ska klippas. Storstädning med bra musik blir till världens bästa träningspass. Snöskottning ger dig gratis styrketräning.

Jag tycker inte det är roligt att träna.
Tänk så här istället:
Det finns hur många olika träningsformer som helst, säkerligen finns det något för dig. Har man inte provat vet man inte om man gillar det. Är träning ändå det värsta du vet, se då inte det du gör som träning. Tänk att nu ska jag gå och köpa tidningen eller hjälpa grannen att flytta. Huvudsaken är att du rör på dig en stund varje dag.


När det blir vinter och snön kommer här i norr, blir jag och snöskyffeln bästa vänner.





Två varianter av nachos

Här kommer något supergott för dig som vill glömma allt som har med julmat att göra. Två varianter av nachos, en klassiker med köttfärs och en ny spännande variant med räkor. Testa gärna den sist nämnda, den är super eller som en kompis sa- "Detta är en hit!"

Nachos med köttfärs

Tortillachips
Köttfärs
Tacokrydda
Rapsolja
En skvätt vatten
Salsa
Riven ost

Gör så här: Stek köttfärsen i rapsolja, tillsätt tacokryddan med lite vatten. Fördela tortillachipsen i botten av en ugnsfast form, häll salsan över chipsen, strö sedan över köttfärsen och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 4 min, eller tills osten fått fin färg.



Nachos med räkor

Tortillachips
Räkor
Avokado
Lime
Salsa
Riven ost

Gör så här: Fördela tortillachipsen i botten av en ugnsfast form, häll salsa över chipsen och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 4 min, eller tills osten fått fin färg. Häll räkorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Gröp ur avokadon med en sked och tärna den. Blanda räkor och avokado försiktigt, pressa lite lime över. Strö räk- och avokadoröran över de varma nachosen.



Passa på att frossa i grönsaker såsom tomat, paprika, majs, avokado och rödlök till nachosen. Gör gärna en guacamole av avokado, vitlök och creme fraiche och/eller en vitlöksdressing av vitlök, creme fraiche, salt och peppar.



Fuel for Life på Hälsoblogg.se

Träningsbloggar


Matmuffins med soltorkade tomater

Matmuffins med soltorkade tomater

4 dl vetemjöl special
1 dl havrekli
2 dl vatten
2 ägg
2 msk rapsolja
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
soltorkade tomater

Gör så här: Blanda 1 dl vatten med havrekli i en skål, låt stå och dra i ca 10 min. Tillsätt den sista dl vatten, rapsoljan och knäck försiktigt ner äggen så du inte får skal i skålen. rör om. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om tills du fått en slät smet. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda in dem i smeten. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, i ca 10 min för små muffins och 20-25 min för stora. Ät dem gärna nygräddade med eller utan en klick smör men gärna med en kopp kaffe eller te.



En tugga av Norrland till frukost

Nu efter all julmat är det skönt att äta något lättare till frukost och mellanmål. Jag kan lova er att det här är en måltid ni sent lär glömma. Keso, hjortron och valnötter- tre godsaker som ger dig en kanonstart på dagen eller ett perfekt mellanmål på eftermiddagen när magen börjar kurra.

Norrland on a plate

2 dl keso
1 dl hjortron
5 valnötshalvor

Gör så här: Klicka ner keson i en tallrik, strö hjortronen över och avsluta med att toppa med valnötter som du krossat lätt i handen.


God Jul

En riktigt God Jul önskar familjen Johansson och Fuel for Life er alla!




Tväråbäcksglögg

Tväråbäcksglögg

1 liter äppeljuice (drickfärdig)
1 apelsin
1 äpple
4 kardemunnakärnor
3 stjärnanis
1 kanelstång
råsocker

Gör så här: Värm äppeljuicen, lägg i kanelstången, stjärnanis, kardemunnakärnor och apelsinskal (tvätta apelsinen noga och skala den med en potatisskalare). Låt det precis koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt det dra i 60 min. Värm glöggen och tillsätt ev råsocker för att få den lite sötare. Skär ner apelsin och äppelbitar och servera. En super god och mer nyttig variant av glögg.


Dietist 2011

Ett stort tack till alla som varit vid min sida under dessa tre år. Ett extra stort tack till min underbara make, Simon för att du dagligen står ut med mitt mat- och träningsprat och att du tappert smakar, bedömmer och granskar alla mat- och bakrecept innan de släpps på bloggen. TACK!

Låt inte julmaten hamna i soptunnan

När julen kommer lagar och äter vi en hel del mat men mycket av det vi lagat hamnar i soptunnan. Det finns några enkla saker vi kan göra för att minska den mängden julmat som hamnar på soptippen.

Bra tips inför julmiddagarna:

- Laga inte mer mat än vad du beräknar går åt.

- Äter alla utav all mat? Om inte kan ni ta bort en rätt eller laga mindre av den.

- Ta inte fram all mat på en gång. Lägg upp lite grann och fyll sedan på.

- Lägg inte upp mer än vad du äter på tallriken. Det är bättre att ta en extra gång.

- Frys in den mat som blir över eller ge dina gästen en matgåva när de går hem.

Det är även viktigt att man tänker på hur man hanterar maten. Ofta lyfts rätterna till bords flera gånger för att sedan ställas i kylen. Lägg upp det som beräknas gå åt och låt resten stå i kylskåpet. Hanterar du maten rätt minska risken för att någon ska bli sjuk.




Julspecial- Bakning

Julen närmar sig med stormsteg och därtill hör pepparkakor och ischoklad. Ta ett steg utanför det traditionella och våga prova något nytt i år. Jag bjuder på två av mina godaste julbaks-recept som kommer att få dig och dina nära att trilla av stolen. Super enkla att göra men himmelskt goda.

Pepparnötkaka

Pepparkaksdeg
Nötter ex hasselnötter eller valnötter

Gör så här: Ta fram pepparkaksdegen från kylen. Funkar lika bra om degen är köpt eller om den är hemmagjord. Välj nötter efter smak och tycke, häll nötterna i en påse. Kavla med kaveln över påsen så nötterna går sönder. Blanda nötkrosset med pepparkaksdegen. Rulla degen till en korv och linda in den i en påse. Ställ in i frysen i 1 timme. Ta fram degen och skär ½ cm tjocka skivor med en kniv. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 3-5 min.


 

Mörk hallondröm

200 g mörk choklad
1½ dl hallon
½ dl socker
25 g smör/margarin

Gör så här: Blanda hallon och socker i en kastrull, värm upp det utan att det kokat. Hacka chokladen i mindre bitar, rör ner det med de varma hallonen. Rör om till chokladen smält. Klicka ner smöret/margarinet och rör om tills du får en slät chokladkräm. Spritsa ut chokladkrämen med en sprits i små formar, ställ in i frysen i någon timme. Servera till kaffe eller glögg.

 


Plättar/pannkakor åt alla

Ibland är det otroligt gott med plättar/pannkakor, en klick grädde och lite sylt eller varför inte lite stekt bacon, avokadoröra, rödlök och/eller tomat. Det finns oändligt många variationer.


Det vanliga receptet kan se ut så här:

6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 ägg
½ tsk salt
smör/margarin till stekningen

 

Alla kan inte äta dessa, som tur är kan man göra plättar/pannkakor på många olika sätt.


Glutenfria
Det finns många glutenfria mjölmixer, använd det du tycker fungerar bäst.

5 dl mjölk
2 dl mjölmix
2 ägg
2 msk smält smör
½ tsk salt
samt smör/margarin till stekningen

Vill man inte använda de glutenfia mjölmixerna kan man bl.a. använda sig av bovetemjöl. Plättarna/pannkakorna blir något gråare i färgen men får en god nötig smak. Man kan med fördel riva ner lite morötter för att få en finare färg. Låt smeten stå och dra i minst 30 min innan du gräddar plättarna/pannkkorna.

6 dl bovetemjöl
3 dl mjölk
3 dl vatten
3 ägg
½ dl rivna morötter
½ tsk salt
smör/margarin till stekningen

Äggfria
Har man inte i ägg kan man gärna riva ner lite morötter för att få den fina färgen på plättarna/pannkakorna.

6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ dl rivna morötter
2 msk smält smör/margarin
½ tsk salt

Mjölkfria
Havredryck ger något tunnare plättar/pannkakor medan ris- och sojadryck gör dem luftiga men med neutral smak. Kokosmjölk ger en sötare smak.

6 dl vätska
3 ägg
2½ dl vetemjöl
2 msk smält mjölkfritt margarin
½ tsk salt
mjölkfritt margarin till stekningen


Praktiska tips för att minska på julstressen

Flera av er läsare har önskat praktikska tips om hur man på bästa sätt kan minska på julstressen. Jag ska försöka hjälpa er så gott jag kan.

- Lyssna till din kropp! Din kropp kommer att tala om för dig hur du mår, ta dig tid att lyssna till vad den säger och skjut inte upp det till imorgon.

- Ta dig en funderare. Måste man ha all traditionell julmat stående på bordet? Äter ingen brysselkålen kan man låt bli att göra den i år. Samma sak gäller för julklapparna, behöver barnen 75 st klappar var?

- Be om hjälp! Många vill göra allt själv, det är kanske enklast så samt att man vet att det blir "rätt gjort". Att be någon annan om hjälp är inte bara smart för minska din arbetsbörad, det är även ett sätt att lära sig hur saker kan göras på andra sätt.

- Ha knytkalas. Be släkten och vännerna som du firar jul med att ta med sig mat. Arbetsbördan minskar för alla samt att man aldrig vet vad som hamnar på bordet eller hur det smakar. Julmaten kan bli hur spännande som helst.

- Ta inte på sig superhjältekomstymen. Du behöver inte göra allt hela tiden.

- Motionera. En promenad eller en tur med sparken, själv eller med några vänner gör under för kroppen. Passa på att plocka fram barnet i dig och kasta dig i snöhögen för att leka med dina barn. Både du och dina barn kommer att uppskatta det.

- Bada bastu eller badtunna. Sitt och andas in värmen och känn hur alla muskler sakta slappnar av och spänningarna försvinner.


Sist men inte minst- Stanna upp och njut! Känn lukten av glögg, lussekatter, julgran och stearin. Lyssna på barnens skratt och blöt ner strumporna i vattenbölarna som bildats i hallen när släkt och vänner inte stampat av snön från skorna. Skratta åt de brända pepparkakorna och den något för glest grenade granen som redan börjat barra. Bara var för en stund!


Baklängeslöpning

Det kan låta jätte knasigt och verka hur konstigt som helst men baklängeslöpning kan göra under för din löpträning. När man springer baklänges använder man musklerna på ett annat sätt än vid vanlig löpning. Baksidan av benet får sig en ordentlig omgång och detta gör att man blir starkare samt att man minskar risken för att överbelasta kroppen.

Brukar du inte träna baklängeslöpning är det bra att börja med kortare sträckor. Lägg in 3x50m baklängeslöpning under din runda till en början, öka sedan i takt med att kroppen anpassar sig. Välj att lägga in dem när du inte befinner dig på en trafikerad väg eller om det är ojämt underlag.

 


Dina bästa vänner

Med reflexväst och broddar som dina bästa vänner klarar du vinterträningen galant.


Krabbiffar med matvete

Krabbiffar med matvete (4 personer)

300g krabbkött
4 salladslökar
3 ägg
2 morötter
1 zucchini
1 chilli
1 msk rapsolja
koriander
salt
peppar

Matvete

Creme Fraiche
Tacosås

 

Gör så här: Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen. Skölj morötterna och zucchinin. Riv morötterna och zucchinin grovt, hacka lök, chilli och kariander. Vispa äggen. Blanda krabbkött, morötterna, zucchini, chilli och koriander, tillsätt sedan de vispade äggen. Salta och peppra. Värm en stekpanna med rapsolja, klicka ut röran och platta till dem med stekspaden. Stek någon minuter på varje sida så det blir en god knaprig yta. Blanda creme fraiche med tacosås. Servera krabbbiffarna med matvete och sås, ha gärna en bit lime på sidan av tallriken. Pressa några droppar lime över biffarna.

 


Två snabba styrkeövningar för löpare

Löpare behöver också träna styrka. Som löpare fokuserar man mycket på benen och konditionen men överkroppen är lika viktig att komma ihåg. Här är två snabba övningar som man när som helst under löprundan kan lägga in. Passa på då du springer förbi en bänk eller rastplats. Gör minst 10 repetitioner x 3 set av varje.

Armhävningar




Dips



Gratinerad tomat och zucchini med älgfärsbiffar

Gratinerad tomat och zucchini med älgfärsbiffar (4 personer)

500 g älgfärs
1 dl sweet chilisås
1 msk rapsolja
1 msk salt
1 msk peppar

4 tomater
1 zucchini
½ röd chili
150 g mozzarella
1 tsk peppar


Gör så här: Blanda älgfärs, sweet chili, salt och peppar. Forma runda biffar och stek dem i oljan i en het stekpanna. Vänd försiktigt, de vill lätt falla isär. Skölj tomaterna och zucchinin, skär dem i ½ cm tjocka skivor. Kärna ur chilin och finhacka den. Varva tomater och zucchini i en ugnsfastform, strö över chili, mozzarella och peppar. Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 min eller tills mozzarellan fått lite färg. Servera med älgfärsbiffarna.





Goda havrebullar

Havrebullar

8 dl mjöl
5 dl havregryn
5 + 2 dl vatten
2 dl surdeg
2 dl havrekli
1 dl pumpakärnor
1 msk rapsolja
1 tsk salt

Gör så här: Blanda 2 dl vatten med havrekli, låt stå i 60 min. Blanda surdeg, olja och ljummet vatten (5 dl) rör om tills det löst sig. Tillsätt det uppblötta havrekliet, pumpakärnor och salt. Arbeta in mjölet tills degen blir smidig. Låt den jäsa i 60 min under bakduk. Arbeta sedan degen lätt, dela in den i 12 delar och forma mindre bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk i 30 min. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 min i 220 grader. Låt svalna på galler.



Julstress

Låt inte julstressen ta över i år. Kring jul stressar vi som aldrig förr. Det ska bakas, bytas till julgardiner, pyntas inne och ute. När man hunnit med det ska julklapparna köpas, den ena klurigare och dyrare än den andra. När sedan julafton kommer och klapparna har öppnats tänker man "Jahapp, nu var det över för i år".

Lämna stress, magont, huvudvärk och dåligt humör i år. Man behöver inte göra allt eller ha allt. Passa på att njuta av tända ljus, glögg och doften av pepparkakor som gräddas i ugnen. Skratta med dina barn när de bakar och mjölet yr runt i köket. Bli inte stressad över att du måste städa, det är bara lite mjöl som dammsugaren kan ta hand om efter ni är färdiga.

Låt december bli Din nya mys-månad.


Tre varianter av lasange

Lasange är både gott och bra att göra om man har många munnar att föda eller om man vill göra matlådor. Det finns flera sätt att variera lasangen på, här är mina tre bästa knep:

1. När du gör köttfärssåsen, byt ut hälften av köttfärsen mot rivna morötter eller rotselleri. Tillsätt även majs, paprika eller gröna ärtor.

2. Istället för att göra en bechamelsås kan du använda krossade tomater.

3. Byt ut varannan lasangeplatta mot ett kokt vitkålsblad. Koka vitkålen i ca 3-4 min, låt den fortfarande har lite stuns i sig.